25.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Zelenina je skvelým doplnkom večere, najmä v lete, keď máme na výber sezónne produkty. Niektoré z nich si pred konzumáciou vyžadujú špeciálne spracovanie. Povieme vám, ako dlho variť zelenú fazuľku.
Sezóna zelenej fazule sa zvyčajne začína v júni a trvá do septembra. Mnohí ľudia si ju pestujú v domácich záhradách a neskôr ju používajú do šalátov alebo obedov. Dodáva telu mnoho cenných látok, ako je vláknina, horčík a železo. V obchodoch sú dostupné dva druhy: zelená fazuľa a žltá fazuľa. Prvá má viac vitamínu A, zatiaľ čo druhá je bohatšia na draslík a fosfor.
Ako dlho variť zelenú fazuľu? Na farbe záleží
Po zakúpení fazuľky ju dôkladne opláchnite a uložte do plastového vrecka s otvormi. Takto si zachová čerstvosť. Ak ich chcete použiť na večeru, odrežte konce na oboch stranách a zeleninu opláchnite pod tečúcou vodou. Hotové struky vložte do hrnca a zalejte studenou vodou. Ak chcete pripraviť 1 kg fazule, mali by ste použiť 2,5 l vody. Hrniec zakryte a zapnite horák. Keď sa zelenina začne variť, pridajte lyžicu soli. Žltá fazuľa bude pripravená na konzumáciu po 7-10 minútach a zelená fazuľa približne po 15 minútach.
TIP! Do vriacej fazule môžete pridať lyžičku cukru, aby ste zvýraznili jej chuť.
Zelená fazuľka so strúhankou a maslom. Túto kombináciu si zamilujete
Uvarenú fazuľu sceďte a preložte do misky. Niektorí ľudia ju polievajú teplým tekutým maslom, iní dávajú prednosť smotanovej alebo paradajkovej omáčke. Ja som už roky verná posýpke, ktorú ma naučila robiť moja mama. Vyskúšajte ju a už nikdy nebudete jesť zeleninu s ničím iným.
- Do suchej panvice nasypte pol šálky (125 ml) strúhanky.
- Opekáme niekoľko minút a pravidelne miešame.
- Pridajte maslo nakrájané na kúsky.
- Počkajte, kým sa rozpustí, a všetko spolu premiešajte.
- Keď posýpka získa zlatistú farbu, posypte ňou fazuľky.
Túto posýpku používam aj na karfiol, brokolicu a dokonca aj na zemiaky.
POZOR! Dávajte pozor, aby ste fazuľu neprevarili. Potom sa rozpadnú, napučia a budú chutiť horšie. Žltá fazuľa by sa mala variť maximálne 12 minút a zelená fazuľa 18 minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Taliani sa bez tohto korenia nezaobídu. Spája sa s pizzou a považuje sa za jedno z najzdravších
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.