8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DDanilovic).
Pravdepodobne väčšina z nás rozmýšľa, aké konzervy si pripraviť na zimu. Výber nie je jednoduchý, pretože existuje veľa receptov na rôzne pochúťky. Pridávame aj ďalší recept, ktorý by nemal chýbať. Podľa môjho názoru môže táto zelenina konkurovať uhorkám a pre niektorých je dokonca chutnejšia.
Leto je výnimočné obdobie nielen preto, že si môžeme užívať slnko a teplo. Nie je to ani preto, že väčšina z nás ide na dovolenku alebo má prázdniny. Výnimočnosť tohto obdobia je však daná produktmi, ktoré sa v tomto ročnom období objavujú. Práve teraz si môžeme vychutnať čerstvé ovocie a zeleninu. Práve tieto pochúťky môžeme jesť v mnohých podobách a každá z nich je šialene chutná. Nedávno som objavila recept na nakladanú mrkvu, ktorá podľa môjho názoru prekonáva všetky ostatné podobné pochúťky.
Nakladaná mrkva sa nezdá byť samozrejmou voľbou, keď chceme robiť konzervy. Zvyčajne siahame po uhorkách a tých máme na policiach v špajzi najviac. Oplatí sa však pripraviť aj niečo iné, aby ste mali na výber z viacerých možností. Takáto príprava mrkvy je triviálna a hodí sa ako príloha ku každej večeri.
Nakladaná mrkva recept
Zloženie:
- 1 kg mrkvy
- 1 liter vody
- 20 g soli
- 2 strúčiky cesnaku
- bobkový list
- niekoľko zrniečok korenia
- 1-2 vetvičky kôpru
- 1-2 listy chrenu
Príprava:
- Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kolieska alebo plátky. Dajte zovrieť vodu, pridajte soľ a miešajte, kým sa soľ nerozpustí. Odstavte slaný nálev, aby vychladol.
- Do čistej nádoby vložte cesnak, bobkový list, zrnká korenia, kôpor a listy chrenu. Potom pridajte mrkvu a usporiadajte ju pevne, ale nie príliš tesne.
- Mrkvu zalejte vychladnutým nálevom a dbajte na to, aby bola úplne ponorená.
- Prikryte nádobu gázou alebo voľne zaskrutkujte viečko, aby ste zabezpečili kvasenie.
- Odložte nádobu na chladné a tmavé miesto približne na 7 až 10 dní. Po tomto čase skontrolujte chuť mrkvy – mala by byť kyslá a chrumkavá. Hotovú nakladanú mrkvu skladujte v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dávny recept na uhorky od starej mamy. Vďaka zmene pomerov sú chrumkavé a plné chuti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.