18.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/JakubD).
V Taliansku jedia pizzu a špagety, vo Francúzsku koláče a omelety a v Maďarsku vládne nenápadná placka. Toto jedlo od našich susedov je jednoduché na prípravu a mimoriadne chutné. Chcete potešiť svojich hostí? Pripravte im langoš.
Maďarská kuchyňa je známa svojimi jedlami z jedného hrnca. Dominuje v nej cibuľa, paradajky a paprika. Jedlá našich susedov sa často pripravujú na báze bravčového mäsa a klobás a medzi najobľúbenejšie jedlá patrí bogracz (hustá gulášová polievka), lečo a rybacia polievka varená v kotlíku (halászlé). Ďalšou pochúťkou balatonských susedov je langoš, placka podávaná v suchej verzii.
S čím jete langoše?
Langoš nie je nič iné ako plochá kvasnicová placka vyprážaná na oleji a podávaná s prílohami. Najčastejšou polevou je syr, smotana, šunka a cesnakové maslo. Môžete si ho úspešne pripraviť doma, pretože recept je jednoduchý a zvládne ho aj začínajúci kuchár. Vychádza šialene chutne a určite nikto neodmietne ďalšiu porciu.
Ako vyrobiť langoš? Maďarská špecialita úspešne nahrádza klasické občerstvenie
Ak už máte dosť pizze, hamburgerov a hranolčekov, vyskúšajte maďarské občerstvenie. Je sýta a mimoriadne chutná. Skvele sa hodí na párty, ale je ideálny aj na večeru. Na jeho prípravu potrebujete:
- 400 g pšeničnej múky,
- 200 ml mlieka,
- 7 g sušeného droždia,
- čajovú lyžičku soli
- čajovú lyžičku cukru,
- 100 ml kyslej smotany,
- strúčik cesnaku
- 75 g žltého syra,
- olej na vyprážanie.
Spôsob prípravy:
- Mlieko začnite zohrievať. Teplé, ale nie horúce mlieko zmiešajte s droždím a cukrom. Všetko dôkladne premiešajte.
- V miske zmiešajte múku, soľ a kvások. Dôrazne vymiesime cesto – malo by byť hladké a mierne lepkavé na ruky.
- Potom misu s cestom prikryte a odložte na hodinu kysnúť.
- Po uplynutí tejto doby si ruky potrite olejom a z pripraveného cesta vytvarujte placky s priemerom panvice, na ktorej ich budete neskôr smažiť.
- Položte ich na papier na pečenie, potom ich prikryte utierkou a odložte na ďalšie kysnutie.
- Po 30 minútach môžeme naše langoše vyprážať.
- Langoše vyprážajte z oboch strán do zlatista.
- Po odkvapkaní prebytočného tuku podávame maďarské langoše so smotanou, nasekaným cesnakom a hrubou vrstvou strúhaného syra. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vďaka tejto ingrediencii bude omeleta dokonalá. Pridávate ju do polievok, no tu to ide ešte lepšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.