5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/eugenegurkov).
Niektorí ľudia ich nazývajú kráľmi zeleniny a nevedia si predstaviť inú prílohu k večeri ako zemiaky. Hoci sa dlho považovali za nepriateľa štíhlejšej postavy a chudnutia, dnes je známe, že môžu byť našimi spojencami. Je však potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel. Existujú kulinárske chyby, ktoré môžu viesť k nepríjemným žalúdočným problémom. S čím nekombinovať zemiaky? Zistite, ako sa vyhnúť nadúvaniu, páleniu záhy a tráviacim ťažkostiam.
Sú zemiaky výkrmné?
Dlhý čas boli domáce zemiaky považované za produkt, ktorý bráni chudnutiu a podporuje nadváhu. Toto presvedčenie však už nie je pravdivé, pretože zemiaky nie sú výkrmné. Obsahujú približne 70-90 kalórií na 100 g. Presná hodnota závisí od konkrétnej odrody.
Okrem toho umožňujú vytvoriť sýte jedlo bohaté na hodnotné zložky. Zemiaky sú zdrojom draslíka, vitamínu C a rezistentného škrobu. O poslednej zložke nepočujete často, ale stojí za to vedieť, že má zdraviu prospešný účinok. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Navyše ľahko dostupné a lacné hľuzy obsahujú aj železo, fosfor, horčík, zinok, meď, vápnik a vitamíny skupiny B, takže sa neoplatí diskreditovať úlohu zemiakov v strave.
Ako pripraviť zemiaky, aby boli zdravé?
Spracovanie potravín má v tomto prípade veľký význam. Zemiaky varené v šupke (zemiaky v obale) si zachovávajú väčšinu svojich cenných výživových vlastností. Pred vložením do hrnca by sa mali dôkladne očistiť od zvyškov zeminy. Odporúča sa aj varenie zemiakov v pare. Pódium uzatvárajú ošúpané zemiaky varené vo vode.
Samotný proces by však mal trvať čo najkratšie. Z tohto dôvodu sa odporúča vložiť surové zemiaky do horúcej vody. Ošúpte ich tesne pred plánovaným spracovaním a varte ich približne 20 minút. Potom budú najzdravšie.
Nie všetky druhy zemiakov
Keď hovoríme o výhodách konzumácie zemiakov, treba mať na pamäti, že nie každý druh zemiakov je pre vás dobrý. Ak si do jedla často pridávate porciu vyprážaných zemiakových lupienkov alebo zemiakových placiek, vaše zdravie a postava utrpia. Tieto jedlá by ste mali považovať za príležitostné – inak sa rýchlo premenia na pneumatiky a bruchá.
S čím nekombinovať zemiaky?
Vzhľadom na vysoký obsah škrobu by sa zemiaky nemali kombinovať so živočíšnymi bielkovinami. To vedie k nepriaznivým reakciám v žalúdku. Zrýchľujú sa rozkladné a kvasné procesy. Ako sa to prejavuje na zdraví? Rýchlo sa dostavia nepríjemné pocity, pocit ťažoby, nadúvanie a pálenie záhy. Vyhýbajte sa najmä kombinácii zemiakov s mastným mäsom, ako sú mleté bravčové fašírky alebo bravčová panenka.
Husté smotanové omáčky tiež premenia zemiaky na kalorickú bombu. Časté pochutnávanie si na takýchto pochúťkach je takmer zárukou priberania. Zemiaky a tuk sú vždy zlou kombináciou, preto sa zbavte zvyku poliať ich štedrou porciou masla a škvarkov. Riskujete nielen bolesti žalúdka a tráviace ťažkosti, ale aj prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ženy v domácnosti prezradili, ako nestrácať čas v kuchyni. Takto uvaríte zemiaky za krátky čas
Už žiadne nudné varené zemiaky na večeru. Urobte si pečené, ale skúste iné ako zvyčajne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.