24.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Chuť a vôňa, v ktorej sa môžete stratiť, to všetko ukryté v ružovej limonáde. Niektorí gurmáni ju považujú za jeden z najlepších letných nápojov. Stačí len pár ingrediencií a výsledok prekvapí aj tých najväčších skeptikov. Rada znie: pripravte si hneď väčšiu porciu – z džbánu zmizne za okamih.
Vlastnosti ružovej limonády
Jemne ružová farba, charakteristická chuť a vôňa zrelých okvetných lístkov sú prednosťami domácej ružovej limonády. Na tento recept sa výborne hodí ruža vráskavá, ktorá vykazuje podobné vlastnosti ako divoká ruža. Potrebnú ingredienciu si môžete nazbierať vo vlastnej záhrade, ísť na lov k babičke alebo ju kúpiť zo spoľahlivého zdroja. Ruža vráskavá je bohatým zdrojom mnohých vitamínov a minerálov. Medzi jej zložky patria:
- vitamín C,
- vitamín A,
- vitamín K,
- vitamín E,
- vitamíny skupiny B,
- železo,
- horčík,
- vápnik,
- draslík,
- fosfor.
Ružová limonáda – letné osvieženie
Americké filmy a televízne seriály nás navykli na to, že sladkokyslá limonáda je v lete na prvom mieste medzi chladivými nápojmi. Postupom času sa repertoár osviežujúcich ponúk začal rozširovať a do zoznamu pribudli ďalšie príchute. Zaujímavou alternatívou k citrusovým limonádam je osviežujúca a chuťovo jemná ružová limonáda. Jemná vôňa čerstvých alebo sušených okvetných lístkov sa dokonale snúbi s kyslastou chuťou citrónov a sviežosťou mäty.
Zloženie ružovej limonády:
- 1 liter minerálnej vody,
- ½ šálky čerstvých okvetných lístkov ruží alebo 4 čajové lyžičky sušených,
- 3 veľké citróny,
- 2 – 3 lyžice medu,
- niekoľko lístkov čerstvej mäty.
Ako pripraviť limonádu z okvetných lístkov ruží?
- Do veľkého skleneného džbánu nasypte okvetné lístky ruží a nadrobno rozdrvené lístky mäty. Prísady zalejte pohárom vriacej vody a odstavte na lúhovanie.
- Do čistej misky vytlačte šťavu z dvoch citrónov, pričom sa uistite, že ste odstránili všetky jadierka. Posledný citrón nakrájajte na plátky.
- V ďalšom kroku nalejte do citrónovej šťavy časť minerálnej vody, pridajte 2-3 polievkové lyžice medu, premiešajte a vložte do chladničky.
- Keď obsah džbánu s mätou a lupienkami ruží vychladne, pridajte citrónovú šťavu zmiešanú s vodou a medom.
- Jemne premiešajte, aby sa obe tekutiny spojili, a potom pridajte plátky citróna. Hotový nápoj môžete opäť vychladiť v chladničke.
- Ružová limonáda sa najlepšie podáva vo vysokých pohároch naplnených kockami ľadu. Vrch ozdobte niekoľkými okvetnými lístkami ruží a čerstvou mätou. Vychutnajte si!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Petržlenové osvieženie. Intenzívne zelená a chutná limonáda
Vhodné do horúceho počasia. Hydratuje oveľa lepšie ako bežná minerálna voda
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.