18.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gagarova Olga).
Čerstvú sezónnu zeleninu si môžete vychutnávať len niekoľko mesiacov v roku. Existujú spôsoby, ako si zachovať jej chuť dlhšie. Mrazená zelená fazuľka si zachová lahodnú chuť, pevnosť a plnosť živín. Stojí však za to ju správne pripraviť.
Ako sa mrazí zelená fazuľka? Je to jeden z najlepších spôsobov, ako si vychutnať túto sezónnu zeleninu počas celého roka. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o jednoduchý proces, ale je potrebné mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí.
Ako sa mrazí zelená fazuľka? Zachová si dlhšie svoju chuť
Proces mrazenia zelenej fazuľky je najlepšie začať umytím, očistením a odrezaním koncov. Môžete ju hneď rozdeliť na kúsky. Vkladanie umytej zeleniny do mrazničky bez blanšírovania, t. j. tepelnej úpravy, sa neodporúča. Aby si fazuľa zachovala svoju chuť, je najlepšie ju krátko povariť. Jednoducho ju na päť minút vložte do vriacej vody.
Potom zeleninu sceďte a ochlaďte ju v studenej vode. Zachová si tak farbu a chuť. Pred uložením do mrazničky odporúčame fazuľu osušiť papierovou utierkou. Nakoniec ju jednoducho naporciujte a vložte do vreciek alebo vzduchotesných nádob v mrazničke. Takto pripravenú zeleninu môžete používať až deväť mesiacov.
Zelená fazuľka – cena. Oplatí sa ju zamraziť?
Správne mrazenie zeleniny vám dáva možnosť vychutnávať si ju po celý rok. Niekedy sa však vynára otázka, či je lepšie urobiť si to sám, alebo kúpiť hotové. Treba si uvedomiť, že sezóna zelenej fazuľky je pomerne krátka. Na čerstvej si môžeme pochutnávať od júna do konca septembra. V súčasnosti za kilogram zaplatíme približne 3,50 až 5 eur. Avšak 450-gramové balenie mrazenej zelenej fazuľky stojí od 1 do 2 eur.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prvé paradajky sa už červenajú. Objavte recept na najlepší pretlak a nezabudnite na dva prídavky
Ani moja babička už nechce robiť klasické uhorky. Stále opakuje, že tieto sú miliónkrát lepšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.