6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/yingthun).
Leto je ideálnym obdobím na výrobu marmelád. V júli si vždy robím zásoby egrešovej šťavy. Na toto ovocie sa tak trochu zabúda, a pritom sa ho oplatí konzumovať, pretože má dobré účinky na zdravie aj krásu. Pozrite si tento jednoduchý recept na egrešovú šťavu, ktorú si môžete pripraviť doma.
Egreše sa na kríkoch objavujú od júna do augusta a v tomto období sa oplatí zbierať ich a vyrábať z nich šťavu. Tento nápoj vás poteší nielen svojou chuťou, ale predovšetkým radom zdravotných vlastností. Málokto vie, že dokáže v okamihu znížiť horúčku.
Egreše – ovocie plné vitamínov
Egreše sú nízkokalorické – 100 g ovocia obsahuje len 44 kcal. Obsahujú 4,3 g vlákniny, 0,58 g tuku, 0,88 g bielkovín a 10,18 g sacharidov.
Egreše sa oplatí jesť, pretože telu poskytujú množstvo živín. Patria medzi ne vitamíny A, B6, C, E a riboflavín, niacín, tiamín a kyselina listová. Okrem toho v sebe ukrýva aj minerálne látky, to je zinok, draslík, sodík, vápnik, železo, fosfor a horčík.
Prečo piť egrešovú šťavu?
Egrešovú šťavu pijem vždy, keď mám horúčku. Tento nápoj má protizápalový účinok. To však nie je jediné plus pitia tohto zdravého nápoja. Ako ešte pôsobí na organizmus?
Egrešová šťava znižuje „zlý“ cholesterol a tiež znižuje krvný tlak. Okrem toho má močopudný, preháňací a antioxidačný účinok.
Egrešovú šťavu sa oplatí piť, pretože podporuje tráviace procesy a posilňuje stav kĺbov, čím zmierňuje artritídu. Okrem toho dokáže zmierniť stres.
Recept na egrešovú šťavu
Zloženie:
- 1 kg egrešového ovocia
- 1 kg cukru
- dva 3-litrové hrnce.
Príprava:
- Najprv umyte egreše a ošúpte stopky.
- Potom egreše zalejte vodou (musia byť mierne zakryté).
- V ďalšom kroku všetko varte, kým ovocie nezmäkne.
- Potom šťavu preceďte do nového hrnca, pričom ju predtým preceďte cez sito. Odporúčame šťavu dôkladne pretlačiť lyžicou cez sito.
- Potom pridajte ľubovoľné sladidlo (biely cukor, brezový cukor alebo erytritol) a celé to miešajte, kým sa biele kryštáliky nerozpustia.
Pasterizácia:
Pasterizácia je potrebná, ak si chcete urobiť zásoby šťavy na jeseň a zimu.
- Najprv nalejte tekutinu do pohárov, pevne ich uzavrite a dno nádoby vystelte bavlnenou tkaninou.
- Potom postavte poháre na dno hrnca a zalejte ich vodou do 3/4 výšky.
- Poháre s egrešovou šťavou varte 20 minút a nakoniec ich nechajte vychladnúť.
Zavarené ovocie skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto bylinky spomaľujú starnutie! Vyživujte svoju pokožku a zlepšujte svoju pohodu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.