9.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova).
Leto je ideálnym obdobím na výrobu marmelád. V obchodoch sa objavuje sezónne ovocie a zelenina, z ktorých môžete pripraviť niečo chutné. Najlepším príkladom sú nakladané uhorky. Mnohí ľudia však nemajú predstavu, ako pripraviť nálev.
Zaváranie uhoriek je proces mliečneho kvasenia, ktorý prebieha pomocou mliečnych baktérií. Aby všetko fungovalo podľa plánu, je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí. Potom budú uhorky na dotyk pevné a pevné, chrumkavé a s osviežujúcou chuťou. Ak je pre vás konzervovanie tak trochu záhadou, tu je niekoľko tipov. Tajomstvo je v marináde.
Recept na nakladané uhorky. Budete mať zásobu na niekoľko mesiacov
Nakladané uhorky sú skvelou prílohou k sendvičom, šalátom alebo obedom. Niektorí ľudia ich radi chrumkajú aj samostatne, len tak na desiatu. Pri výrobe zaváranín začnite tým, že poháre sparíte vriacou vodou. Mali by byť dokonale čisté a mať neutrálnu vôňu. Ja si vždy beriem 4 poháre, každý s objemom 1 liter. Potom si pripravte:
- 2 kg malých mletých uhoriek,
- 2 hlavy cesnaku,
- zväzok kôpru s púčikmi,
- kúsok koreňa chrenu,
- 4 lyžice kamennej soli.
Na dno pohárov vložte cesnak, kôpor a chren. Potom ukladáme uhorky tesne po vrstvách, mierne naklonené. Snažte sa ich do každej nádoby napchať čo najviac. Ak vám zostanú nejaké zvyšky, pokojne ich dajte na vrch.
Akou vodou zaliať zavárané uhorky? Zapamätajte si jedno pravidlo
Teraz je čas na tú zložitejšiu časť, ktorou je príprava nálevu. Nezabudnite použiť jednu polievkovú lyžicu kamennej soli na každý liter vody. Je bohatá na stopové prvky a podporuje lepšie kvasenie, preto je najlepšou voľbou. Voda na nakladanie uhoriek by mala byť tvrdá, mineralizovaná. Prevarte ju so soľou, prelejte do chladnej nádoby a počkajte, kým bude mať vlažnú teplotu. Zvyčajne to trvá pol hodiny. Práve soľný roztok pri izbovej teplote zaručuje, že uhorky sa budú dobre nakladať. Po vychladnutí nálevu ním zalejte poháre s uhorkami a pevne ich uzavrite.
VAROVANIE! Do pohárov s uhorkami nelejte horúci nálev. Zelenina tým stratí svoju chuť a vôňu a stratí svoju výživovú hodnotu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Klasický recept na nakladané uhorky. Vďaka nezvyčajnému prídavku budú lepšie ako od babičky
Uhorka odkvitla, ale neplodí? Pravdepodobne bola na vine jedna vec. Tu je návod, ako tomu zabrániť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.