16.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Zju4ka).
Cuketa je pôvabná zelenina, ktorá je ideálna na konzervovanie. Má jemnú a delikátnu chuť, absorbuje marinády a stáva sa charakteristickým občerstvením. Môže byť skvelým doplnkom k večeri alebo „zákuskom“ na posedeniach pri pive. Ako pripraviť cuketu v pohári? Tureckú chuť si zamilujete.

Foto: Shutterstock/Zju4ka
Výroba zaváranín na zimu je skvelý spôsob, ako zachovať chuť a výživovú hodnotu sezónnej zeleniny. Experimentovanie s koreninami umožňuje vytvárať jedinečné prísady do sendvičov, šalátov alebo obedových jedál, preto radi hľadáme nové inšpirácie. Ak máte radi turecké chute, určite si zamilujete tento recept na cukety s korením gyros.
Ako pripraviť cuketu v pohári? Do marinády pridajte turecké korenie
Cuketa v gyros korení je mimoriadne aromatická a plná chuti. Na jej prípravu nepotrebujete veľa ingrediencií ani kuchárskych zručností, takže aj keď ste doteraz nenakladali ani nezavárali, určite vyskúšajte tento recept. Vyrobíte z neho približne 10 pollitrových pohárov. Budete potrebovať:
- 3 kg mladých cukiet nakrájaných na plátky,
- 5 strúčikov cesnaku prekrojených na polovicu,
- 220 g cukru,
- 25 g korenia gyros,
- 190 ml octu,
- 1,5 lyžičky soli,
- 1,5 čajovej lyžičky horčice,
- 1/3 zväzku kôpru.
Najprv si pripravte marinádu. Do hrnca pridajte vodu, ocot, gyros korenie, soľ, cukor a dôkladne premiešajte. Priveďte do varu a marinádu odstavte, aby trochu vychladla. Do každej nádoby vložte cesnak, kôpor a plátky cukety. Zalejeme marinádou, pričom od vrchnej časti necháme centimeter voľného miesta, a naskrutkujeme viečka. Dno veľkého hrnca vystelieme utierkou, položíme naň poháre s cuketami a zalejeme vodou do 2/3 výšky hrncov. Priveďte do varu a od tohto bodu varte ďalších 7 minút. Poháre vyberte z hrnca, otočte ich hore dnom a nechajte vychladnúť.
TIP! Predtým, ako do nich vložíte zeleninu, poháre dôkladne sterilizujte. Zníži sa tak pravdepodobnosť, že sa pokazia. Nižšie nájdete podrobný návod krok za krokom, ako to urobiť.

Foto: Shutterstock/Rudenko Alla
Ako pripraviť zaváraninové poháre? Zistite dva najjednoduchšie spôsoby
Sterilizácia pohárov je pri výrobe zaváranín mimoriadne dôležitá. Aj malé znečistenie môže spôsobiť, že sa vaše konzervy pokazia a budete ich musieť vyhodiť do koša. Najbežnejšou metódou je spariť poháre a uzávery vo vriacej vode. Na tento účel nalejte vodu do veľkého hrnca, vložte poháre a priveďte ich do varu. Potom nechajte poháre 15 minút stáť a vyberte ich, aby vychladli. Ak máte doma mikrovlnnú rúru, môžete ju použiť na sterilizáciu. Dno každej nádoby naplňte vodou a vložte ich do spotrebiča. Nastavte najvyšší výkon a spustite program na 2,5 minúty. Nezabudnite, že takto môžete sterilizovať len sklenené nádoby. Uzávery a gumové časti naparujte vo vriacej vode.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nakladané uhorky. Ako ich nakladať, aby zostali chrumkavé? Voda nie je všetko
Dávny recept na uhorky od starej mamy. Vďaka zmene pomerov sú chrumkavé a plné chuti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.