25.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lotus_studio).
Sezóna paradajok je v plnom prúde a my sa nimi môžeme dosýta najesť. Teraz sú najchutnejšie, majú veľa chuti, sú šťavnaté a mäsité. Radi by sme si ich také udržali čo najdlhšie a dnes vám povieme, ako predĺžiť čerstvosť paradajok. Dávate ich do chladničky? Nie vždy je to najlepší nápad.
Ak sa paradajky vo vašej záhrade už červenajú, určite sa tešíte na množstvo paradajkových produktov, ktoré čoskoro zaplaví vašu pivnicu alebo špajzu. Takéto zrelé červené paradajky však najlepšie chutia surové, v šalátoch alebo na sendviči. Čo môžeme urobiť, aby sa naše chutné paradajky príliš rýchlo nepokazili? Máme pre vás tip.
Ako predĺžite životnosť paradajok? Nerobte to
Prvá vec, o ktorej vám chceme povedať, je zber paradajok, pretože už v tejto fáze môžete urobiť chybu. Ak zberáte paradajky, ponechajte si stonky. Akonáhle budú mať paradajky stonku, budú sa kaziť oveľa pomalšie. Stonky ošúpte bezprostredne pred konzumáciou paradajok alebo ich použitím do polotovarov, napríklad do domáceho pretlaku. To isté platí aj pri nakupovaní. Vždy sa snažte kupovať paradajky na konári alebo jednoduché, ale so stonkou.
Čerstvo natrhané paradajky tiež nemusíte umývať hneď, ako ich prinesiete domov. Ak ich nemáte v úmysle hneď zjesť alebo spracovať, umývanie môže spôsobiť, že sa paradajky začnú rýchlejšie kaziť odparovaním vody. To isté platí aj pre skladovanie paradajok v plastových obaloch – to je takmer stopercentná istota, že po dvoch dňoch sa naše paradajky začnú scvrkávať alebo dokonca plesnivieť.
Paradajky v chladničke – áno alebo nie?
Mnohí ľudia tvrdia, že paradajky by sa nemali uchovávať v chladničke, pretože nízka teplota spôsobuje, že prestávajú dozrievať a mení sa štruktúra ich dužiny. To je však správne v prípade nezrelých alebo stredne zrelých paradajok. Tie je lepšie skladovať na kuchynskej linke (niektorí ľudia zámerne dávajú nezrelé paradajky na parapet, aby dozrievali na slnečnom svetle).
Šťavnaté červené paradajky sa naopak môžu skladovať v chladničke. Budú chránené pred muškami, ktoré sa na sladkú vôňu paradajok zbiehajú a potom sa nimi živia, čím urýchľujú proces kvasenia. Ďalším dôvodom na uskladnenie zrelých paradajok v chladničke je chlad, ktorý zastaví proces kazenia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Robím ich každý rok a všetky poháre zmiznú ešte pred zimou. Radšej ich urobte viac
Nakladané uhorky. Ako ich nakladať, aby zostali chrumkavé? Voda nie je všetko
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.