24.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anton Dios).
Tekvice si nevyhnutne spájame s jeseňou. Ceníme si ich pre ich veľmi chutnú a hodnotnú dužinu, ktorá sa hojne využíva v kuchyni. Na druhej strane sa tekvicové semená vyznačujú vysokým obsahom vitamínu E, ktorý je známy aj ako vitamín mladosti, pretože je zodpovedný za mnohé funkcie v tele. Ak chcete, aby boli plody ešte väčšie, je potrebné kríky prerezávať. Kedy je na to najvhodnejší čas? Ako orezať tekvicu, aby mala veľké plody? Prečítajte si najdôležitejšie tipy.
Prečo orezávať tekvicu?
Tekvica je nielen obľúbenou a výraznou halloweenskou dekoráciou, ale aj veľmi všestrannou zeleninou, ktorú možno použiť na mnoho chutných spôsobov. Jej dužina je skvelá na prípravu slaných jedál aj dezertov. Okrem toho je tekvica bohatou pokladnicou vitamínov a ďalších cenných zdraviu prospešných zložiek, preto sa oplatí zaradiť ju do svojho jedálneho lístka. Jej pestovanie nie je náročné, ale vyžaduje si niekoľko základných podmienok. Na oplátku sa nám odvďačí veľkými plodmi, ktoré sa dajú skladovať až šesť mesiacov. Aby boli ešte väčšie, mali by sa prerezávať.
Prečo sa oplatí prerezávať tekvicu? Rastlina silno rastie a jej stonky môžu dosahovať dĺžku až niekoľko metrov. Nanešťastie sa to nie vždy prejaví na veľkosti a kvalite plodov. Prerezávanie tekvice zmenšuje veľkosť rastliny, aby si zachovala zdravý vzhľad. Okrem toho správne prerezávanie prispieva k tvorbe väčších plodov a tiež zvyšuje odolnosť kríkov voči hubovým chorobám. Táto činnosť tiež podporuje lepšie osvetlenie a vetranie rastlín.
Kedy je najlepší čas na orezávanie tekvíc?
Prerezávanie tekvíc je najlepšie vykonávať v dvoch termínoch. Prvý sa vykonáva v druhej polovici júna a v júli. Rastliny tak budú lepšie rásť. Druhýkrát orežte tekvice v polovici augusta. Rastliny tak budú môcť sústrediť svoju energiu na tvorbu veľkých plodov (budú tiež lepšie vyfarbené a tvarovanejšie). Rezanie tekvice v auguste tiež pomôže znížiť riziko hubových ochorení.
Ako orezať tekvicu, aby mala veľké plody?
Už vieme, že prerezávanie tekvíc je zárukou chutných a hodnotných plodov. Ako to teda urobiť bez poškodenia rastlín? V prvom rade si zaobstarajte správny nástroj (môžu to byť nožnice, záhradnícke nožnice alebo nôž). Je dôležité, aby bol ostrý a vydezinfikovaný, aby sa zabránilo prílišnému poškodeniu rastlín a prenosu chorôb. Najlepšie je rezať rovno a nie šikmo, aby bola plocha rany čo najmenšia.
Ako orezávať tekvicu, aby mala veľké plody? V júni a júli skráťte každý výhonok nad 5.-6. listom. V polovici augusta ošetrenie zopakujte, ale skráťte nad 2. alebo 3. listom za posledným plodom. Rezné rany sa rýchlo zahoja, a preto si nevyžadujú ochranu. Ak budete tekvice rezať v správnom čase a správnym spôsobom, získate veľké a kvalitné plody.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ktorú zeleninu nesadiť vedľa seba? Nebuďte prekvapení, ak neskôr nič nevyrastie (TABUĽKA)
Vedľa týchto rastlín sadím papriky a každý rok zbieram obrovskú zeleninu. Nemusím používať hnojivo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.