27.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Igor Dutina).
Dovolenky sú časom netrpezlivo očakávaných a vytúžených oddychových dní. Slováci si na svoju dovolenku najčastejšie vyberajú balkánske krajiny, pričom už mnoho rokov je na čele Chorvátsko. Balkán nás však neláka len krásnymi plážami, pamiatkami a úzkymi uličkami, ale aj svojou kuchyňou. Zvádzajú nás aj svojou kuchyňou. Jedným z najobľúbenejších jedál balkánskej kuchyne je pljeskavica.
Balkánska kuchyňa je známa svojimi skvelými mäsovými jedlami. Kráľujú tu najrôznejšie druhy grilovaných špecialít, ako sú kofty, šašlíky a, samozrejme, pljeskavica. Je to niečo ako hamburger alebo silne sploštený rezeň. Pôvodne však pleskawica nie je mleté mäso, ale veľmi jemne nakrájané a zvyčajne nie len hovädzie, ale kombinácia hovädzieho a baranieho alebo jahňacieho mäsa.
Po nakrájaní mäsa ostrým nožom je čas na prílohy. Na pleskačku stačí soľ, korenie a trochu oregana, niekedy tymiánu. Nezabudnite však na cibuľu. Aj tá by mala byť nakrájaná čo najjemnejšie, aby pri grilovaní nádherne skaramelizovala a dodala pokrmu jedinečnú vôňu. Túto vôňu, ktorá sa šíri úzkymi uličkami Dubrovníka v Chorvátsku alebo Kotoru v Čiernej Hore, môžete cítiť aj na svojom dvore. Tu je recept na najlepší balkánsky burger. Alebo fašírku. Alebo dva v jednom.
Balkánsky burger – pripravte si ho doma a cíťte sa ako na dovolenke v Chorvátsku
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie mierne prerasteného tukom),
- 500 g baranieho alebo jahňacieho mäsa,
- voliteľne 200 g bravčovej krkovičky alebo pliecka,
- 1 väčšia cibuľa,
- 2 malé chilli papričky alebo menej, ak nemáte radi ostré jedlá,
- soľ, korenie, voliteľne trochu tymiánu,
- niekoľko lyžíc perlivej vody,
- troška olivového oleja.
Pljeskavica – spôsob prípravy:
- Pôvodne mala byť pljeskavica jemne nakrájaná. Môžeme však urobiť skratku a mäso pomlieť na hrubom mlynčeku, ale podľa môjho názoru má nasekané mäso oveľa viac chuti a lepšiu štruktúru. Do mäsa pridáme dve plné lyžičky soli, všetko spolu rozmixujeme, pridáme 2-3 lyžice olivového oleja a trošku vody. Opäť premiešajte, misu s mäsom zakryte alobalom alebo potravinovou fóliou a dajte do chladničky na 2-3 dni.
- Samozrejme, možnosť dozrievania mäsa je dôležitá, ale nie je ani nevyhnutná. Ak si chcete skrátiť čas čakania na toto chutné jedlo, môžete ho pripraviť hneď. Keď sa chcete pustiť do prípravy pokrmu, nakrájajte cibuľu a chilli papričky nadrobno, pridajte čierne korenie a zvyšok korenia.
- Mäso opäť dôkladne premiešajte a odložte na hodinu, aby dosiahlo izbovú teplotu. Potom z mäsa odtrhnite menšie kúsky a sploštite ich tak, aby pripomínali mäso na hamburgery. Smažte na rozpálenej panvici.
Ako podávať pljeskavicu? Najlepšie s lavašom alebo iným balkánskym chlebom, prípadne jednoducho s grilovanou žemľou alebo pita chlebom. Nezabudnite na zeleninu – grilované papriky, paradajky a baklažány zdokonalia jej chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto rezne robím každé dva dni. Sú chutné a lepšie ako mleté mäso a bez kúska mäsa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.