5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HandmadePictures).
Uhorková sezóna je v plnom prúde, takže milovníci tejto šťavnatej zeleniny sú zvyčajne vo vytržení a chrumkajú ich vo veľkom. Všetku radosť môže pokaziť len trpká chuť, ktorá sa prejaví, keď zjete uhorkový šalát alebo chrumkavú štvrtinu nakrájanú na plátky so štipkou soli. Je možné zbaviť sa horkej chuti uhoriek? Môžete, ale nie je to jednoduché: hoci na druhej strane je to možné, ak sa pustíte do vlastného pestovania tejto chutnej zeleniny.
Prečo sú uhorky horké?
Mnohí ľudia sa čudujú, prečo majú niektoré uhorky, ktoré máme radi, výraznú horkú príchuť. Za všetko môže kukurbitacín: prírodné farbivo, ktoré sa nachádza v tejto dlhej zelenej zelenine a má za úlohu odradiť potenciálnych škodcov. Treba však vedieť, že táto látka nie je pre človeka škodlivá, práve naopak: je veľmi zdravá. Jej horká chuť má žlčopudný účinok, zlepšuje činnosť žalúdka a čriev a stimuluje pečeň k efektívnejšej práci. Hoci je už známe, že kukurbitacín je prospešný pre stav nášho organizmu, jeho chuť v uhorkách nie je vždy žiaduca. Je potrebné vidieť, že koncentrácia tejto látky môže byť niekedy vyššia. Prečo sa to stáva?
Od toho závisí chuť uhoriek
Odkiaľ pochádza horká chuť uhoriek? Ukázalo sa, že kukurbitacín je prítomný vo vyšších koncentráciách v nesprávne pestovaných uhorkách. To zahŕňa nadmerné slnečné žiarenie aj nedostatočnú vlhkosť. Ak sa pustíte do pestovania tejto chutnej zeleniny vo vašej záhrade, môžete dosiahnuť, aby jej chuť bola čo najjemnejšia. Najprv je potrebné mulčovať pôdu na záhone, kde rastú uhorky: môžete použiť slamu, trávu alebo lístie. Nielenže horúce počasie nepoškodí korene, ale poskytne aj izoláciu proti odparovaniu vody v pôde. Mnohí ľudia používajú aj iný patent, t. j. prikrytie celej rastliny poľnohospodárskym rúnom. Napriek tomu musíte uhorky pravidelne zalievať: v horúcich dňoch aj dvakrát denne.
Ako sa zbaviť horkej chuti uhoriek?
Ak sú uhorky horké a ich chuť vás sklamala, môžete túto nepríjemnosť do určitej miery kompenzovať. V prvom rade sa odporúča, aby sa zelenina pred konzumáciou dobre opláchla, čím sa zjemní jej chuť. Okrem toho môžete odrezať aj približne 1,5 cm konca zeleniny, ktorá vyrástla zo strany stonky. Iní odporúčajú aj patent na správne šúpanie uhoriek: ide o to, aby sa šupka odstránila zo svetlejšej strany a pohyby noža alebo škrabky smerovali na tmavšiu stranu. Aby však patent fungoval, nástroj na lúpanie by sa mal po každom pohybe opláchnuť, aby sa kukurbitacín nerozšíril do chutných častí zeleniny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prečo zavarané uhorky syčia? Takýto povlak by mal vyvolať vaše obavy
Kúpite ho v lekárni za pár eur. Uhorky budú plodiť ako zmyslov zbavené
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.