26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Správne skladovanie kávy zachová jej vôňu a chuť. Ukazuje sa však, že veľa ľudí robí chybu. Ako skladovať kávu, aby nezatuchla, vydržala dlhšie čerstvá a chutila?
Na káve je to, že rýchlo stráca arómu, takže je nechutná. Veľa ľudí si ju po návrate z obchodu presype do sklenenej nádoby. Je to dobrý nápad? Niektorí ľudia uchovávajú zrná aj v chladničke, no ukazuje sa, že to tiež nie je najlepšie riešenie.
Dokážete udržať kávu v tégliku? Mnoho ľudí robí túto chybu
Najväčší nepriatelia kávových zŕn sú:
- vzduch – oxidáciou káva stráca svoju chuť
- vlhkosť – spôsobuje jej zhlukovanie
- teplo – pri vyšších teplotách zrná strácajú svoju sviežosť
- slnečné žiarenie – zbavuje zrná ich olejnatosti a chuti.
Ako ju teda skladovať?
Je káva v tégliku v poriadku? Mnoho ľudí ju sype do sklenenej nádoby, ale stojí za to pamätať, že to nie je dobrý nápad. Potom je vystavená slnečnému žiareniu, čím stráca svoju charakteristickú vôňu a nechutí najlepšie.
Podobná situácia je aj pri skladovaní zŕn v kovových nádobách, pretože rýchlo chytia „kovovú arómu“ a stane sa nechutnou. Nezabúdajme tiež, že uchovávať kávu v chladničke nie je najlepšie riešenie, pretože pohlcuje pachy a rýchlo sa nasýti inými arómami.
Ako najlepšie skladovať kávu? Tu je najlepšie riešenie. Zachová si svoju chuť a vôňu
Kávu je najlepšie uchovávať v pôvodnom balení, pretože je navrhnuté tak, aby neprepúšťalo svetlo a vlhkosť. Nestratí chuť ani nezatuchne, ak sa vrchná časť obalu pripevní sponkou alebo sponkou. Kávu uchovávajme na tmavom a suchom mieste, aby nemala prístup k slnečnému žiareniu, napr. na poličke v skrini.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najhoršie prísady do kávy. Nápoj sa mení na kalorickú záťaž
Vaše telo vám dá vedieť, ak pijete príliš veľa kávy. Neignorujte tieto príznaky. „Trvá až 24 hodín“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.