20.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nnattalli).
Čeľaď zelerovitých, do ktorej fenikel patrí, je prvou predzvesťou neobyčajnej výživovej hodnoty tejto zeleniny a bylinky. Najobľúbenejšími časťami rastliny sú jej semená, ktoré si vychutnávajú milovníci bylinkových nálevov a čajov, a chutná biela alebo svetlozelená hľuza. Je dobré vedieť, že takmer celá rastlina je jedlá. Fenikel je oveľa viac ako len liečivý nálev. Čo by ste mali vedieť o jeho nutričných vlastnostiach a s čím túto chutnú hľuzu kombinovať, aby sa zvýraznili všetky chuťové tóny?
Akú chuť má fenikel?
Sladká hľuza feniklu má vďaka vysokému obsahu prchavých olejov výrazný anízový nádych. Vôňu čerstvého zrelého feniklu cítiť už z diaľky. Pre niektorých je to výhoda, pre iných nevýhoda. Je ťažké s tým polemizovať. Nikto však nepochybuje o výnimočnej výživovej hodnote tejto rastliny. Z jeho semien sa dá pripraviť jemný nálev, ktorý dobre pôsobí teplý aj chladený. V horúci deň môžete do vychladnutého nálevu pridať niekoľko kociek ľadu a vychutnať si domácu bylinkovú verziu ľadového čaju.
Na čo pomáha fenikel?
Nálev z feniklu aj feniklové hľuzy prítomné v jedle pomáhajú pri jeho trávení a zabraňujú možným metabolickým problémom. Nálev sa oplatí pripraviť pri nadúvaní, kolikách a bolestiach brucha, najmä v dôsledku prejedania.
Tieto vlastnosti feniklu sú spôsobené nielen jeho bohatstvom prírodnej rastlinnej vlákniny, ale aj už spomínanými prchavými olejmi. Tie sú zodpovedné za anízovú vôňu a príchuť hľuzy a sú skutočným katalyzátorom metabolizmu.
Fenikel pomáha riešiť pálenie záhy a podporuje obnovu narušenej črevnej mikroflóry.
Fenikel pre krásnu postavu
Fenikel by si mal nájsť trvalé miesto v jedálničku ľudí, ktorí dbajú o zdravú telesnú hmotnosť. Má nízky obsah kalórií a vďaka bohatému obsahu vlákniny zasýti.
Vláknina obsiahnutá v rastline zlepšuje metabolizmus cukrov a tukov. Odporúča sa ako zelenina pre diabetikov a ľudí s vysokou hladinou cholesterolu v krvi.
Fenikel v boji proti voľným radikálom
Fenikel má vďaka vysokému obsahu biologicky aktívnych zložiek protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Účinne eliminuje toxické účinky voľných radikálov a chráni tak pred vznikom mnohých ochorení vrátane aterosklerózy, cukrovky a rakoviny. Oplatí sa ho mať po ruke počas infekčného obdobia. Hľuzy aj teplé nálevy zo semien feniklu pomôžu zmierniť príznaky a skrátiť trvanie choroby, najmä ak prebieha s kašľom. Fenikel riedi sekréty a uľahčuje odkašliavanie.
Ako používať feniklovú cibuľku?
Hľuzu možno konzumovať surovú, vtedy poskytuje najviac živín, ale rastlina je vhodná aj na varenie. Fenikel sa môže variť, grilovať, dusiť alebo smažiť. Doplní chuť efektných šalátov. Fenikel sa môže pridávať do ryže, cestovín, syrov, morských plodov a mäsových jedál. Zvýrazní nové chuťové tóny a zlepší trávenie. Stonky feniklu môžu byť dobrým doplnkom do polievok a omáčok, kvety do šalátov.
Recept na šalát s feniklom v hlavnej úlohe
Ingrediencie:
- feniklová cibuľka a kvety,
- 200 g celozrnných cestovín,
- 100 gramov syra s modrou plesňou,
- 3 lyžice čiernych olív bez semienok,
- 2 veľké malinové paradajky,
- šťava z polovice citróna,
- 1 PL rasce a 1 PL bieleho sezamu.
Spôsob prípravy:
- Uvarené a vychladnuté cestoviny vložte do veľkej sklenenej misy.
- Syr a zeleninu nakrájajte na malé kúsky.
- Olivy, ak je to potrebné, môžete nechať vcelku.
- Všetko zmiešajte s cestovinami, pridajte rascu, sezam a citrónovú šťavu.
- Dôkladne premiešajte a ozdobte bielymi kvetmi feniklu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Podceňovaná zelenina v sebe skrýva veľkú silu. Najlepšie chutí v tomto ročnom období
Najlepšie nápoje pre pečeň. Pite ich pravidelne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.