22.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova:).
Nakladané uhorky patria k obľúbeným jedlám Slovákov. Ja ich robím v trochu inej verzii – pripravujem sladké uhorky. Keď to počula moja svokra, len prekvapene zdvihla oči. Keď ich však ochutnala, uznala, že sú šialene dobré.

Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova
Zaváranie na zimu síce nepatrí medzi moje najobľúbenejšie činnosti, ale keď v chladných mesiacoch otvorím poháre s výnimočne chutným obsahom, viem, že to stálo za to. Sladké nakladané uhorky robím už rok a po zime mi nezostala ani jedna nádoba.
Sladké nakladané uhorky v sladkej marináde – recept. Tieto uhorky sa jednoducho hodia ku všetkému
Nakladané uhorky sa výborne hodia k rôznym obedom, sendvičom, hotdogom a mnohým ďalším pochutinám. Takže v mojej špajze nesmú chýbať. Recept je našťastie veľmi jednoduchý, takže každý rok pripravím tucet pohárov, aby som si mohla vychutnať skvelý doplnok.
Zloženie:
- Malé uhorky (podľa toho, koľko máte pohárov),
- strúčik cesnaku (do každej nádoby),
- plochá čajová lyžička horčičného semienka (do každej nádoby),
- 2 bobkové listy a 1 nové korenie (do každej nádoby),
niekoľko zrniečok korenia (do každej nádoby).
Prísady na marinádu:
- 2 l vody,
- 300 ml liehového octu,
- 300 g cukru,
- 10 lyžíc tekutého medu,
- 3 plné polievkové lyžice kamennej soli.

Foto: shutterstock.com/Melinda Nagy
Recept na sladké uhorky. Príprava krok za krokom
Príprava sladkých uhoriek nie je vôbec zložitá. Preto sa oplatí pustiť sa do práce, pretože chutia naozaj šialene.
Spôsob prípravy:
- Uhorky vložte do misky a zalejte studenou vodou. Nechajte ich hodinu namočené a potom ich dôkladne umyte.
- Vodu nalejte do hrnca, pridajte ocot, cukor a soľ. Premiešajte a priveďte do varu. Keď nálev začne vrieť, vypnite horák a po 5 až 10 minútach pridajte med. Miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Umyte a vyhrejte poháre. Na dno každej nádoby dajte korenie. Potom začnite ukladať uhorky (môžete ich predtým nakrájať na hrubšie plátky alebo pozdĺžne na polovice).
- Do pohárov nalejte mierne vychladnutú marinádu a pevne ich uzavrite.
- Dno veľkého hrnca vystelieme utierkou. Umiestnite poháre do hrnca a zalejte ich vodou približne do 3/4 výšky. Na miernom ohni ich priveďte do varu a pasterizujte 10 minút. Potom nechajte úplne vychladnúť. Potom ich uložte na suché a chladné miesto, aby ste si ich mohli vychutnať dlhšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V dôsledku toho sa nakladané uhorky stávajú plesnivými a mäkkými. Všetky poháre pôjdu do koša
Nakladané uhorky. Ako ich nakladať, aby zostali chrumkavé? Voda nie je všetko
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.