Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Záhrada,

Listy paradajok sa krútia a vädnú? Záhradkár navrhuje, čo treba urobiť

2.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ANDREW PROFOTO). Paradajky sú v mnohých záhradách veľmi obľúbené. Niekedy sa však pri starostlivosti o nich môžete stretnúť s problémom krútenia a vädnutia listov....

2.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ANDREW PROFOTO).

Paradajky sú v mnohých záhradách veľmi obľúbené. Niekedy sa však pri starostlivosti o nich môžete stretnúť s problémom krútenia a vädnutia listov. Stáva sa to pri pestovaní v zemi aj v skleníku. Môže to mať mnoho príčin. Zistite, ako ich zistiť a ako sa starať o paradajky, aby ste sa tomuto problému vyhli.

Ako sa starať o paradajky, aby sa ich listy neskrúcali ?
Foto: shutterstock/ANDREW PROFOTO

Kučeravosť listov paradajok je problém, s ktorým sa často stretávate pri ich pestovaní. Príčiny tohto javu možno hľadať v niekoľkých faktoroch, ktoré sú zvyčajne spôsobené nesprávnou starostlivosťou o rastliny alebo prítomnosťou škodcov. Odporúčame, na čo si dať pozor a akých chýb sa vyvarovať.

Kučeravosť listov paradajok verzus starostlivosť o paradajky. Čo si treba uvedomiť?

Keď pri pohľade na listy paradajok spozorujete znepokojujúce príznaky, musíte sa v prvom rade uistiť, že ste vašim rastlinám poskytli správne podmienky na pestovanie.

Jedným zo základných predpokladov správneho plodenia a rastu paradajok je umiestniť ich na teplé a dobre slnečné miesto. Najlepšia teplota pre rastlinu je približne 28 stupňov Celzia cez deň a 18 stupňov Celzia v noci. Paradajkám sa darí, keď je rozdiel medzi dennou a nočnou teplotou približne 10 stupňov. Väčšie rozdiely môžu prispieť k zvlneniu listov paradajok.

Okrem toho venujte pozornosť tomu, ako vaše rastliny zalievate. Najlepšie je to robiť pravidelne, ale nie nadmerne. Mimoriadne častou príčinou kučeravosti listov je dlhodobý nedostatok vody. Z tohto dôvodu je vhodné pravidelne monitorovať vašu úrodu.

Paradajky potrebujú teplé, dobre slnečné miesto a pravidelné zalievanie.
Foto: shutterstock/Viktor Sergeevich

Okrem toho nedostatok vody vedie aj k hnednutiu okrajov listov, čo je posledná fáza pred nenávratným zvädnutím celej rastliny. Podľa záhradkárov je najlepším spôsobom zalievania paradajok aplikácia vody priamo na zem a nie postrek listov a stoniek, pretože by to podporilo rozvoj hubových ochorení.

Tieto chyby spôsobujú krútenie a vädnutie listov paradajok. Na čo si dať pozor?

Chybou v starostlivosti, ktorá tiež spôsobuje krútenie listov paradajok, je zakrpatenie počas veľmi slnečného a horúceho počasia. Častou chybou je aj nadmerné hnojenie paradajok dusíkom alebo fosforom.

To spôsobuje nielen krútenie listov, ale aj ich sfarbenie. Okrem toho pri prehnojení paradajok sú vrcholky rastlín tmavozelené a listy sú pod nimi mierne fialové. Vtedy musíte upustiť od doteraz používaného hnojiva a do starostlivosti zaradiť vápenaté živiny.

Okrem toho býva zvlnenie listov paradajok spôsobené nedostatkom medi. Týka sa to starších vrchných listov, ktoré sa rúrkovito zvinujú, zatiaľ čo najmladšie listy sú drobnejšie. Okrem toho sú stopky krátke a listy sa stávajú tuhými. Tieto príznaky poukazujú na nedostatok medi v pôde alebo na výskyt faktorov, ktoré rajčiakom sťažujú jej príjem z pôdy. Často je to spôsobené príliš vysokým pH pôdy, ktoré presahuje 6,5.

Krútenie listov spôsobuje aj nadmerné hnojenie.
Foto: shutterstock/photoPOU

Kučeravosť listov paradajok – aký vplyv majú na nich škodcovia?

Ďalšou príčinou kučeravosti listov paradajok je prítomnosť škodcov, ako sú vošky. Zvyčajne sa na týchto rastlinách objavuje voška broskyňová alebo voška zemiaková. Prispieva k deformácii listov, ktoré vytvárajú lyžičkovitý ohyb.

