Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Nedostatočná hygiena alebo zdravotné problémy? Tento nepríjemný problém sa dá vyriešiť

17.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/kei907). Zlý dych je nepríjemný problém, ktorý ovplyvňuje naše sebavedomie a môže spôsobiť, že obmedzíme naše kontakty s ostatnými. Hoci si zápach z úst...

17.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/kei907).

Zlý dych je nepríjemný problém, ktorý ovplyvňuje naše sebavedomie a môže spôsobiť, že obmedzíme naše kontakty s ostatnými. Hoci si zápach z úst najčastejšie spájame so zlou ústnou hygienou, príčin môže byť oveľa viac. Čo môže znamenať zlý dych? Čo sa s ním dá robiť?

Aké sú príčiny zápachu z úst?
Foto: shutterstock.com/kei907

Všetci dobre vieme, aký dôležitý je prvý dojem. Či sa nám to páči alebo nie, pri prvom stretnutí si mnohí ľudia všímajú nielen veci, ako je dochvíľnosť, reč tela alebo tón hlasu, ale aj náš vzhľad. Nejde však o to, akú máme farbu vlasov, aký máme typ postavy alebo koľko stojí oblečenie, ktoré máme na sebe. Koniec koncov, pokiaľ ide o vzhľad, pre drvivú väčšinu ľudí je najdôležitejší náš upravený vzhľad a hygiena.

Medzi veci, ktoré na ľudí, s ktorými sa stretávame, robia pozitívny prvý dojem, patria čisté vlasy, upravené ruky a svieži dych. Zlý dych má negatívny vplyv a je veľkým problémom nielen v práci, najmä na pracovisku, kde je potrebné často konverzovať, ale aj v súkromnom živote. Môže byť príčinou mnohých komplexov a niekedy vedie k úplnému stiahnutiu sa zo spoločenského života.

Príčiny zlého dychu

Zápach z úst je problém, ktorý sa najčastejšie vyskytuje hneď po prebudení. Je to celkom prirodzené, pretože počas spánku sa vylučuje menej slín a ústa sa „nečistia“ pravidelne. Prítomné baktérie majú vtedy dobré podmienky na rast a čas začať rozkladať zvyšky potravy, bielkoviny obsiahnuté v slinách a odlúpené epitelové bunky. To všetko spolu vytvára prchavé zlúčeniny síry s charakteristickým nepríjemným zápachom.

Zápach z úst je problém, ktorý sa najčastejšie vyskytuje hneď po prebudení.
Foto: shutterstock/bbernard

Tento jav sa označuje ako fyziologický zápach z úst, pretože nie je spôsobený žiadnymi chorobnými faktormi a zmizne hneď, ako si vyčistíte zuby. Okrem fyziologickej halitózy existuje aj druhý typ, a to patologická halitóza. Patologický zápach z úst je dôsledkom rôznych chorobných procesov, ktoré však nie vždy súvisia s ústnou dutinou. Na rozpoznanie jej príčiny je potrebná presná diagnostika, ktorá pomôže zvoliť vhodnú liečbu.

Najčastejšie príčiny zápachu z úst

Nevhodná alebo nedostatočná ústna hygiena vrátane príliš zriedkavej alebo nepresnej hygieny jazyka a ďasien a zubné ochorenia, ako je zubný kaz alebo paradentóza, sú najčastejšími príčinami zápachu z úst.

Hygienické problémy však nie sú jediné, ktoré môžu byť zodpovedné za tento nepríjemný problém.

Medzi faktormi, ktoré prispievajú k jeho vzniku, sa často spomínajú aj:

  • nesprávny chrup
  • nedostatočná tvorba slín
  • gastroezofageálna refluxná choroba a iné gastrointestinálne poruchy
  • ochorenia hrdla, mandlí, nosa, uší a prínosových dutín
  • ochorenia dýchacích ciest, ako je tuberkulóza alebo bronchitída
  • fajčenie
Zlý dych môžu spôsobovať aj lieky, ktoré užívate.
Foto: shutterstock/fizkes

Zlý dych môžu spôsobovať aj lieky, ktoré užívate, napríklad antibiotiká, antidepresíva, lieky na krvný tlak a závažné ochorenia, ako je cukrovka alebo leukémia.

