16.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pawelotto).
Čierne ríbezle sú malé, ale intenzívne aromatické ovocie, ktoré si môžete vychutnávať po celý rok. Zber zrelých exemplárov sa začína začiatkom júla, takže teraz je najlepší čas na prípravu chutných zavarovaných ríbezlí. Ako pripraviť džem z čiernych ríbezlí? Odporúčame.
Leto nám prináša hojnosť chutného a zrelého ovocia, ktoré si priam žiada, aby sme z neho pripravili niečo dobré. V obchode si môžete kúpiť zavárané džemy, ale výrobcovia doň často pridávajú veľa zbytočných prísad, ako sú želírujúce látky a konzervanty. Ak si chcete vychutnať kvalitný výrobok, jednoducho si ho vyrobte sami. Tu je návod, ako si ľahko vykúzliť džem z čiernych ríbezlí.
Recept na rýchly džem z čiernych ríbezlí. Je radosť ho pripraviť
Príprava ríbezľového džemu nie je náročná a nevyžaduje si žiadne špeciálne zručnosti. Najlepšie sa budú konzervovať zrelé exempláre tmavej farby, ktoré by sa mali najprv očistiť od všetkých stopiek. Tento lahodný džem sa dá použiť na mnoho rôznych spôsobov. Výborne sa hodí ako nátierka na sendviče alebo ako poleva na pečivo. Uchovávaný v pohároch a skladovaný na chladnom mieste bude v chladnejších mesiacoch chutiť dokonale.
Zloženie:
- 1 kg ríbezlí
- 0,5 kg cukru
Príprava krok za krokom:
- Ríbezle dôkladne opláchnite a očistite. Takto pripravený ho vložte do širokého a plochého hrnca. Prilejte trochu vody, aby sa nepripálili. Prikryte a varte, kým sa bobule trochu neodparia.
- Keď pustia šťavu, hrniec odokryte a odteraz udržiavajte na miernom ohni, kým sa objem ovocnej dužiny nezmenší aspoň o tretinu. Proces odparovania môžete rozložiť na dva razy, pričom zmes necháte vychladnúť a na druhý deň ju opäť povaríte.
- Keď všetko zhustne, pridajte cukor. Potom sa zmes opäť zriedi. Odparte ešte raz trochu vody a často miešajte.
- Keď džem zhustne natoľko, že sa po oddelení lyžicou hneď nevyleje, môžeme ho plniť do pohárov.
- Pred pasterizáciou by sa mali poháre dôkladne umyť a vypariť a viečka dôkladne potrieť liehom.
- Vložte ríbezľový džem dovnútra a zavrite. Poháre vložte do hrnca, zalejte vodou do troch štvrtín výšky a priveďte do varu.
- Nechajte variť štvrť hodiny a po uplynutí tejto doby hrniec odstráňte z ohňa. Aby ste zabránili prasknutiu pohárov, je dobré každý z nich oddeliť utierkou alebo uterákom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hľadáte hit v kuchyni? Džem z týchto plodov očarí celú rodinu. Jahody a maliny sa môžu skryť
Je lepšie zamraziť čerešne s jadierkami alebo bez nich? Odpoveď to neuľahčuje: záleží na tom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.