25.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mi_viri).
Zdravie nášho mozgu závisí nielen od genetiky a duševnej činnosti, ale aj od stravy, ktorá mu poskytuje základné živiny. Okrem štandardných potravín podporujúcich mozog, ako sú ryby, zelenina a orechy, sa oplatí obohatiť svoj každodenný jedálny lístok o koreniny a bylinky, ktoré majú priaznivý vplyv na činnosť mozgu. Tu je päť korenín, ktoré môžu zlepšiť stav nášho mozgu.
Ženšen a ochrana proti starnutiu. Zlepšuje koncentráciu a pamäť
Ženšen je cenené korenie, ktoré zvyšuje energiu, zlepšuje pamäť a koncentráciu, uľahčuje učenie a spomaľuje starnutie mozgu. Za svoje cenné vlastnosti vďačí ginsenosidom, ktoré majú antioxidačné a protizápalové účinky. Vďaka nim ženšen pôsobí proti poškodeniu mozgových buniek voľnými radikálmi a chráni pred mentálnym úpadkom.
Jeho pravidelná konzumácia, najmä vo forme čaju, môže mať významný vplyv na našu duševnú výkonnosť. Ženšen sa odporúča najmä pre preťažených a zaneprázdnených ľudí, ktorí potrebujú dodatočnú podporu pri každodennom fungovaní.
Ženšen pôsobí aj na nervový, endokrinný, kardiovaskulárny a imunitný systém. Jeho pravidelná konzumácia znižuje stres, zlepšuje imunitu a reguluje hladinu cholesterolu.
Zázvor známy ako koreň života. Zlepšuje pamäť a kognitívne funkcie
Zázvor, známy svojimi protizápalovými, antibakteriálnymi a žlčopudnými vlastnosťami, je neoceniteľný v boji proti prechladnutiu alebo problémom s kĺbmi. Nie každý však vie, že je aj vynikajúcim spojencom výkonnej mysle. Pridaním zázvoru do každodenného jedálnička si nielen zlepšíme trávenie a posilníme imunitu, ale podporíme aj našu pamäť a kognitívne funkcie.
Koreň zázvoru obsahuje fytochemikálie, napríklad gingerol, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom spôsobeným voľnými radikálmi. Vďaka tomu môže zázvor spomaliť starnutie mozgu a znížiť riziko Alzheimerovej choroby.
Šalvia – vitamíny a minerály pre lepšiu pamäť
Šalvia je rastlina s pozoruhodnými vlastnosťami, ktorá je bohatá na minerály, ako je zinok, vápnik, horčík, draslík, železo a sodík, ako aj na vitamíny C a D. Štúdie ukazujú, že výťažok zo šalvie dokáže inhibovať škodlivý enzým, ktorý blokuje neurotransmitery zodpovedné za kľúčové funkcie mozgu. Výsledkom je, že šalvia môže zlepšiť pamäť, podporiť procesy učenia a potlačiť rozvoj Alzheimerovej choroby.
Prehľad štúdií naznačuje, že látky v šalvii ovplyvňujú biologické mechanizmy súvisiace s kognitívnymi funkciami. Osobitný význam majú kyselina rozmarínová a kyselina kávová, druhy fenolových kyselín, ktoré zlepšujú bdelosť a kognitívne schopnosti. Tieto zlúčeniny pôsobia ako antioxidanty a podporujú obranné mechanizmy mozgových buniek.
Štúdie ukazujú, že tieto látky môžu zlepšiť pamäť tým, že inhibujú rozklad acetylcholínu (ACh), chemického posla, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v pamäti. Hladina acetylcholínu sa pri Alzheimerovej chorobe znižuje, čo môže vysvetľovať priaznivé účinky šalvie.
V štúdii z roku 2003 uverejnenej v časopise Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics 39 účastníkov s miernou až stredne ťažkou Alzheimerovou chorobou konzumovalo 60 kvapiek (2 ml) šalviového extraktu alebo placebo denne počas štyroch mesiacov. Výsledky ukázali, že tí, ktorí užívali šalviový extrakt, dosiahli lepšie výsledky v testoch merajúcich pamäť, riešenie problémov, uvažovanie a iné kognitívne schopnosti.
Kurkuma – zlaté korenie. Dlhodobo podporuje zdravie mozgu
Ďalšou dôležitou zlúčeninou je thumerón, ktorého účinky na mozog skúmali nemeckí vedci z Inštitútu medicíny a neurofyziológie v Julichu. V štúdii boli použité potkany, ktorým bol podaný tumerón a následne im bol mozog naskenovaný pomocou magnetickej rezonancie. Výsledky ukázali, že tumerón stimuluje proliferáciu a diferenciáciu nervových buniek v mozgu.
V druhej časti experimentu vedci skúmali účinok roztokov tumerónu na nervové kmeňové bunky, ktoré sa môžu premeniť na akýkoľvek typ mozgovej bunky. Vedci predpokladajú, že tieto môžu zohrávať úlohu pri obnove mozgu po poranení alebo ochorení. Ako sa ukázalo, čím vyššia bola koncentrácia tumerónu, tým intenzívnejšie boli nervové kmeňové bunky stimulované k množeniu a diferenciácii.
Toto nie je jediná štúdia, ktorá potvrdila pozitívne účinky pravidelnej konzumácie kurkumy na mozog. Zaujímavé je, že na zvýšenie jej účinnosti sa oplatí kombinovať kurkumu s čiernym korením, ktoré obsahuje piperín – zlúčeninu, ktorá zvyšuje vstrebávanie kurkumínu. Pridaním kurkumy do každodenného jedla môžeme podporiť zdravie mozgu na dlhé roky.
Cesnak pre zdravý mozog. Ochrana pred poškodením a Parkinsonovou chorobou
Cesnak je nielen účinným prostriedkom proti infekciám, ale aj bohatým zdrojom antioxidantov a protizápalových zložiek. Obsiahnutá n-fruktóza arginín chráni mozog pred poškodením spôsobeným environmentálnym stresom a pomáha opravovať existujúce poškodenia. Pravidelná konzumácia cesnaku môže zabrániť vzniku Parkinsonovej choroby, čo z neho robí neoceniteľnú súčasť stravy podporujúcej zdravie mozgu.
Okrem toho vedci z Louisvillskej univerzity v USA tvrdia, že dialylsulfid v ňom obsiahnutý pomáha zlepšovať kognitívne schopnosti v starobe.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Stačí to urobiť raz za mesiac. Predĺžite si tak život až o 10 rokov
Vaše telo vám dá vedieť, ak pijete príliš veľa kávy. Neignorujte tieto príznaky. „Trvá až 24 hodín“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.