9.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Martins Vanags).
Je niečo lepšie ako čerstvý, teplý, domáci chlieb? Možno len zvýšenie platu. 🙂 Nemusíte však žiadať svojho šéfa, aby vám doprial solídnu porciu šťastia, stačí vám kvások a niekoľko jednoduchých prísad. Tento recept na domáci chlieb vás určite nadchne – jeho príprava je totiž triviálna.
Kváskový ražný chlieb je ideálny nápad, ako do svojho jedálnička vniesť trochu zdravia a chuti. Každý má rád pšeničný chlieb, ale nie každému vyhovuje – najmä ľuďom, ktorým nevyhovuje prebytok sacharidov. Celozrnný ražný chlieb má oveľa nižší glykemický index ako pšeničný chlieb, má aj viac vlákniny, a keď k nemu pridáte svoje obľúbené semienka a jadierka, nepotrebujete k spokojnosti oveľa viac. Ak si chcete naplno vychutnať kváskový ražný chlieb, vyberte si správnu múku. Ja uprednostňujem celozrnnú.
Domáci chlieb. Tie z pekárne nie sú také chutné
Ingrediencie:
- 130 g hustého, rafinovaného kvásku z ražnej múky,
- 400 g celozrnnej ražnej múky,
- 200 g celozrnnej špaldovej múky,
- pol lyžičky medu,
- 2 šálky vlažnej vody,
- vrchovatá čajová lyžička soli,
- obľúbené semienka a semienka, odporúčam slnečnicu a rascu.
Domáci kváskový chlieb – ako naň:
- Pripravte si misu a nasypte do nej ražnú a špaldovú múku. Pridáme soľ a premiešame. Potom pridajte vodu a začnite miešať drevenou stierkou.
- Potom pridajte ražný kvások, med a pokračujte v miešaní špachtľou, kým sa ingrediencie nespoja. Zmes bude trochu lepkavá, taká by mala byť. V tejto fáze pridajte aj svoje obľúbené semienka.
- Misku prikryte utierkou a odložte asi na 45 minút, aby kvások vykysol. Po tomto čase by malo cesto vykysnúť.
- Potom cesto opäť premiešajte a preložte ho do formy vymastenej maslom alebo olivovým olejom. Vrch zarovnajte a odložte, aby opäť vykyslo, tentoraz asi na 5 hodín.
- Po tomto čase uvidíte, ako veľmi cesto vykyslo. To je čas na pečenie. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Pečte hodinu, každú chvíľu môžete vrch chleba potrieť vodou.
Na sendviče nenájdete lepší recept na chlieb. Môžete ho použiť aj na prípravu krutónov do krémových polievok alebo na strúhanku. Tieto krajce sú fantastické a chrumkavé. Zaujímavosťou je, že tento chlieb môžete zamraziť. Po rozmrazení bude rovnako chutný.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Urobila som najlepší chlieb bez múky. Je mäkký aj štyri dni
Recept na vláčny banánový chlieb. Ingrediencie v okamihu zmiešate vidličkou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.