Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti,

Siahnete do skrine po tabuľku čokolády a objavíte zvláštny povlak. Cukrár odhalí, či je škodlivý

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/e_rik). Často máme v kuchynskej skrinke čokoládu na takzvanú „čiernu hodinku“ alebo len tak, keď máme chuť. Ak tam bola dlho, po otvorení si...

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/e_rik).

Často máme v kuchynskej skrinke čokoládu na takzvanú „čiernu hodinku“ alebo len tak, keď máme chuť. Ak tam bola dlho, po otvorení si môžete všimnúť biele alebo sivé zvyšky. Je to viditeľné najmä v lete.

Často máme v kuchynskej skrinke čokoládu na takzvanú „čiernu hodinku“ alebo len tak, keď máme chuť.
Foto: shutterstock.com/e_rik

Vysoké teploty čokoláde neprospievajú. Nielenže sa môže roztopiť a stratiť svoj tvar, ale niekedy sa na nej objaví zvláštne vyzerajúci povlak. V takých chvíľach sa pýtame, či ide o pleseň alebo či sa tabuľka nepokazila. Cukrári vysvetľujú, že to našťastie nie je nič nebezpečné.

Otvoríte obal a na ňom je biely zvyšok. Nepodliehajte panike

Ak ste čokoládové tyčinky „strážili“ dlhší čas, môžu sa na nich počas horúcich mesiacov objaviť biele alebo sivé škvrny. Hoci nevyzerajú vábne, nehrozí, že by sa stalo niečo zlé. Biele zvyšky nie sú nič iné ako výkvet cukru a tuku. Objavuje sa najmä v čase, keď sladkosti skladujeme v chladničke a potom ich dáme na teplé miesto. Čokoláda je mimoriadne citlivá na zmeny teploty. Už pri rozdiele 10 stupňov sa na jej povrchu môže objaviť rosa spôsobená kondenzáciou. Kvapky môžu vyťahovať cukry a po odparení zanechávať povlak.

Niekedy vás po otvorení čokolády môže prekvapiť sivý zvyšok. Ani to by vás nemalo príliš znepokojovať. Ide o tzv. tukový výkvet spôsobený skladovaním pochúťky v príliš horúcich podmienkach.
Foto: shutterstock.com/FotoLady123

Mliečna čokoláda je po otvorení sivá. Čo to môže znamenať?

Niekedy vás po otvorení čokolády môže prekvapiť sivý zvyšok. Ani to by vás nemalo príliš znepokojovať. Ide o tzv. tukový výkvet spôsobený skladovaním pochúťky v príliš horúcich podmienkach. Keď sa tabuľka rozpúšťa, maslo použité na jej výrobu sa môže zrážať na povrchu. Keď čokoláda po uložení na chladnejšie miesto stuhne, táto zrazenina zostane.

Adam Turoni, cukrár a výrobca čokolády, v rozhovore pre Yahoo Life vysvetlil, ako sa vyrába správna tabuľka. Výroba úzko súvisí s procesom výroby, ktorý sa nazýva temperovanie. Striedavo sa zahrieva a ochladzuje, aby sa ihneď po rozbalení vytvoril hladký a lesklý efekt.

Stopy, ktoré sa môžu objaviť na povrchu, najmä po dlhšom skladovaní, označil ako „čokoládový výkvet“. K tomu dochádza, keď výrobok skladujeme v nevhodných podmienkach. Nemá to však vplyv na chuť, a aj keď je čokoláda pokrytá výkvetom, môžeme ju bez obáv konzumovať. Treba si však uvedomiť, že každá pochúťka sa môže pokaziť a ak vyzerá podozrivo, je lepšie ju vyhodiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Horká čokoláda je zdravšia, ako sme si mysleli. Výsledky nového výskumu sú prekvapujúce

Pikantné perníkové koláčiky – silvestrovská pochúťka s príchuťou Vianoc


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto jedlo nezabaľte do alobalu. Odborníci hovoria rovno: Môže dôjsť k otrave

26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Daisy Daisy). Môžete skladovať potraviny v alobale? Táto metóda je taká bežná, že ju veľa ľudí ani nespochybňuje. Medzitým…

Krbové sklo dobre vyčistíte octom a novinami. Mám však lepší spôsob, ako si poradiť s odolnou špinou

26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fire-n). Každý, kto má krb, dobre vie, že sklo krbu sa špiní. V dôsledku neúplného spaľovania dreva sa na…

Psychotest: Čo by povedal váš pes, keby hovoril ľudským hlasom?

26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív shutterstock/Alenini shutterstock/Lyshchik Mariia). Čo by vám váš pes povedal počas týchto sviatkov? Môžete sa o tom dozvedieť…

Na leštenie príborov a zrkadiel, ochrana proti hrdzi. Neobvyklé použitie kávových filtrov

26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Olga Aniven). Neviete si predstaviť ráno bez lahodnej a aromatickej kávy? Ak si ceníte jasnosť a čistotu kávy, papierové…

Jeme ich na sviatky, sú prospešné pre srdce. Najlepšie je jesť ich po celý rok

26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mariana Serdynska). Keď Slovák hovorí o orechoch, má zrejme na mysli vlašské alebo lieskové orechy, teda tie, ktoré sú…

Auto Trendy

Toyota Yaris Cross: Mestský elegán s terénnym charakterom – oplatí sa kúpiť?

26.12.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota Yaris Cross si za krátky čas získala srdcia motoristov hľadajúcich ideálne mestské auto s nízkou spotrebou. Tento model v sebe spája štýlový dizajn, praktickosť…

Za volantom automatu? Prezradíme vám tajomstvo správnej výmeny oleja!

26.12.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoskolaStejskal. Máte auto s automatickou prevodovkou a neviete, ako často meniť olej? Mechanik nám prezrádza užitočné rady, ako sa o svoje vozidlo správne starať. Vyvarujte…

Najpripravenejšia Dacia Duster na zimu: Jej cena vás posadí na zadok!

26.12.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@oakwoodlawnmaintenancellc.1093. Zima je tu a s ňou prichádzajú aj výzvy, ktoré musia motoristi zvládnuť. Dacia Duster, známa svojou praktickosťou a všestrannosťou, však prichádza s riešením,…

Porsche 2025: Elektrická revolúcia a návrat ikonických modelov!

26.12.2024 Redakcia Auto trendy - Rok 2025 prinesie do portfólia Porsche zásadné novinky. Legendárny nemecký výrobca športových áut prináša prvé elektrické verzie modelov 718 Boxster a Cayman, ale aj úplne…

Robotický otrok: V -40°C testuje vaše budúce auto

26.12.2024 Redakcia Auto trendy - Predstavte si prácu v mínus 40 stupňoch Celzia. Pre človeka nemysliteľné, pre robota Rudyho bežný pracovný deň. Tento unikátny stroj v hodnote 2,1 milióna libier…

Pozor vodiči! Od 28. decembra prichádza revolučná zmena v nabíjaní. Koniec chaosu s káblami

26.12.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia zavádza historickú zmenu v oblasti nabíjania elektronických zariadení. Od 28. decembra 2024 musí každý nabíjací kábel spĺňať štandard USB-C. Táto zmena dramaticky ovplyvní…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov