5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Melinda Nagy).
To je môj najobľúbenejší recept na zavárané uhorky. Ani nakladané mi nechutia tak dobre, a to preto, že ich robím majstrovsky, tak ako ich robila moja babička. Robila ich celý život, ale jej uhorky chutili inak ako tie, ktoré kupujeme v supermarkete. Všetko bolo o pomeroch – moja babička šetrila na jednej ingrediencii, ale vychádzalo to dobre pre uhorky aj pre mňa.
Ako pripraviť uhorky tak, aby boli chrumkavé, plné chuti a ideálne na sendviče a šaláty? Nie je to také ťažké a moja babička ich robila najlepšie na svete. Čo bolo na nich také zvláštne? Babička ušetrila peniaze za cukor, ktorý bol v časoch socializmu dosť nedostatkovým tovarom. Radšej pridávala cukor do cesta ako do uhoriek. Takéto uhorky si v obchode nekúpite, tam býva uhorka niekedy lepkavá od cukru. Lepšie je pripraviť si uhorky doma a tento recept vás určite očarí.
Recept na uhorky. Babička ich robila najlepšie na svete
Ingrediencie:
- 3 kg malých uhoriek makladačiek,
- 3 l vody,
- 0,5 l liehového octu,
- 6 polievkových lyžíc cukru,
- 3 lyžice soli,
- 2 korene chrenu nakrájané na kúsky,
- 1 väčšia hlava cesnaku,
- nové korenie, bobkový list, celé korenia, biela horčica,
- kôpor spolu so stonkami (jedna stonka do každej nádoby).
Ako pripraviť chrumkavé uhorky? Spôsob prípravy:
- Uhorky dôkladne umyte. Osušte ich, ošúpte cesnak (strúčiky môžete rozrezať na polovicu), ošúpte aj koreň chrenu a nakrájajte ho na kúsky tak, aby boli v každej nádobe aspoň 4.
- Na dno každej nádoby vložte vetvičku kôpru, pridajte niekoľko strúčikov cesnaku, niekoľko kúskov chrenu, lyžičku horčičných semienok, 3-4 bobkové listy a niekoľko zrniečok korenia.
- Do pohárov vložte uhorky. Ukladajte ich na seba pomerne tesne, ale nie tak tesne, aby sa stlačili. Potom pripravte nálev. Do hrnca nalejte vodu, pridajte cukor, soľ a 8-10 guľôčok nového korenia a priveďte do varu.
- Horúcim nálevom zalejte poháre s uhorkami a pevne ich uzavrite. Umiestnite poháre do veľkého hrnca (dno vopred vystelte utierkou). Poháre zalejte asi 3/4 vody a priveďte do varu. Po zovretí pasterizujte 7-10 minút. Nechajte úplne vychladnúť.
Takéto uhorky sú ideálne na „zahryznutie“ pri stretnutiach väčších skupín, do šalátov, sendvičov alebo domácich hamburgerov. Uhorky skladujte na tmavom, najlepšie chladnom a suchom mieste – vydržia až rok. Po otvorení však uhorky skladujte v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túto zeleninu som hodila do cestíčka a usmažila ju. Je to perfektné občerstvenie k filmu
Kôstky z čerešní už nikdy nevyhadzujem. Moja babička mi povedala, čo z nich môžem vyčarovať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.