5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pawelotto).
Ovocie nie je len chutné a osviežujúce občerstvenie, ktoré si vychutnávame v lete. Je tiež cennou pokladnicou mnohých vitamínov a živín. Čierne ríbezle nie sú iné. Obsahujú viac vitamínu C ako citrón. Okrem toho majú mnoho ďalších výhod. Prečo by ste ich mali jesť pravidelne? Zistite to.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/07/shutterstock_2414558775.jpg)
Foto: shutterstock/Pawelotto
Čierne ríbezle sú trochu zabudnutým ovocím. Spájajú sa najmä so spomienkami na detstvo. Oplatí sa však túto chuť osviežiť a zaradiť ovocie do svojho jedálnička. Pre náš organizmus sú mimoriadne cenné. Vysvetlíme vám, prečo sa čierne ríbezle oplatí jesť pravidelne.
Sezóna ríbezlí a kedy sa začína?
Sezóna ríbezlí sa už začala. Zvyčajne sa začína koncom júna a začiatkom júla. Môžeme ich postupne zbierať niekoľko týždňov. Tieto plody zostávajú na kríkoch dlho. Dôležité je však zbierať ich až vtedy, keď sú úplne zrelé. Po odtrhnutí ríbezle už nedozrievajú.
![ríbezle](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/08/shutterstock_1624419493-1.jpg)
Foto: shutterstock/kaskip
Preto je najlepšie zbierať vtedy, keď sú všetky plody úplne vyfarbené a neopadávajú. Vtedy sú najchutnejšie.
Vlastnosti čiernych ríbezlí a prečo ich jesť?
Čierne ríbezle sú známe svojimi cennými vlastnosťami. V prvom rade sú bohaté na vitamín C. V 100 g tohto ovocia sa nachádza až 180 mg tohto vitamínu. Je to približne 258 % dennej potreby človeka. Citrón obsahuje približne 50 mg vitamínu C v 100 g výrobku. To je len pre porovnanie.
To však nie je jediná výhoda čiernych ríbezlí. Obsahujú aj vitamíny skupiny B, vitamín A, biotín a kyselinu listovú. Sú v nich obsiahnuté aj minerálne látky. Patria medzi ne horčík, vápnik, draslík a železo. Čierne ríbezle obsahujú aj bór, mangán, jód alebo luteín.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/03/vitamin-c.jpg)
Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova
Okrem toho sú v ovocí prítomné flavonoidy. Tie majú schopnosť odstraňovať z tela škodlivé toxíny. Pomáhajú tiež oddialiť proces starnutia. Regulujú hladinu cholesterolu v krvi.
Čierne ríbezle navyše obsahujú antokyány, ktoré majú antimikrobiálny účinok a pozitívny vplyv na tráviaci systém. Okrem toho rutín obsiahnutý v tomto ovocí priaznivo pôsobí na cievy.
Využitie čiernych ríbezlí v kuchyni a na čo ich použiť?
Čierne ríbezle nájdu svoje využitie v kuchyni. Majú nielen veľa cenných vlastností, ale aj skvelú chuť. Samozrejme, môžeme ich konzumovať samotné alebo z nich pripraviť napríklad rôzne prípravky. Patria medzi ne džemy, šťavy alebo marmelády.
![ríbezle](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/03/ribezle.jpg)
Foto: shutterstock/Julitt
Čierne ríbezle sa dajú zamraziť, variť aj vyprážať. Možností nám dávajú naozaj veľa. Ovocie je skvelé ako prísada do dezertov a koláčov. Rovnako dobre chutia v kombinácii s údeninami, syrmi a pečeným mäsom. Mnohí ľudia pripravujú aj ríbezľové želé.
Toto ovocie sa oplatí používať v kuchyni. Dokonale rozvíja chute a dodáva každému jedlu osobitý nádych.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Plánujete schudnúť? Toto ovocie sa oplatí zaradiť do vášho jedálnička
Toto chutné sezónne ovocie nám môže uškodiť. Pred ich konzumáciou si to radšej dvakrát premyslite