Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Tento recept na lososa som dostala od kamarátky. Pridala som dve ingrediencie a neľutujem

03.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view). Losos s javorovým sirupom je obľúbené kanadské jedlo. Sirup dodáva rybe charakteristickú sladkosť. Recept som sa naučila vďaka mojej...

03.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).

Losos s javorovým sirupom je obľúbené kanadské jedlo. Sirup dodáva rybe charakteristickú sladkosť. Recept som sa naučila vďaka mojej kamarátke, no vzhľadom na moju lásku k ázijskej kuchyni som si ho trochu spestrila, pridala nejaké korenie a príchuť umami. Klasický recept na lososa je kombináciou javorového sirupu, pomarančovej šťavy, soli a korenia. K tej mojej som pridala aj štipľavú čili papričku a sójovú omáčku.

Tento recept na lososa som dostala od kamarátky.
Foto: shutterstock/from my point of view

Losos je cenený najmä pre vysoký obsah omega-3 kyselín, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť srdca, mozgu a nervovej sústavy. Toto je jedna z rýb, ktorú Slováci jedia najčastejšie. Výber dobrého produktu je rozhodujúci pre každé jedlo. Ako skontrolovať, či je filet z lososa, ktorý kupujeme, čerstvý?

Ako kúpiť dobrého lososa? A ako spoznať čerstvú rybu?

  • Najdôležitejšia je farba – mala by byť jednotná, jemne ružová. Vyhnite sa rybám, ktoré majú viditeľné sfarbenie alebo tmavé škvrny.
  • Mäso z lososa by malo byť elastické – pri dotyku prstom by sa malo vrátiť do pôvodného tvaru a jemne voňať po mori.
  • Stojí za to vybrať lososa s kožou, ktorá by mala byť vlhká a lesklá.

Čerstvé ryby môžete skladovať 1-2 dni v chladničke v tesne uzavretej nádobe.

Javorový sirup je chutným doplnkom mnohých jedál, ale aj zdrojom zinku, mangánu a vápnika, ktoré podporujú fungovanie imunitného a kostného systému. Napriek týmto výhodám má javorový sirup stále vysoký obsah cukrov a hoci je zdravšou alternatívou cukru, stále by sa mal konzumovať s mierou.

Pri výbere javorového sirupu dbajte na krajinu pôvodu a zloženie. Ten pravý má len jednu ingredienciu – javorový sirup a pochádza z Kanady alebo niektorých štátov USA. Vyhnite sa výrobkom, ktoré obsahujú prísady, ako je kukuričný sirup alebo cukor.

Recept na pečený losos. Ako marinovať rybu?

Losos sa zvyčajne posype kôprom, pridá sa plátok citróna a pečie sa. Tento recept si vyžaduje určitý čas na marinovanie rýb, aby ryba rozvinula svoju chuť.

Vo veľkej miske zmiešajte 2/3 šálky javorového sirupu, šťavu z 2 pomarančov, 4 polievkové lyžice sójovej omáčky, ½ čajovej lyžičky soli, 2 čajové lyžičky bieleho korenia a nadrobno nakrájanú čili papričku. Pred pridaním papriky ochutnajte malý kúsok, aby ste zhodnotili, ako je pikantná, a rozhodnite sa, koľko chcete pridať. Podľa toho, aký stupeň štipľavosti preferujete, môžete pridať celé korenie alebo odstrániť semienka, ktoré sú najpálivejšie. Aj keď mám rada pikantné jedlá, v tomto prípade väčšinou odstránim semienka, aby bolo jedlo len jemne pikantné.

Marinádu miešajte, kým sa soľ nerozpustí a všetky ingrediencie sa nespoja. Nalejte polovicu marinády do panvice a kúsky lososa ponorte do druhej polovice a marinujte asi 30 minút.

Foto: Shutterstock/AxOst

Recept na lososa v rúre. Ako piecť rybu?

Zvyšné pomaranče nakrájajte na plátky a poukladajte na dno pekáča. Marinovaného lososa položíme na pomaranče kožou nadol. Na vrch nalejeme polovicu marinády z misky a vložíme do rúry predhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi 14-18 minút (podľa hrúbky ryby) a v polovici pečenia opäť polejeme marinádou.

Kým sa ryba pečie, zredukujte marinádu predtým naliatu do panvice na strednom ohni. Vytvorí sa hustá omáčka, ktorou môžete rybu po upečení poliať. Perfektným doplnkom k takto pripravenej rybe bude jazmínová ryža alebo ryžové rezance.

Recept na pečený losos. Najčastejšie chyby

Stáva sa, že losos vyjde z rúry suchý. Dokonale upečený by mal byť ružový a v strede jemne priehľadný. Aby sa ryba nevysušila, kontrolujte proces pečenia.

Ak máte kuchynský teplomer, môžete skontrolovať vnútornú teplotu rýb na konci doby pečenia. Mala by dosahovať približne 60-63 stupňov.

To či je ryba hotová môžete skontrolovať aj vidličkou – vpichnite ju do najhrubšej časti filé a mierne pootočte. Mäso hotových rýb by sa malo ľahko oddeliť na vločky. Dobrým spôsobom, ako udržať rybu vlhkú, je piecť ju s kožou a marinovať.

Recept na lososa v rúre. Ako skladovať ryby?

Pečený losos chutí najlepšie hneď po vybratí z rúry. Ak vám však po večeri kúsok zostane, skladujte ho v chladničke v tesne uzavretej nádobe maximálne tri dni.

Z takýchto zvyškov ľahko pripravíte aj studený šalát. Stačí rozdeliť lososa na malé kúsky a pridať ryžové rezance, obľúbenú zeleninu a trochu omáčky (napr. kombinácia limetky, chilli, javorového sirupu a trocha sezamového oleja). Vďaka tomu sa vyhnete nepríjemnému zápachu prihrievanej ryby a možno zo zvyškov pripravíte aj obed pre dve osoby.

