21.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktor Sergeevich).
Ako čistíte kuriatka? Tieto huby sú chutné, ale pri čistení neposlušné. Namáčanie vo vode môže byť účinné, ale bohužiaľ – voda je nepriateľom chuti húb. Ako si teda poradiť s pieskom a ihličím? Tento patent je na nezaplatenie a ide o vec, ktorú máte v kuchyni stopercentne poruke.
Na Slovensku pretrváva sucho, ale hubári sa radujú, pretože v niektorých oblastiach sú lesy plné zlatých kuriatok. Objavujú sa aj iné huby, nechýbajú kozáky, bedle a hríbiky. Za najchutnejšie a, čo je dôležité, ľahko spracovateľné sa však považujú kuriatka. Skôr ako sa však pustíte do ich marinovania, mrazenia alebo vyrábania omáčky, musíte vedieť, ako očistiť kuriatka od piesku. Kuriatka sú bohužiaľ huby, ktoré majú rady piesočnatú pôdu a rastú v spoločnosti ihličnatých stromov, čo ich zvyčajne zašpiní od piesku a ihličia. Viete, čo vám pomôže rýchlo očistiť kuriatka bez toho, aby ste ich museli namáčať vo vode?
Ako očistíte kuriatka od hliny? Vezmite si trochu múky a máte hotovo
Máte veľa kuriatok a množstvo nápadov, čo z nich pripraviť, začnite s najdôležitejšou vecou – čistením húb. Dlhé namáčanie vo vode je určite účinné, o tom nemôžeme polemizovať, ale voda vyplaví tú jedinečnú hubovú chuť. Čo teda robiť? Na pomoc prichádza múka. Obyčajná pšeničná múka. Stačí huby posypať múkou, niekoľkokrát zatriasť miskou, aby boli zo všetkých strán dôkladne obalené múkou. Potom ich chvíľu oplachujte pod tečúcou vodou a budete mať čisté huby. Potom ich zabaľte do papierovej utierky a môžete ich buď marinovať, alebo z nich pripraviť chutné pokrmy.
Čo pripraviť z kuriatok? Táto omáčka sa hodí k akémukoľvek mäsu
Ingrediencie:
- cca 500 g kuriatok,
- 1 malá cibuľa,
- 1-2 strúčiky cesnaku,
- maslo,
- cca 200 ml 33% smotany
- nasekaná petržlenová vňať,
- soľ a korenie podľa chuti, prípadne trochu muškátového orieška a kurkumy.
Spôsob prípravy:
- Začnite čistením húb. Osobitnú pozornosť venujte vrcholom – tam sa pravdepodobne nachádza najviac nečistôt. Určite vám pomôže trik s múkou. Väčšie huby nakrájajte na menšie kúsky.
- Cibuľu nakrájajte na kocky, nemusí byť jemná, a cesnak nasekajte alebo prelisujte, prípadne nasekajte čo najjemnejšie.
- Pripravte si panvicu a rozohrejte v nej poriadnu lyžicu masla. Potom pridajte cibuľu a chvíľu ju orestujte. Mala by zosklovatieť, ale nie zhnednúť.
- K osmaženej cibuli pridajte cesnak. Chvíľu smažte a pridajte kuriatka. Zvýšite výkon horáka a za občasného miešania všetko osmažte.
- Voda by sa mala z húb odparovať, keď zmäknú a zhnednú, zalejte ich smotanou, znížte teplotu pod panvicou a trochu osoľte. Dusíme asi 10 minút, kým sa množstvo nezredukuje. Potom pridajte nasekanú petržlenovú vňať, pridajte korenie podľa chuti a všetko nechajte na ohni ešte 5 minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Veľa ľudí si to myslí o červivých hubách, ale je to mýtus. „Nebezpečná teória“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.