20.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Esin Deniz).
Leto, keď si môžeme pochutnávať na chutnom a zdravom ovocí a zelenine, je určite vhodné na výrobu zaváranín. Preto u nás doma nesmie chýbať zaváranie uhoriek, džúsov, ale aj ovocia. Toto leto som sa zamerala najmä na marhuľový džem. Recept je jednoduchý a už mám za sebou niekoľko dávok – nemôžem sa nabažiť toho, aký je výborný.
Marhuľový džem je fantastickou prísadou na chleba, palacinky alebo iné raňajkové pochúťky. Táto úžasná sladkosť je tiež zdrojom mnohých vitamínov a minerálov.
Marhuľový džem – recept. Je tu veľa cukru, takže sa neprejedajte po lyžičkách
Domáce džemy zvyčajne obsahujú veľa cukru. V prípade džemu z tohto ovocia je potrebné použiť až 500 g. S istotou ho však môžete nahradiť menej kalorickou verziou – xylitolom alebo erytritolom.
Ingrediencie:
- kilogram zrelých marhúľ,
- 500 g cukru,
- šťava z 1 citróna,
- lyžička nastrúhanej citrónovej kôry.
Spôsob prípravy:
- Z marhúľ odstráňte jadierka a ovocie nakrájajte na menšie kúsky.
- Vo veľkom hrnci zmiešajte marhule, cukor, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
- Zahrievajte na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí.
- Znížte teplotu na minimum a džem varte 45-60 minút za občasného miešania.
- Na tanieri skontrolujte konzistenciu – ak stuhne, je hotový.
- Odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť a džem nalejte do čistých pohárov.
- Poháre zavrite a otočte hore dnom a nechajte ich v tejto polohe, kým nevychladnú.
Marhuľový džem s gelfixom alebo jamfixom. Príprava krok za krokom
Pri výrobe džemov rada používam želírujúce látky. Kúpim si gelfix alebo jamix, vďaka ktorým majú moje konzervy zaujímavejšiu štruktúru a oveľa lepšie chutia.
Ingrediencie:
- kilogram zrelých marhúľ,
- 500 g cukru,
- balíček želírovacej prísady podľa vlastného výberu.
Spôsob prípravy:
- Marhule umyte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kúsky.
- Ovocie a cukor zmiešajte vo veľkom hrnci.
- Na miernom ohni za stáleho miešania zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí a marhule nezmäknú.
- Pridajte balíček želírovacieho prostriedku. Dôkladne premiešajte, aby sa prísada rovnomerne rozdelila do džemu.
- Džem zahrievajte na miernom ohni za stáleho miešania 2 – 3 minúty, kým zmes nezhustne. Keď džem dosiahne požadovanú konzistenciu, odstavte ho z ohňa.
- Horúci džem nalejte do čistých, sterilizovaných pohárov. Pevne ich uzavrite a otočte hore dnom. Nechajte v tejto polohe, kým poháre úplne nevychladnú, čo pomôže vytvoriť vzduchotesný uzáver a zabrániť ich znehodnoteniu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pozbierajte ich, kým je sezóna. Urobíte z nich božský džem. Bez zlepšovadiel a konzervačných látok
V mojej pivnici nenájdete jahodový a malinový džem. Tento rok robím len túto nátierku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.