03.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).
Losos s javorovým sirupom je obľúbené kanadské jedlo. Sirup dodáva rybe charakteristickú sladkosť. Recept som sa naučila vďaka mojej kamarátke, no vzhľadom na moju lásku k ázijskej kuchyni som si ho trochu spestrila, pridala nejaké korenie a príchuť umami. Klasický recept na lososa je kombináciou javorového sirupu, pomarančovej šťavy, soli a korenia. K tej mojej som pridala aj štipľavú čili papričku a sójovú omáčku.
Losos je cenený najmä pre vysoký obsah omega-3 kyselín, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť srdca, mozgu a nervovej sústavy. Toto je jedna z rýb, ktorú Slováci jedia najčastejšie. Výber dobrého produktu je rozhodujúci pre každé jedlo. Ako skontrolovať, či je filet z lososa, ktorý kupujeme, čerstvý?
Ako kúpiť dobrého lososa? A ako spoznať čerstvú rybu?
- Najdôležitejšia je farba – mala by byť jednotná, jemne ružová. Vyhnite sa rybám, ktoré majú viditeľné sfarbenie alebo tmavé škvrny.
- Mäso z lososa by malo byť elastické – pri dotyku prstom by sa malo vrátiť do pôvodného tvaru a jemne voňať po mori.
- Stojí za to vybrať lososa s kožou, ktorá by mala byť vlhká a lesklá.
Čerstvé ryby môžete skladovať 1-2 dni v chladničke v tesne uzavretej nádobe.
Javorový sirup je chutným doplnkom mnohých jedál, ale aj zdrojom zinku, mangánu a vápnika, ktoré podporujú fungovanie imunitného a kostného systému. Napriek týmto výhodám má javorový sirup stále vysoký obsah cukrov a hoci je zdravšou alternatívou cukru, stále by sa mal konzumovať s mierou.
Pri výbere javorového sirupu dbajte na krajinu pôvodu a zloženie. Ten pravý má len jednu ingredienciu – javorový sirup a pochádza z Kanady alebo niektorých štátov USA. Vyhnite sa výrobkom, ktoré obsahujú prísady, ako je kukuričný sirup alebo cukor.
Recept na pečený losos. Ako marinovať rybu?
Losos sa zvyčajne posype kôprom, pridá sa plátok citróna a pečie sa. Tento recept si vyžaduje určitý čas na marinovanie rýb, aby ryba rozvinula svoju chuť.
Vo veľkej miske zmiešajte 2/3 šálky javorového sirupu, šťavu z 2 pomarančov, 4 polievkové lyžice sójovej omáčky, ½ čajovej lyžičky soli, 2 čajové lyžičky bieleho korenia a nadrobno nakrájanú čili papričku. Pred pridaním papriky ochutnajte malý kúsok, aby ste zhodnotili, ako je pikantná, a rozhodnite sa, koľko chcete pridať. Podľa toho, aký stupeň štipľavosti preferujete, môžete pridať celé korenie alebo odstrániť semienka, ktoré sú najpálivejšie. Aj keď mám rada pikantné jedlá, v tomto prípade väčšinou odstránim semienka, aby bolo jedlo len jemne pikantné.
Marinádu miešajte, kým sa soľ nerozpustí a všetky ingrediencie sa nespoja. Nalejte polovicu marinády do panvice a kúsky lososa ponorte do druhej polovice a marinujte asi 30 minút.
Recept na lososa v rúre. Ako piecť rybu?
Zvyšné pomaranče nakrájajte na plátky a poukladajte na dno pekáča. Marinovaného lososa položíme na pomaranče kožou nadol. Na vrch nalejeme polovicu marinády z misky a vložíme do rúry predhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi 14-18 minút (podľa hrúbky ryby) a v polovici pečenia opäť polejeme marinádou.
Kým sa ryba pečie, zredukujte marinádu predtým naliatu do panvice na strednom ohni. Vytvorí sa hustá omáčka, ktorou môžete rybu po upečení poliať. Perfektným doplnkom k takto pripravenej rybe bude jazmínová ryža alebo ryžové rezance.
Recept na pečený losos. Najčastejšie chyby
Stáva sa, že losos vyjde z rúry suchý. Dokonale upečený by mal byť ružový a v strede jemne priehľadný. Aby sa ryba nevysušila, kontrolujte proces pečenia.
Ak máte kuchynský teplomer, môžete skontrolovať vnútornú teplotu rýb na konci doby pečenia. Mala by dosahovať približne 60-63 stupňov.
To či je ryba hotová môžete skontrolovať aj vidličkou – vpichnite ju do najhrubšej časti filé a mierne pootočte. Mäso hotových rýb by sa malo ľahko oddeliť na vločky. Dobrým spôsobom, ako udržať rybu vlhkú, je piecť ju s kožou a marinovať.
Recept na lososa v rúre. Ako skladovať ryby?
Pečený losos chutí najlepšie hneď po vybratí z rúry. Ak vám však po večeri kúsok zostane, skladujte ho v chladničke v tesne uzavretej nádobe maximálne tri dni.
Z takýchto zvyškov ľahko pripravíte aj studený šalát. Stačí rozdeliť lososa na malé kúsky a pridať ryžové rezance, obľúbenú zeleninu a trochu omáčky (napr. kombinácia limetky, chilli, javorového sirupu a trocha sezamového oleja). Vďaka tomu sa vyhnete nepríjemnému zápachu prihrievanej ryby a možno zo zvyškov pripravíte aj obed pre dve osoby.
Recept na pečený losos. Pikantný losos s javorovým sirupom
- Počet porcií: 4
- Čas prípravy: 30 minút + 30 minút marinovania
Ingrediencie:
- 600 – 800 g lososa (štyri kusy filé s kožou),
- 2/3 šálky javorového sirupu,
- 4 pomaranče,
- 4 polievkové lyžice sójovej omáčky,
- chilli paprička (jemne nakrájaná, v závislosti od preferovanej úrovne pikantnosti môžete odstrániť semienka),
- pol lyžičky soli,
- 2 lyžičky bieleho korenia.
Spôsob prípravy:
- Vo veľkej mise zmiešame javorový sirup, šťavu z 2 pomarančov, sójovú omáčku, soľ, biele korenie a čili papričku.
- Marinádu miešajte, kým sa soľ nerozpustí a všetky ingrediencie sa nespoja. Nalejte polovicu marinády do panvice a kúsky lososa ponorte do druhej polovice a marinujte asi 30 minút.
- Zvyšné pomaranče nakrájajte na plátky a poukladajte na dno pekáča.
- Marinovaného lososa položíme na pomaranče kožou nadol a polejeme trochou marinády. Pečieme pri 200 stupňoch asi 14-18 minút (podľa hrúbky ryby) a v polovici pečenia opäť polejeme marinádou.
- Kým sa ryba pečie, zredukujte marinádu predtým naliatu do panvice na strednom ohni. Vytvorí hustú omáčku, ktorou môžete rybu po upečení poliať.
Pečený losos chutí perfektne s jazmínovou ryžou alebo ryžovými rezancami.
Páčil sa vám tento recept na pečený losos? Alebo možno máte otázky? Zanechajte komentár alebo nám napíšte na: info@vasenvtebe.sk.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V Turecku ich milujú. Pripravte si ju doma a môžete sa nadobro rozlúčiť s talianskou pizzou.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.