16.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka).
Čierne ríbezle sú známe a cenené po celom svete už po stáročia. Radi z nej vyrábame konzervy, ako sú džemy, marmelády a šťavy. A je veľmi dobré, že na ňu nezabúdame, pretože čierne ríbezle sú pre naše telo ako balzam. Regeneruje pokožku a pečeň, znižuje hladinu cholesterolu, posilňuje imunitu. Jej zdravotné vlastnosti je ťažké vymenovať jedným dychom.
Čierne ríbezle sú jedným z najobľúbenejších sezónnych druhov ovocia. Bežne sa vyskytuje v Európe a Ázii. Medzi najznámejšie odrody čiernych ríbezlí patria: Titania, Bona a Ceres. Slováci si ovocie radi kupujú alebo pestujú a pripravujú z neho konzervy. Džem z čiernych ríbezlí, konzerva, šťava, tinktúra, želé. Ovocie sa dá spracovať mnohými spôsobmi. Preto sa oplatí urobiť si počas sezóny zásoby čiernych ríbezlí a pripraviť si z nich chutné pochúťky na zimu. Toto ovocie je pokladom zdravia a mali by ste ho jesť nielen v lete, ale po celý rok.
Hovorí sa, že je to „čierne zlato“. Posilňuje imunitu a zlepšuje trávenie
Čierne ríbezle obsahujú veľa vitamínu C, polyfenolov, antokyanov a antioxidantov. Vďaka prítomnosti všetkých týchto zlúčenín a látok je toto ovocie neoceniteľné pri podpore nášho imunitného systému a ochrane pred vznikom chorôb vrátane rakoviny. Cenné sú aj listy, ktoré majú protizápalový účinok. Pozitívne účinky na náš organizmus má aj olej zo semien čiernych ríbezlí.
Tieto malé sezónne plody sú tiež balzamom pre tráviaci systém. Vďaka flavonoidom majú diastolický účinok, preto sa odporúčajú konzumovať ľuďom, ktorí často trpia bolesťami brucha. Nálevy z listov zmierňujú žalúdočno-črevné ťažkosti. V ľudovom liečiteľstve sa používajú pri hnačke. Prípravky z čiernych ríbezlí sa používajú na liečbu močových ciest a močového mechúra, gastritídy a črevných porúch.
Čierne ríbezle chránia mozog a obličky
Čierne ríbezle tiež zmierňujú príznaky migrény. Má totiž vazodilatačný účinok na cievy, čím zmierňuje bolesť. Okrem toho zlúčeniny, ktoré bojujú proti nadmernému množstvu voľných radikálov, spomínané antioxidanty, chránia štruktúry mozgových buniek. Minimalizujú tiež výskyt oxidačného stresu, ktorý zasa prispieva k rozvoju chorôb, ako sú okrem iného Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Zlepšujú tiež pamäť a kognitívne schopnosti.
Predpokladá sa, že prítomnosť cenných antioxidantov má vplyv aj na správne fungovanie obličiek. Oplatí sa tiež piť šťavu z čiernych ríbezlí, ktorá pomáha telu odstraňovať kyseliny citrónovú a šťaveľovú, ktorých nadbytok môže viesť k spomínanému ochoreniu. Čierne ríbezle môžu konzumovať ľudia, ktorí už majú obličkové kamene.
Dobré pre zrak a cholesterol. Jedzte po celý rok
Konzumácia čiernych ríbezlí pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Zodpovedajú za to antokyány. To tiež znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Antokyány majú priaznivý vplyv aj na zrak. Polyfenoly obsiahnuté v čiernych ríbezliach sa zasa podieľajú na regenerácii pečene.
Čierne ríbezle preto zohrávajú v strave veľmi dôležitú úlohu. Predovšetkým by sa malo konzumovať čerstvé, surové ovocie, ku ktorému však máte prístup hlavne v lete. Preto by ste v zime mali siahnuť po konzervách, ako sú džemy alebo šťavy. Recept na džem z čiernych ríbezlí nájdete nižšie. Sú v ňom len dve ingrediencie.
Džem z čiernych ríbezlí – recept
Ingrediencie:
- 1 kg čiernych ríbezlí,
- 500 g cukru.
Spôsob prípravy:
Ovocie zalejte studenou vodou. Oplachujte ich 10 minút. Potom ich osušte a ošúpte stopky. Ovocie vložte do veľkého hrnca a pridajte 1/3 šálky vody. Na miernom ohni varte ríbezle, kým nepustia šťavu. Keď ovocná zmes výrazne zhustne, pridajte cukor a premiešajte. Opäť priveďte do varu a vypnite sporák. Nechajte úplne vychladnúť.
Na druhý deň džem opäť uvarte. Keď je taký hustý, že „lyžička stojí“, ihneď ho nalejte do suchých pohárov. Pevne ich uzavrite a otočte hore dnom, aby sa viečka uzavreli. Potom ich prikryte prikrývkou a nechajte 12 hodín chladnúť. Džem z čiernych ríbezlí skladujte na tmavom, suchom a chladnom mieste.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vitamíny a minerály uzavreté v malej guličke. Teraz je najlepší čas na konzumáciu
Majú viac vitamínu C ako citrón. Kedysi ich jedol každý, dnes sú zabudnutým ovocím
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.