4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/dimid_86).
Palina dračia sa niekedy nazýva „kráľom korenia“ pre svoju intenzívnu arómu a ľahké pestovanie. Spája sa najmä s mäsom a rybami, ale možno ho použiť aj na dochutenie šalátov, zemiakov a uhoriek. Na čo sa estragón (Palina dračia) používa, ako sa pestuje a ako sa dá použiť na dochutenie uhoriek?
Palina dračia je obľúbená bylinka, ktorá sa môže používať čerstvá aj sušená. Používa sa nielen v kuchyni, ale aj v liečiteľstve, ale môže sa pestovať aj ako okrasná rastlina. Ako sa staráte o estragón a ako ho používate v kuchyni?
Ako pestujete Palina dračia? Zistite, kedy a kam ju sadiť
Z kulinárskeho hľadiska sú najdôležitejšie listy. Sú úzke a dlhé, s jemne zužujúcimi sa koncami, vyrastajú z dlhých a tuhých stoniek. Pokiaľ ide o okrasné vlastnosti estragónu, rastlina vytvára žlté alebo biele kvety. Tie sa, žiaľ, málokedy naplno rozvinú, hoci veľa závisí od starostlivosti a podmienok. Palinu dračiu možno pestovať v záhrade aj v kvetináči. Kde pestovať Palinu dračiu? Ideálne je vybrať slnečné alebo mierne zatienené miesto, chránené pred vetrom. Pôda by mala byť úrodná, mierne vlhká a mierne kyslá. Estragón vysádzajte z odrezkov do zeme v apríli a máji.
Kedy krájame Palinu dračiu? Podobne ako iné bylinky, aj Palinu dračiu môžete zbierať počas celej sezóny. Ak sa chystáte bylinu odstrániť, najlepšie je odrezať stonky v júli alebo auguste, teda pred kvitnutím. Ponechajte 2 alebo 3 stonky, aby rastlina mohla dorásť.
TIP! Ak pestujete Palinu dračiu v kvetináči, nezabudnite vodu z nej vypustiť. Dôležité sú otvory na dne a tiež je dobré posypať dno kvetináča vrstvou hrubého keramzitu. Palina dračia neznáša stojatú vodu.
Nielen na mäso a šaláty. Koľko Paliny dračiej do nakladaných uhoriek?
V ľudovom liečiteľstve bol Palina dračia známa ako hadia bylina, pretože jej korene pripomínajú hady. V ľudovom liečiteľstve sa používal okrem iného pri bolestiach hlavy alebo na trávenie. Dnes sa s ním najčastejšie stretávame v kuchyni. Listy Paliny dračiej sú veľmi aromatické, s intenzívnou vôňou a chuťou. Mladé listy trochu pripomínajú aníz, staršie listy sú horkejšie, a preto je lepšie sa im vyhnúť.
Keďže Palina dračia má veľmi intenzívnu chuť, oplatí sa ním ochucovať hneď od začiatku a začať s malými porciami. Príliš veľa ho spôsobí, že v pokrme bude úplne dominovať. Do akých jedál sa Palina dračia môže použiť? Je vhodný nielen do rýb, jahňacieho, kuracieho a bravčového mäsa. Oplatí sa ho pridať aj do ťažko stráviteľných jedál:
- zemiaky,
- marinády na mäso, najmä na divinu, teľacie mäso a hydinu,
- šalátové dresingy a šaláty,
- polievky,
- kyslá kapusta,
- bylinné octy.
Málokto si uvedomuje, že Palina dračia je výborným doplnkom nielen do kyslej kapusty, ale aj do uhoriek. Najlepšie sa hodia čerstvé listy. Keď sa hodia do pohára s nakladanými alebo malými solenými uhorkami, dodajú im nezvyčajnú korenistú, mierne anízovú arómu a zároveň zabránia tomu, aby uhorky popraskali, stratili farbu, pokazili sa a zostali chrumkavé a pevné. Koľko Paliny dračiej do nakladaných uhoriek? Aby ste to nepreháňali, pridajte približne 1 čajovú lyžičku listov na jednu nádobu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ošúpeme, nastrúhame a pridáme tajnú ingredienciu. Takúto nátierku ste nejedli
Nikdy ich nesaďte vedľa bazalky. Tieto bylinky sa navzájom nemajú rady
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.