7.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ElenVik).
Ako pripraviť nakladané uhorky tak, aby chutili ako od babičky, boli chrumkavé, pevné a plné chuti? Uhorky a slaný nálev nie sú všetko. Samozrejme, prísady ako chren, kôpor a cesnak sú dôležité, ale dôležité je aj niečo iné. Na túto prísadu si málokto spomenie a vy ju máte určite pod nosom.
Slováci milujú uhorky, čo ľudia z iných krajín nedokážu pochopiť, ale jedno sa dá povedať: nevedia, o čo prichádzajú. Medzi nakladanou zeleninou, ktorú obľubujeme, nemôžu chýbať nakladané uhorky, ktoré si najčastejšie pripravujeme v lete, aby sme si ich chuť mohli vychutnávať po celý rok v šalátoch a počas väčších rodinných udalostí. Ako pripraviť nakladané uhorky? Recept je triviálny a nie je potrebné ho robiť zložitejšie. Naše babičky a dedkovia však presne vedeli, čo pridať do nakladaných uhoriek, aby boli chutnejšie. Ide o dubové, čerešňové alebo ríbezľové listy. Tie dodajú uhorkám neuveriteľnú chuť a urobia ich dokonalými.
Nakladané uhorky – recept ako od babičky:
Nebudeme tu uvádzať konkrétne pomery množstva uhoriek, ale zameriame sa na obsah pohárov – koľko čoho pridať do jedného pohára uhoriek.
- Uhorky, najlepšie stredne veľké a podlhovasté,
- cesnak (3 strúčiky do každej nádoby),
- koreň chrenu (2-3 malé kúsky do každej nádoby),
- vetvička kôpru s dáždnikom (jedna na jednu nádobu),
- dubové, čerešňové alebo ríbezľové listy ( voliteľne 2-3 na jednu nádobu),
- bobkový list (voliteľne jeden na jednu nádobu),
- nálev: jedna kopcovitá polievková lyžica kamennej soli na liter vody.
Nakladané uhorky – ako na to
- Uhorky očistite a namočte do studenej vody. Počas namáčania pripravte poháre. V ideálnom prípade by mali byť vypálené, rovnako aj viečka. Medzitým si pripravte ostatné prísady.
- Na dno každej nádoby dajte primerané množstvo chrenu, cesnaku, pridajte bobkový list a dubové alebo ríbezľové listy, ak ich používate.
- Potom do pohárov vložte uhorky. Nezabudnite ich uložiť vertikálne a najlepšie celkom tesne. Na vrch položte ohnutú vetvičku kôpru.
- Poháre zalejte teplým nálevom a pevne ich uzavrite. Nechajte ich niekoľko dní pri izbovej teplote a keď zmenia farbu, môžete ich premiestniť do pivnice.
Takéto uhorky chutia vynikajúco a môžete si byť istí, že budú vždy chrumkavé a ideálne do šalátov a ako občerstvenie. Nezabudnite tiež nevylievať vodu z nakladaných uhoriek – môžete ju vypiť, keď si chcete jemne znížiť hladinu cukru v krvi, keď ste náhodou zjedli o jeden kúsok koláča viac.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dávny recept na uhorky od starej mamy. Vďaka zmene pomerov sú chrumkavé a plné chuti
Kôstky z čerešní už nikdy nevyhadzujem. Moja babička mi povedala, čo z nich môžem vyčarovať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.