Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Sú to najzdravšie raňajky na svete. Záleží však na tom, ako ich pripravíte

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Veselova). Mnoho ľudí si na raňajky vyberá ovsenú kašu. Nie je to vôbec prekvapujúce. Je chutná a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov....

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Veselova).

Mnoho ľudí si na raňajky vyberá ovsenú kašu. Nie je to vôbec prekvapujúce. Je chutná a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Zároveň je považovaná aj za mimoriadne zdravé jedlo. Musíme si ich správne pripraviť a vyhnúť sa pridávaniu niektorých prísad. Len tak budú ovsené vločky prospievať nášmu telu. Aké chyby nerobiť pri príprave ovsenej kaše? Prečítajte si o nich.

Aké chyby nerobiť pri príprave ovsenej kaše?
Foto: shutterstock/Elena Veselova

Ovsená kaša je dobrou voľbou na raňajky. Je to najmä vďaka vysokému obsahu vlákniny. Tá je pre naše telo skvelá. Odborníci však varujú, aby sme boli pri pridávaní ingrediencií do nej rozumní. Niektoré z nich môžu znížiť výživovú hodnotu tohto jedla. Ako pripraviť ovsené vločky tak, aby boli stále výživné a zdravé?

Prečo sú raňajky také dôležité?

Vynechávanie raňajok je jednou z najväčších stravovacích chýb. Majú obrovský vplyv na náš organizmus. Ich vynechávanie môže mať vážne následky.

Vynechávanie raňajok prispieva k spomaleniu metabolizmu. Musíme si to uvedomiť hneď v prvom rade.
Foto: shutterstock/sonchacha

Vynechávanie raňajok prispieva k spomaleniu metabolizmu. Musíme si to uvedomiť hneď v prvom rade. Najmä ak nám záleží na našej postave. Keď je naše telo vyhladované, prejde do režimu prežitia. Dodané kalórie nespotrebuje okamžite. Namiesto toho ich hneď uloží vo forme tuku. Pripraví sa takto na ďalšie obdobia bez jedla. V dôsledku toho sa zvyšuje riziko vzniku nadváhy a obezity.

Okrem toho vynechanie raňajok zvyšuje pravdepodobnosť večerného a nočného občerstvenia. Je to najmä hladovaním v prvej časti dňa prispievame. Naše telo si aj tak žiada energiu potrebnú na fungovanie. Večer tak začnete pociťovať väčší hlad. Okamžite tak siahnete po niečom na jeho rýchle uspokojenie. Zvyčajne to budú jednoduché sacharidy a tuky. Tie nám neposkytujú veľkú výživovú hodnotu.

Večer tak začnete pociťovať väčší hlad. Okamžite tak siahnete po niečom na jeho rýchle uspokojenie.
Foto: shutterstock/Stock-Asso

Nejedenie raňajok predlžuje reakčný čas mozgu. Aj to je potrebné vedieť. Znamená to, že ste ráno bez energie, trvá vám dlhšie, kým spracujete informácie a pomalšie reagujete na podnety. To môže mať za následok napríklad zníženú produktivitu v práci. Vynechávanie raňajok môže viesť k poruchám príjmu potravy. Neraňajkovanie môže mať za následok nervozitu, podráždenosť a frustráciu. Pamätajte na to.

Vzhľadom na to môžu byť dôsledky vynechávania raňajok veľmi závažné pre organizmus. Psychický stav na tom tiež nebude o nič lepšie. Preto je vhodné zabezpečiť si ráno porciu zdravého a vyváženého jedla. Dodá vám energiu na zvyšok dňa.

Prečo sú ovsené vločky zdravé?

Jednou z bežných raňajok je ovsená kaša. Je to výborná voľba na prvé jedlo. Zhodujú sa na tom odborníci na výživu.