Recept na pečený losos. Pikantný losos s javorovým sirupom

  • Počet porcií: 4
  • Čas prípravy: 30 minút + 30 minút marinovania

Ingrediencie:

  • 600 – 800 g lososa (štyri kusy filé s kožou),
  • 2/3 šálky javorového sirupu,
  • 4 pomaranče,
  • 4 polievkové lyžice sójovej omáčky,
  • chilli paprička (jemne nakrájaná, v závislosti od preferovanej úrovne pikantnosti môžete odstrániť semienka),
  • pol lyžičky soli,
  • 2 lyžičky bieleho korenia.

Spôsob prípravy:

  1. Vo veľkej mise zmiešame javorový sirup, šťavu z 2 pomarančov, sójovú omáčku, soľ, biele korenie a čili papričku.
  2. Marinádu miešajte, kým sa soľ nerozpustí a všetky ingrediencie sa nespoja. Nalejte polovicu marinády do panvice a kúsky lososa ponorte do druhej polovice a marinujte asi 30 minút.
  3. Zvyšné pomaranče nakrájajte na plátky a poukladajte na dno pekáča.
  4. Marinovaného lososa položíme na pomaranče kožou nadol a polejeme trochou marinády. Pečieme pri 200 stupňoch asi 14-18 minút (podľa hrúbky ryby) a v polovici pečenia opäť polejeme marinádou.
  5. Kým sa ryba pečie, zredukujte marinádu predtým naliatu do panvice na strednom ohni. Vytvorí hustú omáčku, ktorou môžete rybu po upečení poliať.

Pečený losos chutí perfektne s jazmínovou ryžou alebo ryžovými rezancami.

Páčil sa vám tento recept na pečený losos? Alebo možno máte otázky? Zanechajte komentár alebo nám napíšte na: info@vasenvtebe.sk.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V Turecku ich milujú. Pripravte si ju doma a môžete sa nadobro rozlúčiť s talianskou pizzou.

Za socializmu sa pri tejto myšlienke každému zbiehali slinky, no dnes sme na to už zabudli. Ako sa robia takéto kotlety? Len z tohto mäsa


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Čo namiesto chleba na raňajky? Žiadne miešané vajíčka. Takáto „miska zdravia“ vás zasýti na niekoľko hodín

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mycleverway). Raňajky sa považujú za najdôležitejšie jedlo dňa. Hľadáte nápad na zdravé raňajky? Väčšina ľudí si vyberá osvedčené možnosti. Sendviče,…

V tejto časti kurčaťa sa vyskytujú parazity a baktérie. Nikdy by sa nemala dostať na váš tanier

4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svitlyk). Pečené prsia, pečené stehná alebo krídla sú nebom v ústach. Kuracie mäso je jedným z najobľúbenejších druhov mäsa,…

Žiadne strúhanie ani mlátenie. Tento recept na zeleninové rezne mi raz prezradila moja babička kuchárka.

4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ollphotograph). Rezne sú jedným z najobľúbenejších jedál podávaných na slovenských stoloch. Zvyčajne sa pripravujú na mäsovom základe, ale musíme…

Vždy som robila recept na piškótový koláč zle. Teraz robím tento krok a vyjde to perfektne

4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova). Ako pripraviť dobrý piškótový koláč? Nie je to vôbec ťažké, len musíte poznať šikovný spôsob, ktorý skúsené…

Zoberte ich z kríka alebo kúpte na trhu a potom ich položte na krehké cesto. Toto je lahodný letný dezert

04.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Mostovyi Sergii Igorevich). Nekonečné teplo a žiariace slnko nás nabáda k tomu, aby sme pripravovali jedlá a dezerty, ktoré…

Auto Trendy

Nový model Mona M03 debutuje. Ohromuje svojou technológiou a dokonale nízkou cenou

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Nie je žiadnym tajomstvom, že pokiaľ ide o čínsky trh, k uvedeniu na trh dochádza tak často, že sa o ňom môže písať takmer denne.…

Nové SUV Cupra Terramar zachytené bez maskovania. Nový trhák VW Group už jazdí po cestách

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Cupra od svojho oddelenia od značky Seat zaznamenáva vynikajúce predajné výsledky ako samostatná značka. Teraz na trh vstúpi úplne nové SUV, ktoré doplní portfólio španielskeho…

Volkswagen hovorí Porsche "nie". Prekvapivé rozhodnutie nemeckého giganta

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen čoraz agresívnejšie znižuje náklady. Tentoraz nemecká spoločnosť oznámila, že manažéri VW už nebudú môcť používať Porsche Panamera ako služobné vozidlo. Toto rozhodnutie sa týka…

Peugeot doplnil modelový rad 3008 o nový variant so spotrebou nižšou ako 1 liter benzínu na 100 km

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Úplne nová generácia Peugeotu 3008 bola predstavená minulý rok. Spočiatku bolo možné objednať len hybridný a plne elektrický variant. Teraz do ponuky pribudol plug-in variant…

Renault oznamuje, že bude vyvíjať batérie LFP pre svoje nové elektromobily. Náklady klesnú až o 20 %

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Renault tvrdí, že začne vyvíjať nové batérie s technológiou LFP. Tie sa budú používať v budúcich elektromobiloch. Renault

Land Rover predstavuje nový Defender OCTA - SUV s výkonom 635 koní

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Land Rover Defender OCTA bol oficiálne predstavený a jeho dynamická premiéra je naplánovaná na Festival rýchlosti v Goodwoode. Zatiaľ najvýkonnejší Defender využíva motor V8 s…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov