13.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NataliaPopova).
Zemiakové placky sú lacné jedlo, ktoré si radi pripravujeme na obed alebo večeru. Konzumujeme ich na slano ako prílohu k mäsovým omáčkam. Hoci ich príprava nie je náročná, nie vždy sa nám podarí tak, ako by sme chceli. Ako pripraviť dobré, chrumkavé zemiakové placky?
Máte chuť na chrumkavé zemiakové placky, ale namiesto toho vám zostane rozsypaná placka? To je častý problém mnohých začínajúcich žien v domácnosti. Zistite, akých chýb sa vyvarovať, aby ste uspeli a dopriali svojej rodine chutné jedlo.
Prečo nie sú zemiakové placky chrumkavé? Určite robíte jednu z bežných chýb
Potíte sa v kuchyni, ale placky aj tak nie sú také, aké by mali byť? Dôvodov môže byť veľa a väčšina chýb sa vyskytuje už vo fáze prípravy. Najdôležitejšie je zbaviť strúhané zemiaky vody. Ak použijete čistú utierku na vyžmýkanie zeleniny, všetka tekutina sa vsiakne do materiálu. Problém môže spočívať aj v nesprávnom pomere ingrediencií. Nadbytok múky a vajec nie je pre placky dobrý. Keď ich pridáte príliš veľa, budú po vyprážaní hutné.
Mnohí ľudia, ktorí chcú svoje placky „zoštíhliť“, ich smažia na príliš malom množstve tuku. Bohužiaľ, to nie je správna cesta, pretože sa tým pripáli vrch a stred zostane surový. Príliš málo tuku tiež nie je dobré pre chrumkavosť. Ak nezvýšite plyn, placky sa namiesto vyprážania uvaria. Pred vložením zmesi do oleja skontrolujte, či je dostatočne horúci. Môžete to urobiť pomocou kúska zemiaka. Keď začne prskať, vložte zmes do panvice.
Ako pripraviť dobré a chrumkavé zemiakové placky? Vyskúšajte tento jednoduchý recept
Pripraviť chrumkavé zemiakové placky podľa nasledujúceho receptu pre vás nebude ťažké. Zabezpečí, že zachováte dokonalé pomery zmesi a že vyprážanie bude radosť. Potrebné ingrediencie:
- 1,5 kg múčnych zemiakov,
- 2 vajcia,
- 2 malé cibule,
- 4-5 polievkových lyžíc pšeničnej múky,
- soľ, korenie, repkový olej na vyprážanie.
Ošúpané zemiaky a cibuľu nastrúhajte na strúhadle s veľkými okami. Preneste ich na čistú utierku a dôkladne z nich vyžmýkajte prebytočnú vodu. Vložte ich do misy, pridajte ostatné prísady a dôkladne premiešajte. Na panvici rozohrejte olej a skontrolujte, či dosiahol správnu teplotu. Veľkou lyžicou dávajte malé porcie zmesi a sploštite ich tak, aby vznikli tenké placky. Smažte tri minúty z každej strany do zlatista. Keď sú hotové, položte ich na papierové utierky, aby sa z nich odsal prebytočný tuk. Podávajte s obľúbenými prílohami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bez múky a vajec. Na zemiakové placky potrebujete len 2 prísady. Lahodné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.