Ovsené vločky obsahujú špecifický typ vo vode rozpustnej vlákniny. Tá je známa ako beta-glukán. Prispieva k znižovaniu hladiny zlého cholesterolu. Znižuje tiež hladinu cukru v krvi. Okrem toho podporuje funkciu našich čriev.  Vláknina tiež zabezpečuje, že zostaneme dlhšie sýti . Takto nebudeme mať neustálu chuť na občerstvenie. Táto látka tiež zlepšuje črevnú bakteriálnu flóru. Chráni telo aj pred vznikom rakoviny hrubého čreva.V ovsených vločkách sa nachádzajú aj flavonoidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a lecitín. 

Ovsené vločky obsahujú špecifický typ vo vode rozpustnej vlákniny. Tá je známa ako beta-glukán.
Foto: shutterstock/Evan Lorne

Dôležitou funkciou ovsených vločiek je, že vám dodajú energiu na celý deň. Jedlo je zdrojom cenných vitamínov B. Vitamín B6 zlepšuje koncentráciu a pamäť. Napomáha aj vstrebávaniu horčíka. Prvok má veľký význam pre nervový systém. Zlepšuje činnosť buniek a znižuje nervové napätie. Vitamín B1 prítomný v ovsených vločkách však znižuje pocit únavy a podráždenosti. Denná porcia ovsených vločiek sa odporúča ľuďom trpiacim poruchami nálady.

Nie všetky ovsené vločky sú zdravé. Musíme si to uvedomiť. Niekedy sa pri ich príprave dopúšťame chýb. Tieto chyby potom znižujú hodnotu tohto jedla. Môžu nám tiež dokonca uškodiť.

Akým chybám sa vyhnúť pri príprave ovsenej kaše?

Ovsená kaša je jedlo z ovsených vločiek. Čomu sa pri príprave ovsených vločiek vyhnúť? Oplatí sa to vedieť. Len tak zostanú zdravými a výživnými raňajkami.

Čomu sa pri príprave ovsených vločiek vyhnúť? Oplatí sa to vedieť. Len tak zostanú zdravými a výživnými raňajkami.
Foto: shutterstock.com/Mycleverway

Akých chýb sa pri príprave hodnotnej ovsenej kaše nedopustiť:

  • Niektorí ľudia sa v snahe zlepšiť chuť ovsenej kaše rozhodnú pridať cukor. Nie je to však najlepší nápad. Nielenže prispievame k zvýšeniu kalorickej hodnoty jedla, ale zároveň znižujeme jeho zdravotné prínosy. Odborníci pred tým varujú. Pridávanie cukru, hustej smotany alebo sirupu do ovsenej kaše môže v našom tele spôsobiť zápal. Vzhľadom na to je lepšie vylepšiť chuť ovsenej kaše napríklad pridaním čerstvého ovocia. Nič nepokazíte ani sušeným ovocím.
  • Vyberajte si dobré mlieko. Ďalšia chyba pramení z výberu nesprávneho mlieka. Ak do ovsenej kaše pridáte vysokotučné alebo sladené rastlinné mlieko, môžete výrazne zvýšiť jej kalorickú hodnotu. V týchto výrobkoch je veľa tuku a cukru. Z tohto dôvodu je vždy dobré čítať etikety výrobkov. Skontrolujte, či rastlinné mlieko nie je dodatočne sladené. Vyberajte si výrobky, ktoré majú čo najkratšie zloženie. Tie sú najprirodzenejšie.
  • Na prídavných látkach taktiež záleží. Pri príprave ovsenej kaše na to nezabudnite. Prídavné látky by mali byť prírodné. Do nášho jedla sa oplatí pridať bobuľové ovocie. Vlašské orechy, mandle a ľanové semienka sú veľmi prospešné pre telo. Nič nepokazíte pridaním trochu medu. Vaša ovsená kaša bude plne zložená len zo zdravých produktov. Tie prispejú k zlepšeniu stavu vášho organizmu.
Na prídavných látkach taktiež záleží. Pri príprave ovsenej kaše na to nezabudnite.
Foto: shutterstock/alicja neumiler

Ktorú ovsenú kašu si vybrať?

Pri príprave zdravých ovsených vločiek si musíme rozumne vybrať. Niektoré ovsené vločky sú menej zdravé ako iné. Nie každý o tom vie.