Ako sa zbaviť zápachu z úst?

Aby sme predišli zápachu z úst, mali by sme sa najprv zamerať na dôkladnú ústnu hygienu. V ideálnom prípade by sme si mali čistiť zuby po každom jedle, ale ako všetci vieme, nie vždy je to možné. Preto by sme to mali robiť aspoň dvakrát denne – ráno a večer po dobu aspoň 2 minút. Ráno, keď máme zvyčajne menej času, si stačí vyčistiť zuby a použiť ústnu vodu. Večer si vyčistime zuby zubnou niťou a postarajme sa o jazyk, na ktorom sa tiež hromadí veľa baktérií a na ktorého hygienu často zabúdame.

Večer si vyčistime zuby zubnou niťou a postarajme sa o jazyk, na ktorom sa tiež hromadí veľa baktérií a na ktorého hygienu často zabúdame.
Foto: shutterstock.com/riopatuca

Nezabúdajme tiež na kontrolu stavu zubnej kefky, jej dezinfekciu a pravidelnú výmenu. Dbajme tiež na to, aby sme aspoň dvakrát ročne navštívili zubného lekára. Návštevy u zubára umožňujú včas odhaliť problémy, ako je zubný kaz, ochorenie ďasien alebo iné infekcie, ktoré môžu spôsobiť zápach z úst.

Ako si udržať svieži dych počas celého dňa?

Udržiavanie sviežeho dychu počas celého dňa je veľmi dôležité nielen pre naše vlastné pohodlie, ale aj kvôli ľuďom, s ktorými pracujeme alebo trávime čas. Pomôcť môžu osviežujúce spreje, ktoré sa dajú kúpiť vo väčšine lekární, alebo akékoľvek mätové pastilky či žuvačky. Samozrejme, bez pridaného cukru. A ak sa rozhodneme pre prírodnejšie metódy, môžeme vyskúšať žuť anízové alebo feniklové semienka, ktoré majú antibakteriálne a osviežujúce vlastnosti.

A ak sa rozhodneme pre prírodnejšie metódy, môžeme vyskúšať žuť anízové alebo feniklové semienka.
Foto: shutterstock/Yopin Mekkawan

S problémom nepríjemného dychu môže pomôcť aj množstvo vypitých nápojov. Najviac sa odporúča predovšetkým:

  • Voda – pitie veľkého množstva čistej vody je najjednoduchší a najúčinnejší spôsob, ako mať svieži dych. Voda pomáha z úst vyplavovať zvyšky jedla a baktérie, ktoré môžu spôsobovať nepríjemný dych. Pre väčšiu sviežosť môžeme do vody pridať plátky citróna alebo petržlenovú vňať.
  • Zelený čaj – je zdrojom polyfenolov, ktoré pomáhajú redukovať baktérie. Jeho pravidelné pitie zabezpečuje nielen svieži dych, ale podporuje aj zdravie ústnej dutiny.
  • Mätový čaj – má osviežujúce a antibakteriálne vlastnosti. Má upokojujúci účinok na tráviaci trakt, takže bude dobre pôsobiť aj pri zápachu z úst spôsobenom žalúdočnými problémami.

Existuje mnoho príčin zápachu z úst. Často si ani neuvedomujeme, že naše každodenné rozhodnutia, napríklad pokiaľ ide o potraviny, ktoré konzumujeme, alebo užívanie stimulantov, môžu tento nepríjemný problém zhoršiť.

Naše každodenné rozhodnutia, napríklad pokiaľ ide o potraviny, ktoré konzumujeme, alebo užívanie stimulantov, môžu tento nepríjemný problém zhoršiť.
Foto: shutterstock/New Africa

Na čo si ešte treba dať pozor?