Prítomnosť vošiek možno spozorovať voľným okom, pretože lepkavá medová rosa, ktorú škodcovia vypúšťajú, sa potom objavuje na listoch. Okrem toho môžete na rastline ľahko vidieť veľké množstvo samotných škodcov.

Po ich spozorovaní musíte okamžite podniknúť kroky, aby ste sa ich zbavili. Môžete sa vybaviť komerčne dostupnými prípravkami alebo siahnuť po domácich prostriedkoch proti voškám, ako je cesnakový extrakt, postrek bylinkami alebo cibuľový odvar.

Ďalšou príčinou kučeravosti listov paradajok je prítomnosť škodcov, ako sú vošky.
Foto: shutterstock/Anastasia_Panait

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pôda pre paradajky. Do akej pôdy zasiať a zasadiť paradajky?

Prečo paradajky nedozrievajú? Vďaka tomuto jednoduchému triku budú v okamihu červené


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto musíte urobiť vo svojej záhrade v októbri. Vaši susedia vám budú závidieť úrodu a kvety

01.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VesnaArt). Kratšie dni, výrazný pokles teplôt a daždivé počasie - to všetko sú výzvy, ktorým treba čeliť na začiatku…

Máte ich v kuchyni? Tak potom máte zdravé vlasy! Domáce prostriedky na regeneráciu

1.10 2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gorodenkoff). Nemusíte siahať po drahej kozmetike, aby ste sa tešili z jemných a lesklých vlasov, pretože existujú domáce…

Domáca maska na čierne bodky. Funguje ako vysávač

1.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Väčšinu z nás trápi pomerne častý problém krásy - čierne bodky alebo tzv. blackheads. Malé čierne alebo hnedé…

Pleseň v kvetináči je veľmi znepokojujúci príznak. Naučte sa babičkine spôsoby, ako zachrániť svoju rastlinu

01.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/matuska). Ak na pôde v kvetináči vidíte biele zvyšky, je pravdepodobné, že sa v ňom vytvorila pleseň, ktorá môže…

Vložte kôstku do kvetináča. Orchidea bude plná kvetov

01.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lanywati). Chcete, aby vaša orchidea konečne rozkvitla? Ak snívate o rastline plnej kvetov, začnite ju kŕmiť… avokádovými kôstkami, ktoré…

Auto Trendy

Leapmotor uvedie na trh konkurenta modelu Kia EV3

2.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čínsky výrobca Leapmotor, za ktorým stojí skupina Stellantis, chce v Európe uviesť na trh kompaktné elektrické SUV. Bude konkurovať modelom ako Kia EV3.

Suzuki Jimny Pick-Up 2025: Veľmi „cool“

2.10.2024 Redakcia Auto trendy - Ak bol Suzuki Jimny najlacnejším SUV na trhu (hovoríme to v minulom čase, pretože sa už nepredáva), Jimny Pick-Up 2025 by bol najdostupnejším pick-upom.

Tieto autá najviac hrdzavejú. Majitelia sa chytajú za hlavu

2.10.2024 Redakcia Auto trendy . Korózia je najväčším nepriateľom vozidla. Každá mechanická porucha sa dá opraviť výmenou opotrebovaných dielov, ale potreba väčších opráv karosérie zvyčajne znamená koniec kariéry vozidla na…

100 000 čínskych automobilov pôjde do servisu. Hrozí, že sa môžu vznietiť

2.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čínsky výrobca BYD zvoláva do servisov takmer 100 000 svojich vozidiel kvôli výrobnej chybe, ktorá môže viesť k ich vznieteniu. A však príčina možného vznietenia…

Michael Schumacher, prvé verejné vystúpenie po 11 rokoch. Zúčastnil sa na svadbe svojej dcéry

2.10.2024 Redakcia Auto trendy - Michael Schumacher sa po 11 rokoch od svojej hrozivej nehody na lyžiach v roku 2013 prvýkrát objavil na verejnosti, pričom niekoľkonásobný šampión formuly 1 sa…

Hyundai vyrobil 100 miliónov automobilov po 57 rokoch podnikania

2.10.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai dosiahol dôležitý míľnik vo svojej histórii ako výrobca automobilov. Kórejská automobilka oznámila, že vyrobila 100 miliónov automobilov. Spoločnosť Hyundai Motor Company dosiahla významný míľnik,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov