3.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/artellliii72).
Dokonale chrumkavé, aromatické a chutné – také by mali byť domáce nakladané uhorky. Hoci existuje množstvo receptov na nakladanie, oplatí sa používať osvedčené recepty našich starých mám, ktoré sa v tom vyznajú ako málokto iný. Vysvetľujeme recept našich starých mám na nakladanie uhoriek, ktorý sa nazýva pravidlo „3 krát 3“.
Prečo jesť nakladané uhorky?
Obľúbenosť nakladaných uhoriek je spôsobená nielen ich chuťou, ale aj ich výživovými hodnotami, ktoré majú na náš organizmus zdraviu prospešný účinok. Nakladané uhorky sa považujú za vynikajúce prírodné probiotikum, ktoré posilňuje imunitu a má blahodarný vplyv na činnosť tráviaceho systému.
Uhorky sú vynikajúcim zdrojom vitamínov B, C, K, E a A, ktoré majú výrazný vplyv na pokožku, vlasy a nechty. Okrem iného obsahujú aj horčík, fosfor a draslík, ktoré zabezpečujú pre správne fungovanie kostrového systému.
Nakladané uhorky vďaka vysokému obsahu vitamínu C pomáhajú v boji proti infekciám a prechladnutiu, preto sa po nich oplatí siahnuť najmä počas tzv. chrípkového obdobia. Ak by vám to nestačilo, nakladané uhorky pomáhajú obnoviť črevnú flóru, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, znižujú riziko aterosklerózy a srdcových ochorení, ale tiež zabraňujú migrénam a pôsobia proti stresu.
Nakladané uhorky podľa pravidla „3 krát 3“
Ak si chcete vychutnať dokonalú chrumkavosť uhoriek a ich úžasnú chuť a vôňu, mali by ste siahnuť po uhorkách, ktoré sú pevné, stredne veľké a tmavozelenej farby. Upozorňujeme tiež, že na nakladanie použite sklenenú alebo keramickú nádobu.
Pravidlo „3 krát 3“ spočíva v dodržaní správneho pomeru, vďaka ktorému budú vaše uhorky chutiť skvele. V tomto prípade sa držte konkrétnych pokynov: 3 kg uhoriek, 3 litre vody a 3 vrchovaté polievkové lyžice soli, aby kvasenie prebehlo dobre. Tak sa pustite do práce!
Nakladané uhorky podľa pravidla „3 krát 3“ – prísady
- 3 kg uhoriek,
- 3 litre vody,
- 3 vrchovaté polievkové lyžice soli,
- kôpor, chren a cesnak,
- čerešňové, ríbezľové alebo dubové listy.
Nakladané uhorky podľa pravidla „3 krát 3“ – recept
Uhorky vložte do veľkej nádoby – ideálna je napríklad plastová miska – zalejte ich studenou vodou a nechajte 2 hodiny odstáť. Ďalším krokom je zovrieť 3 litre vody, pridať 3 vrchovaté lyžice soli a všetko dôkladne premiešať. Vodu nechajte vychladnúť na 40 °C.
Uhorky vyberte z misy a dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou. Umyté uhorky uložte do nádoby, v ktorej ich budete nakladať. Po nanesení prvej vrstvy uhoriek pridajte niektoré z prísad na nakladanie, t. j. kôpor, chren a cesnak a čerešňový, ríbezľový alebo dubový list. Postup opakujte, kým sa nádoba nenaplní uhorkami a prísadami.
Nakoniec všetky uhorky zalejte vodou s teplotou 40 °C. Nádobu zaskrutkujte a odstavte. Po troch dňoch si môžete na uhorkách pochutnať. Dlhší proces kvasenia spôsobí, že uhorky budú kyslejšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Akú vodu treba použiť na nakladanie uhoriek? Klasická voda z vodovodu nie je vždy vhodná
Nakladané uhorky, ktoré sú vnútri mäkké a duté? Vložte plátok do nádoby. Budú pekne chrumkať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.