  1. Rozhodnite sa pre vyváženú stravu založenú na čerstvom ovocí, zelenine, bielkovinách a zdravých tukoch. Snažte sa vyhýbať vysoko spracovaným potravinám, ktoré obsahujú veľké množstvo cukru.
  2. Jedzte čo najviac surovej zeleniny a ovocia, napríklad zeler, mrkvu a jablká, ktorých chrumkanie pomáha odstraňovať zvyšky jedla zo zubov a ďasien.
  3. Do jedál pridávajte veľa čerstvých byliniek. Listy mäty, bazalky a petržlenu nielenže zvýraznia chuť vašich jedál, ale pomôžu vám aj udržať svieži dych.
  4. Prestaňte fajčiť. K dlhému zoznamu škôd spôsobených fajčením môžeme pridať aj zhoršenie dychu a negatívny vplyv na stav našich zubov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto potraviny vám pomôžu prestať fajčiť. Chutné a užitočné

Nemusíte do seba pchať litre vody! Hydratujte sa dobre aj v horúčavách pomocou tohto


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Polovicu múky zameňte touto prísadou. Palacinky budú jemnejšie ako inokedy

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha). Na palacinky neexistuje jediný správny recept. Každý ich robí po svojom a zvyčajne od oka. Vďaka tomu vyjdú…

O týchto spôsoboch použitia aviváže ste nemali ani tušenia. Je užitočný nielen pri praní

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Aviváž nemusí vo vašej domácnosti slúžiť len na zmäkčenie a prevoňanie bielizne. Ukázalo sa, že má mnoho…

Preto orchidea stráca kvety a chradne. Vinník je v kvetináči

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrii Spy_k). Pre svoju výnimočnú krásu sú orchidey obľúbenou voľbou ako bytová dekorácia. Vyzerajú tak elegantne, že sa môžu…

Svoje rastliny som začala zalievať týmto jednoduchým riešením. Výsledok? Rastú ako bláznivé a škodcovia sú preč!

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iryna Inshyna). Táto metóda ma nesklamala! Je jednoduchá, rýchla a mimoriadne účinná, vďaka nej moje kvety konečne naplno rozkvitli…

Tieto kvety určite vysaďte v septembri. Na jar budete ohromení

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nieriss). Prišiel september a privítal nás teplým a slnečným počasím. V tomto období môžete vysadiť nové rastliny, ktoré vyplnia…

Auto Trendy

Od klavíra po allegro - zvuk novej Alfy Romeo 33 Stradale poteší všetkých nadšencov

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Alfa Romeo oznamuje, že dynamický vývoj modelu 33 Stradale prebieha podľa plánu, a ponúka nám ukážku zvuku motora exkluzívneho superauta. Alfa Romeo

Nové SUV bude mať celosvetovú premiéru v novembri

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Čínsky gigant SAIC neustále rozvíja svoje výrobky a technológie, ktoré sa v nich používajú, napriek nepriaznivej colnej politike, ktorú voči nemu uplatňuje Európska únia. Teraz…

Nový Nissan Patrol debutuje v Abú Zabí. Toyota Land Cruiser má vážneho konkurenta

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan predstavil novú generáciu SUV Patrol v Abú Zabí. Nový Patrol má za cieľ zdolať Toyotu Land Cruiser. Nissan predstavil novú generáciu SUV

Továreň Audi v Bruseli sa nezachráni. Zástupca výrobcu dostal veľmi nevďačnú misiu

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Audi už dlhé mesiace čelí kríze vo svojej bruselskej továrni. Dokonca sa plánovalo, že sa tu budú vyrábať aj modely iných značiek koncernu Volkswagen. Dnes…

Facelift modelu Kia EV6 debutuje s väčším dojazdom a rýchlejším nabíjaním

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nech si o novom dizajne svetlometov hovoríte, čo chcete, prepracovaný model EV6 je stále lepší ako predtým, má väčší dojazd a rýchlejšie nabíjanie.

Reklamy v aute? Ford už podal patent na systém, ktorý to umožní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Reklamy nás sprevádzajú každý deň. Na uliciach, v televízii, v rádiu alebo v aplikáciách, ktoré používame. Spoločnosť Ford chce, aby sme zažili radosť zo sledovania…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov