24.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer).
Hora nadýchaných lievancov na raňajky alebo večeru znie ako sen každého gurmána. Mnohí ľudia si jablkové lievance spájajú so svojimi milovanými babičkami alebo starými rodičmi, ktorí nás touto sladkou pochúťkou rozmaznávali. Našťastie, recept na jablkové lievance je jednoduchý! Nemusíte sa živiť len spomienkami, stačí si zaobstarať niekoľko základných produktov a tieto božské lievance si môžete upiecť sami.
Každý robí jablkové lievance po svojom. Recepty sú jednoduché, v každom z nich je niekoľko nevyhnutných ingrediencií, bez ktorých sa nadýchané lievance nedajú pripraviť. Niektorí však v kuchyni z času na čas radi experimentujú a pridávajú do cesta niečo nové, čo zvýrazní jablkovú chuť lievancov. Jedným z takýchto prídavkov, s ktorým budú jablkové lievance chutiť skvele, je jablčný mušt (môžete použiť aj nealkoholický). Nápoj by mal mať izbovú teplotu. Stačí jeden pohár, aby koláč chutil oveľa lepšie ako tradičná verzia.
Ako sa pripravujú jablkové drobky? Recept krok za krokom je uvedený nižšie.
Jablkové lievance, recept s pridaním jablčného vína
Ingrediencie:
- 250 g pšeničnej múky,
- 4 jablká,
- pohár jablčného vína,
- 2 vajcia,
- 3 PL olivového oleja,
- rovná čajová lyžička prášku do pečiva,
- pol čajovej lyžičky soli,
- olej na vyprážanie,
- práškový cukor na posypanie,
- prípadne škorica.
Spôsob prípravy:
Do misky preosejte múku, pridajte prášok do pečiva a soľ a premiešajte. Oddeľte žĺtky od bielkov, ale nevyhadzujte žiadnu z týchto prísad. Najprv zmiešajte žĺtky s olejom. Pridajte ich k suchým prísadám a premiešajte. Teraz pomaly, po častiach, prilievajte jablčné víno. Neprestávajte miešať. Keď je zmes hladká a jednoliata, prikryte misu utierkou a nechajte ju hodinu na teplom mieste.
Medzitým nastrúhajte ošúpané jablká na hrubom strúhadle. Ak máte radi toto korenie, môžete ich posypať štipkou škorice. Bielky vyšľahajte do tuha, opatrne ich pridajte do cesta a jemne ich vmiešajte. Potom do misy s cestom pridajte nastrúhané jablká a premiešajte.
Na panvici rozohrejeme olej. Lyžicou dávkujte porcie cesta na panvicu. Jablkové lievance smažte z oboch strán, kým nie sú pekne hnedé. Pred podávaním posypte lievance práškovým cukrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na kysnuté palacinky z maminho zápisníka. Sú úžasne nadýchané a rodine sa rozžiaria oči
Jablkový koláč, ktorý nie je jablkový koláč. Urobíte ho za chvíľu a bez pečenia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.