11.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sweet marshmallow).
Prečo zaradiť paradajky do svojho jedálnička? Sú ľahko dostupné, dajú sa konzumovať v rôznych formách a sú pokladom živín, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie a krásu. Aby ste si však mohli naplno vychutnať ich potenciál, je dôležité zohľadniť dennú dobu. Je vhodné jesť paradajky na raňajky? Ráno by sa im mala vyhýbať najmä jedna skupina ľudí.
Čo obsahuje paradajka? Zdravotné vlastnosti
Hoci botanicky ide o ovocie, vďaka kulinárskemu využitiu a širokým možnostiam použitia v slaných jedlách sa považujú skôr za zeleninu. Bez ohľadu na ich pomenovanie sú paradajky stále cenným doplnkom stravy. Aké vlastnosti majú?
- Paradajky sú bohaté na vitamíny C a K, draslík a kyselinu listovú, ktoré podporujú správne fungovanie imunitného a kardiovaskulárneho systému. Prispievajú k zdraviu kostí a dobrému stavu pokožky.
- Medzi prospešnými látkami vyniká lykopén, silný antioxidant, ktorý môže znížiť riziko niektorých druhov rakoviny a srdcových ochorení.
- Kyselina listová a vitamín C v paradajkách vykazujú protizápalové vlastnosti.
- Konzumácia zeleniny podporuje trávenie a zdravie čriev vďaka prítomnosti vlákniny v jej zložení. Paradajky majú nízky obsah kalórií, preto často končia na tanieroch ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.
Paradajky sú zdravé, ale nie vždy
Chutné a výživné. Čo viac si môžete priať? Niet divu, že keď sa snažíme do svojho jedálnička zaradiť porcie zeleniny, často sa spoliehame na paradajky – aj v čase raňajok. Dajú sa však paradajky jesť nalačno? Ukazuje sa, že by nemali byť na jedálnom lístku pri prvom dennom jedle.
Konzumácia paradajok na raňajky nie je prospešná pre váš organizmus, pretože tanín obsiahnutý v zelenine, látka, ktorá zvyšuje hladinu kyslosti v žalúdku. To môže viesť k podráždeniu stien tohto orgánu. To sa môže prejaviť bolesťou brucha, pocitom pálenia alebo nevoľnosťou. Opatrní by mali byť najmä tí, ktorí trpia tráviacimi problémami, ako sú vredy, žalúdočné ťažkosti alebo nevoľnosť:
- vredy,
- tráviace ťažkosti,
- pálenie záhy,
- reflux.
Paradajky majú na organizmus priaznivý účinok, ale len vtedy, ak sa pridávajú na tanier pri ďalších jedlách počas dňa.
Kto by mal obmedziť paradajky v strave?
Ďalšou nevýhodou konzumácie paradajok nalačno je, že triesloviny reagujú so železom a bránia jeho vstrebávaniu. To je dôležité mať na pamäti pre anemikov, ktorí by mali červenú zeleninu zaradiť na tanier pri ďalších jedlách – nikdy nie ráno. Pacienti s reumatoidnou artritídou by mali konzumáciu paradajok trvalo obmedziť. To zase súvisí s vysokým obsahom histamínu, ktorý v nadbytku môže zhoršiť obťažujúce príznaky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo nepiť pred spaním? Tieto nápoje najviac sťažujú zaspávanie
Brilantné ovocie pre ženy po päťdesiatke pomáha pri únavných problémoch
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.