Najviac spracované sú instantné vločky. Tie skracujú prípravu ovsených vločiek. Počas výrobného procesu strácajú časť svojich živín.
Foto: shutterstock/MaraZe

Pri príprave raňajok, ktoré sú výživné a priam dokonalé, musíme mať niekoré údaje na pamäti. Najviac spracované sú instantné vločky. Tie skracujú prípravu ovsených vločiek. Počas výrobného procesu strácajú časť svojich živín. Okrem toho majú aj vyšší glykemický index ako ostatné vločky. Najlepšou voľbou by preto boli obyčajné ovsené vločky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

3 superpotraviny, po ktorých by ste mali siahnuť v roku 2024. V nákupnom košíku vám nesmú chýbať

Tento nápoj je skutočné „zelené zlato“. Odstraňuje usadeniny z čriev ako čistiaci prostriedok


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Všimli ste si to na nohavičkách? Namiesto toho, aby ste ich odložili do zásuvky, vyhoďte ich rovno do koša

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Pixel-Shot). Koľko rokov nosíte tie isté nohavičky? Nemusíte to hovoriť nahlas. Keď stále vyzerajú v poriadku, je ťažké vyhodiť…

Zabalte si nohy do alobalu. Stačí 30 minút relaxácie. Zažehnáte nepríjemný problém

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Alobal je nenápadný výrobok, ktorý sa zvyčajne nachádza v kuchyni a po ktorom siahame najmä pri varení…

Máte mílie na tvári? Namiesto toho, aby ste ich vytláčali, natrite ich týmto. Vytiahne podkožné vyrážky

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vchal). Mílie na tvári sú malé, biele podkožné vyrážky, ktoré sa vyskytujú vo väčších skupinách. Najčastejšie sa objavujú na…

Recept na tento dezert som si priniesla z Talianska. Už si bez neho neviem predstaviť leto. Osviežujúci a chutný

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/carpe89). Taliani sú majstri chutných dezertov. V horúcich dňoch nič tak neosvieži ako vychladený krémový, jemný a mimoriadne zamatový…

Toto sú najmodernejšie účesy pre 60-tničky. Uberajú roky a pridávajú triedu

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jasen Wright). Účesy pre ženy po 60-tke prešli dlhú cestu od tradičného obrazu nudných krátkych účesov alebo zastaraných šatiek.…

Auto Trendy

Čierna skrinka v aute povinná od 7. júla. Ako funguje a čo zaznamenáva?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Od 7. júla musí byť každé nové osobné a dodávkové vozidlo s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony, ktoré sa predáva v krajinách EÚ, vybavené záznamníkom…

Tieto uvoľnené SUV robia na trhu čoraz väčšie prekvapenie. Čísla neklamú

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Luxusné a zároveň uvoľnené vozidlá SUV značky Volvo sú naďalej hnacím motorom predaja švédskej značky. Výrobca z Göteborgu môže oslavovať nárasty nielen v Európe. Čísla…

Tesla a motor V8? Neuveríte, keď to budete počuť

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla s motorom V8? Nie celkom, ale znie to rovnako. To všetko vďaka šikovnému redizajnu, ktorý sa práve dostáva na web.

Caravaning. Pre koho aký karavan? Praktický sprievodca

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Obdobie pandémie 2020/2021 mnohých z nás upozornilo na to, že dovolenku možno stráviť aj v karavanoch. Vo svete je táto forma cestovania a trávenia voľného…

Potrebujú dieselové vozidlá častejšie meniť olej?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Medzi benzínovými a naftovými motormi je niekoľko rozdielov. Potrebujú však naftové vozidlá častejšie výmenu oleja, pokiaľ ide o údržbu?

Bude takto vyzerať ďalší GR od Toyoty? To by nám nevadilo

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Ďalší GR od Toyoty? Prečo nie! Pred časom sa na internete objavila fáma, že Gazoo Racing usilovne pracuje na športovejšej verzii crossoveru Toyota Crown. Takéto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov