Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Prvé paradajky sa už červenajú. Objavte recept na najlepší pretlak a nezabudnite na dva prídavky

13.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave). Leto je v plnom prúde, takže je najvyšší čas na zaváraniny všetkého druhu. Už dlho robíme uhorky a práve teraz sa na...

13.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).

Leto je v plnom prúde, takže je najvyšší čas na zaváraniny všetkého druhu. Už dlho robíme uhorky a práve teraz sa na kríkoch začali červenať prvé paradajky. Dnes pre vás máme recept na domáci, chutný a hustý paradajkový pretlak s dvoma prísadami. Lepší na polievky a pizzu nekúpite v žiadnom obchode.

paradajkový pretlak
Recept na domáci, chutný a hustý paradajkový pretlak s dvoma prísadami. Lepší na polievky a pizzu nekúpite v žiadnom obchode.
Foto: shutterstock/Sea Wave

Ako pripraviť paradajkový pretlak, aby bol hustý, plný chuti a vône? Nie je to vôbec zložité a podľa môjho názoru by si paradajkový pretlak mal robiť každý, keď je sezóna paradajok. Samozrejme, paradajky si môžete kúpiť v obchodoch po celý rok, ale povedzme si pravdu – v zime ich chuť nie je taká ako v lete, keď dozrievajú na slnku. Paradajkový pretlak pripravujem z rôznych paradajok, ale vždy doň pridávam dve prísady. Po prvé, čerstvý ligurček, ktorý je skvelý na zvýraznenie chuti paradajok a dodanie sviežosti. Druhou prísadou je cesnak – myslím, že tu nemusím nič vysvetľovať – paradajky a cesnak sú vždy dokonalou kombináciou.

Domáci paradajkový pretlak. Hustý a aromatický

Ingrediencie:

  • cca. 4 kg čerstvých paradajok (vyberajte radšej dužinaté, odporúčam byvolie srdce),
  • 1 plná lyžica soli,
  • 1 lyžica cukru,
  • 2 vetvičky čerstvého ligurčeka,
  • 4 strúčiky cesnaku (alebo viac podľa chuti),
  • šťava vytlačená z polovice citróna,
  • voliteľne: čajová lyžička sušeného oregana alebo bazalky.
Čerstvý ligurček je skvelý na zvýraznenie chuti paradajok a dodanie sviežosti.
Foto: shutterstock/vaivirga

Paradajkový pretlak s ligurčekom a cesnakom – spôsob prípravy:

  1. Paradajky sparíme vo vriacej vode a ošúpeme. Nakrájajte ich na menšie kúsky a odstráňte semienka.
  2. Nakrájané paradajky vložte do hrnca a zapnite horák na nízky stupeň. Varte, kým sa nezačnú rozpadávať.
  3. Pripravte si jemné sito a pretlačte cez neho paradajky. Pretlak vráťte do hrnca, pridajte soľ, cukor, ligurček a roztlačený cesnak. Pridajte citrónovú šťavu (na začiatok jednu polievkovú lyžicu, v prípade potreby pridajte viac).
  4. Pretlak priveďte do varu a občas premiešajte. Keď dosiahnete konzistenciu, ktorá vám vyhovuje, pripravte čisté a vypálené poháre. Potom horúci pretlak nalejte do pohárov a pevne ich uzavrite. Pred plnením pohárov môžete odstrániť vetvičky ligurčeka.
  5. Poháre s pretlakom otočte hore dnom a zabaľte do hrubej deky, aby sa udržali dlhšie teplé. Po úplnom vychladnutí ich presuňte do pivnice alebo špajze. Uchovávajte 8 až 10 mesiacov, po otvorení skladujte v chladničke do 4 dní.

Toto je jednoduchý spôsob prípravy najlepšej paradajkovej zaváraniny. Môžete použiť akýkoľvek druh paradajok, ale pravidlo je vždy jedno – musia byť zrelé a šťavnaté, a samozrejme odporúčam tie domáce, vypestované v záhrade alebo kúpené priamo na trhu. Paradajky z trhu predávané v plastových obaloch radšej neodporúčam. Tie si nechajte na sendviče alebo šaláty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ani moja babička už nechce robiť klasické uhorky. Stále opakuje, že tieto sú miliónkrát lepšie

Ešte ste ju v tejto podobe nejedli? Vyskúšajte a vaše črevá a pleť budú ako nové


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Takéto hrnce predstavujú obrovské riziko pre zdravie

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/VI Studio). Sú nenahraditeľnou súčasťou každej kuchyne, no ich poškodenie môže vážne ohroziť vaše zdravie. Ako rozpoznať, že váš…

Taliani kontrolujú slovenských turistov. Ide o jeden z kusov oblečenia

19.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leoks). Talianske pobrežie Ligúrie a rozprávkové mestečká Cinque Terre každoročne priťahujú tisíce Slovákov. No pozor – romantická prechádzka medzi…

Toto je najčastejšia chyba vodičov. Nikdy to nerobte pri umývaní auta

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Gorodenkoff). Umývanie auta patrí medzi jarné povinnosti každého vodiča. Po skončení mrazov konečne môžete dôkladne vyčistiť svoje vozidlo. Poznáte…

Nalejte do vody tri lyžice tohto produktu. Vaše laminátové podlahy budú žiariť ako nové!

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pormezz). Zabudnite na drahé čistiace prostriedky! Tento bežný kuchynský pomocník odstráni škvrny, šmuhy a nečistoty z vašich laminátových podláh…

Má žĺtok po uvarení modrastý okraj? Nie je to chyba výrobcu, ale vaša. Jedna malá chyba

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Vajíčka vložíte do hrnca s vodou, niekoľko minút ich povaríte, olúpete a čaká vás prekvapenie. Okolo žĺtka…

Auto Trendy

Tajomstvo budúcnosti: Kov, ktorý odoláva extrémom od -196°C do 600°C

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Veda opäť dokazuje, že to, čo sme považovali za sci-fi, sa stáva realitou. Vedcom z Južnej Kórey sa podarilo vyvinúť revolučný materiál, ktorý odoláva nielen…

Elektrické autá sa vďaka novej technológii stanú hybridmi

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Renault a jeho divízia HORSE predstavujú revolučné riešenie, ktoré môže zmeniť budúcnosť elektromobilov. Pomocou unikátneho systému premenia čisto elektrické autá na hybridy, čím reagujú na…

Subaru predstavuje prvý airbag pre cyklistov na svete!

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cyklisti patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky. Japonská automobilka Subaru však prichádza s prelomovou inováciou – prvým airbagom na svete, ktorý je špeciálne navrhnutý na…

Najväčšia chyba pri umývaní auta: Robíte ju aj vy?

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Umývanie auta je pre mnohých vodičov neoddeliteľnou súčasťou jarnej údržby. Bezkontaktné umyvárne ponúkajú pohodlný a rýchly spôsob, ako sa zbaviť nečistôt. Avšak nesprávny postup môže…

Nový elektromobil prekonáva očakávania s benzínovým motorom ako generátorom!

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda prichádza s niečím nečakaným. Jej nový elektromobil EZ-60 dokazuje, že inovácie nemajú hraníc. Tentokrát prekvapila kombináciou elektrického pohonu a benzínového motora. Ako to vlastne…

Ostrov, ktorý mení národnosť každých šesť mesiacov: Bizarný príbeh hranice, kde raz ste Španiel a potom Francúz

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte ako občan Španielska, no o pár mesiacov sa stanete Francúzom – bez toho, aby ste sa čo i len…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov