23.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/dashtik).
O zemiakoch už niekoľko rokov koluje mnoho mýtov. V skutočnosti sa stali synonymom pre kalorické bomby, ktoré bránia udržaniu štíhlej postavy. Tučniete z konzumácie zemiakov? Poďme zistiť, či sú naozaj také zlé, ako sa o nich hovorí.
Mnohí z nás sa vyhýbajú hľuzám, keď chcú schudnúť. Namiesto toho sa na našich tanieroch objavujú krúpy alebo celozrnné cestoviny. Spotreba zemiakov na Slovensku v posledných rokoch klesá. V roku 2023 bola priemerná spotreba na obyvateľa 80 kg, z toho 65 kg tvorili neskoré a 15 kg skoré zemiaky. To môže súvisieť s neslávnou povesťou, ktorá na túto zeleninu padla. Je to prekvapujúce, pretože, ako sa ukazuje, zemiaky sú veľmi zdravé a majú veľa cenných živín. Sú však tučné?
Tučniete z konzumácie zemiakov? Nič nemôže byť ďalej od pravdy.
V prvom rade, zemiaky samy o sebe nie sú tučné. Sú plné živín, ktoré podporujú zdravie ľudského tela. Okrem iného v nich nájdete poriadnu dávku vitamínu C, vitamínov skupiny B, horčíka a draslíka. Vysoký obsah vlákniny znamená, že po konzumácii jedla na báze zemiakov nebudete dlho pociťovať hlad. Okrem toho podporuje tráviaci systém a má pozitívny vplyv na metabolizmus.
100 g zemiakov obsahuje len približne 70 kcal. To je skvelý výsledok, ktorý dokazuje ich prevahu nad cestovinami (približne 350 kcal/100 g) alebo krúpami (približne 340 kcal/100 g). Ak venujete pozornosť kalóriám jedál, ktoré konzumujete, určite by ste mali staviť na zemiaky. Budete ich môcť zjesť viac, čo určite na dlhší čas eliminuje hlad. Prečo teda panuje presvedčenie, že zemiaky sú tučné? Vo väčšine slovenských domácností sa zemiaky podávajú zaliate mastnými omáčkami, ktoré sú zodpovedné za nadbytok kalórií v jedle.
POZOR! Zemiaky majú pomerne vysoký glykemický index, takže ľudia s poruchou metabolizmu cukrov musia byť opatrní. Tento index sa dá znížiť, keď sa zemiaky upečú alebo uvaria v šupke. Vzhľadom na vysoký obsah draslíka musia byť opatrní aj ľudia s ochorením obličiek a ľudia trpiaci RA.
Ako jesť zemiaky, aby ste netlstli? Neodopierajte si dobroty na tanieri
Aby boli zemiaky zdravým doplnkom vášho jedálnička, mali by sa pripravovať správnym spôsobom. Takto nielen správne vyživia vaše telo, ale uspokoja aj vaše chuťové poháriky. Každý deň môžete jesť inú verziu, takže je nepravdepodobné, že by vás omrzeli. Nižšie nájdete štyri návrhy na podávanie zemiakov k večeri.
- Najzdravšou možnosťou prípravy zemiakov je ich varenie v pare. Zachová sa tak väčšina minerálov a vitamínov, ktoré sa pri bežnom varení môžu zrážať do vody.
- Pečené zemiaky v šupke sú ideálne pre tých, ktorým v strave chýba vláknina. Stačí ich umyť pod tečúcou vodou, nakrájať na segmenty, posypať obľúbenými bylinkami a strčiť do rúry.
- Pečené zemiakové placky. Ukázalo sa, že jedlo môže byť zdravé, ak smaženie na panvici nahradíte rúrou. Takto pripravené sa chuťovo neodchyľujú od tradičnej verzie a vyhnete sa konzumácii ďalších kalórií v podobe oleja.
- Zdravšia verzia pyré. Pri klasickom pokrme sa používa maslo a smotana. Ak chcete pripraviť zdravšiu verziu, jednoducho ich vymeňte za jogurt a kvapku olivového oleja. Skvelým chuťovým doplnkom môže byť aj mrkva uvarená a roztlačená so zemiakmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už žiadne nudné varené zemiaky na večeru. Urobte si pečené, ale skúste iné ako zvyčajne
Kedy osoliť vodu na zemiaky? Notoricky sa dopúšťame chyby. A potom plačeme, že účty stúpajú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.