9.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Monkey Business Images).
Černice sú letné ovocie, ktoré je pomerne vzácne. Často sa stretávame s nezrelými exemplármi, ktoré majú pevnú štruktúru a kyslú chuť. Mnohých ľudí to odrádza a potom ich prestávajú kupovať. V skutočnosti sú zrelé černice tmavomodré, sladké a mimoriadne chutné. Okrem toho majú dobrú dávku cenných vitamínov a minerálov. Zistite, kto konkrétne by na ne mal staviť.
Černice možno nájsť v lesoch a záhradách pri chatách. Ich plody sú mimoriadne cenné a mali by byť súčasťou nášho jedálnička.
Černice pre dobrý zrak a ďalšie. Aké vlastnosti majú?
Černice sú cenným zdrojom vitamínov a minerálov. Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín A, vitamín K a vitamín E. Dodávajú telu aj minerálne látky, ako sú vápnik, železo, draslík, horčík, fosfor a sodík.
Černice pomáhajú starať sa o náš zrak. Obsahujú veľkú dávku vitamínu A. Ten môže pomôcť predchádzať degeneratívnym ochoreniam a zápalom sietnice. Podporujú funkciu očí a odporúčajú sa najmä starším ľuďom, ktorí sú ohrození makulárnou degeneráciou.
Černice majú silný antioxidačný účinok. Môžu pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny. Okrem toho anulujú účinok voľných radikálov. Spomaľujú proces starnutia a majú protizápalový účinok.
Vďaka vysokej dávke vitamínu C majú pozitívny vplyv na imunitný systém. Môžu nás chrániť pred vznikom infekcií. Vápnik a horčík majú zasa pozitívny vplyv na kostrový systém. Vitamín K prispieva k zvyšovaniu hustoty kostí.
Prečo by mali ženy po päťdesiatke jesť černice?
Černice by mali konzumovať predovšetkým ženy po 50. roku života. Ukázalo sa, že tieto plody sú mimoriadne bohaté na fytoestrogény. Sú to prírodné estrogény rastlinného pôvodu nevyhnutné pre správne fungovanie ženského organizmu. Pomôžu najmä tým, ktoré trpia nepríjemnými dôsledkami menopauzy.
Štúdie ukazujú, že príjem fytoestrogénov u žien v období okolo menopauzy môže chrániť pred úbytkom kostnej hmoty. Tým sa znižuje riziko osteoporózy. Okrem toho znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Taktiež predchádzajú vzniku rakoviny.
Môžu pomôcť najmä tým ženám, ktoré trpia napríklad bolestivou menštruáciou.
Sú černice dobré na chudnutie?
Černice sú ovocie, ktoré je užitočné aj pre ľudí, ktorí chudnú. V 100 g nájdete len 43 kalórií. Ich výhodou je aj vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje tráviaci systém. Zabezpečuje potom dlhší pocit sýtosti. Reguluje proces trávenia a zrýchľuje metabolizmus. Černice navyše obsahujú veľkú dávku antioxidantov. Vďaka nim sa preto postaráme o krásny vzhľad našej pleti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Infúzia dlhovekosti z troch bylín. Storoční z „modrých zón“ to pijú každý deň
Nenápadná bylinka na záchranu pankreasu. Pite ju po každom jedle!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.