04.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grazziela).
Klasické tiramisu je talianska klasika, no veľa ľudí ho vynecháva kvôli silnej kávovej chuti. V lete sa oplatí pripraviť dovolenkovú variáciu, kde je ovocie v popredí. Takýto dezert bude nielen krásne vyzerať, ale podmaní si aj chuťové poháriky tých najnáročnejších hostí!
Takmer každý región sveta sa môže pochváliť miestnou kuchyňou a rôznymi špecialitami. Taliansko je priekopníkom v tejto oblasti – máme osobitnú lásku k pizze, všetkým druhom cestovín, predjedlám a lahodnému olivovému oleju.
Sladkosti milujú aj obyvatelia slnečného Talianska a jednou z nich je úžasné tiramisu. Dnes však kávovú klasiku nahradíme delikatesou s ovocnou nôtou.
Letná verzia tiramisu neobsahuje kávu. V tomto recepte dominuje ovocie
Talianska kuchyňa má chute a vône, ktoré ovládli takmer celý svet. Okrem slaných pochúťok sa oplatí bližšie pozrieť aj na sladké akcenty. Vlajkovým dezertom je tiramisu, ale oplatí sa ho trochu okoreniť a nahradiť letným osviežením s ovocnou nôtou. Takýto dezert si podmaní chuťové bunky vašich detí, manžela, kamaráta či dokonca vyvolenej svokry!
Tajomstvom dovolenkového tiramisu je samozrejme sezónne ovocie. Naša variácia je založená na slovenských jahodách – je teda sladká, ale je tam aj kyslá nôta. Základom budú vždy piškóty a zloženie bude obsahovať aj nadýchaný krém na báze vaječných žĺtkov a syra mascarpone. Milovníci odvážnejších chutí môžu pridať aj trochu limoncella alebo Cointreau – francúzskeho pomarančového likéru.
Jahodové tiramisu je moja dovolenková závislosť. Z plechu rýchlo zmizne
Ingrediencie:
- 9 žĺtkov,
- 750 g syra mascarpone,
- 9 polievkových lyžíc jemného cukru,
- 90 g hnedého cukru,
- cca 12 dlhých piškót,
- pol pohára pomarančového džúsu,
- 2 polievkové lyžice cointreau (alebo limoncello),
- 750 g jahôd.
Spôsob prípravy:
- Začnite s jahodami. Ovocie umyjeme, zbavíme stopiek a nakrájame na menšie kúsky. Posypeme ich hnedým cukrom a jemne ich rozdrvíme vidličkou. Odložte bokom.
- Potom vyšľaháme žĺtky s cukrom do zhustnutia a do hladka. Na konci maskovania pridáme lyžicu mascarpone – ďalej všetko miešame na nízkych otáčkach.
- Na dno rovnej, obdĺžnikovej misky alebo plechu vystlaného papierom na pečenie dáme vrstvu krému.
- V ďalšom kroku spojte šťavu a likér. Každú piškótu namočíme do tekutiny a poukladáme tesne vedľa seba na krém.
- Na piškóty potom poukladáme nie príliš hrubú vrstvu jahôd. Pridávajte smotanu, piškóty a tak ďalej, kým sa neminú suroviny.
- Hotové tiramisu dáme na pár hodín do chladničky – potom nakrájame na kúsky a podávame. Dobrú chuť!
Tip – pred podávaním môžete tiramisu dodatočne ozdobiť čerstvými jahodami a lístkami mäty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najlepší koláč na leto. Urobte ho rýchlo, pretože toto ovocie môže zmiznúť v okamihu
Svojou chuťou prekonáva najobľúbenejšie pečivo. Moja babička ho vždy robila
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.