11.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iryna80).
Je egreš zdravý? Je to jedna z chutí detstva, pre ktorú sa oplatí vrátiť. Nielen pre sentiment, ale aj preto, že je skutočne bohatý na vitamíny a minerály, čo má významný vplyv na naše zdravie.
Kedysi kraľoval v domácich záhradách. Raz za rok sa zazelenal sladkokyslými plodmi, ktoré chutili najlepšie priamo z kríka. Egreše sú výživné, nízkokalorické ovocie bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Ich konzumácia môže priniesť mnoho zdravotných výhod. Plody egreša sú malé, každý váži približne 3-6 gramov. Majú rôznu farbu a môžu byť zelené, žlto-biele, ružové, červené alebo tmavofialové.
Na čo je dobrý egreš? Jeho zaradenie do každodenného jedálnička má veľa výhod
Plody egreša obsahujú vitamíny C, E a B a minerálne látky, ako sú fosfor, vápnik a železo. Sú tiež cenným zdrojom aminokyselín, trieslovín, polyfenolov, pektínu, ako aj ďalších dôležitých živín. V ich zložení nechýbajú ani antioxidanty. Podľa portálu verywellfit.com patria egreše podľa výskumov medzi najvýživnejšie a zdravie podporujúce potraviny.
- Egreše sú vynikajúcou potravinou šetrnou k srdcu. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a krvný tlak.
- Egreše majú účinky proti starnutiu, dodávajú telu energiu a posilňujú imunitu.
- Výber potravín, ktoré sú prirodzene bohaté na horčík, ako napríklad egreše, môže pomôcť lepšie kontrolovať hladinu glukózy.
- Egreše sa používajú na upokojenie žalúdočných kyselín a liečbu tráviacich ťažkostí. Odstraňujú toxíny z tela, čím posilňujú pečeň.
- Obsah vlákniny v egreši môže zmierniť zápchu. Je vhodný aj na liečbu syndrómu dráždivého čreva.
- Podporuje hojenie rán. Vitamín C obsiahnutý v egreši je silným antioxidantom a základným prekurzorom kolagénu, ktorý je nevyhnutný na regeneráciu pokožky.
- Egreše zabraňujú vypadávaniu vlasov a predčasnému šediveniu. Vyživujú tiež korienky vlasov, vďaka čomu sú zdravé a silné.
- Vysoké množstvo vlákniny poskytuje pocit sýtosti a pomáha udržiavať štíhlu postavu.
Môžu sa egreše jesť so šupkou? Zdravé a chutné občerstvenie ideálne na leto
Na dosiahnutie maximálneho prínosu pre zdravie je najlepšie jesť egreše surové. Ich chuť sa mení od pomerne kyslej až po sladkú, trochu pripomínajúcu nezrelé hrozno. Čím sú plody zrelšie, tým sú sladšie. Pred konzumáciou by sa mali plody umyť, pripraviť a prípadne odrezať spodnú a vrchnú časť, pretože môžu mať trochu drevnatú chuť. Egreše sa môžu konzumovať samostatne ako zdravé občerstvenie spolu so šupkou. Možno ho tiež pridať do ovocného šalátu, použiť k raňajkovým cereáliám alebo do jogurtu alebo vmiešať do čerstvého letného šalátu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nikdy nejedzte takéto ovocie. Obsahuje toxickú látku
V našej rodine sa lúpu ríbezle len týmto spôsobom. Rýchlejšiu metódu nenájdete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.