27.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttersock/Anna_Pustynnikova).
Tekvica je zelenina, ktorá je úzko spätá s jeseňou, ale už ju môžeme vidieť na trhoch a v obchodoch so zeleninou. Milovníci tekvicovej polievky si preto môžu vydýchnuť a konečne si vychutnať túto úžasnú chuť. Dnes vám poviem, ako si pripraviť tekvicovú polievku v tom najlepšom štýle. Hodiť sa vám budú dva doplnky.
Tento rok bol výnimočný – jar prišla rýchlo, leto ešte rýchlejšie a všetky rastliny začali kvitnúť rýchlejšie, pričom ovocie a zelenina dozrievali v priemere o mesiac skôr ako zvyčajne. Preto nie je prekvapením, že uprostred horúceho leta sa na pultoch obchodov objavujú chutné tekvice. Ja som ich v posledných týždňoch videla na obľúbených trhoch, ako medzi sebou bojujú o to, ktorá je najlacnejšia. Zatiaľ som však nemala príležitosť kúpiť si tekvicu, ale poznám dokonalý recept na absolútne lahodnú polievku. Stačia vám k nemu dve prísady. Trochu syra feta a štipka pikantnej omáčky sriracha. Olizovanie prstov je slabé slovo.
Tekvicová polievka – nečakajte na jeseň, len zabehnite do obchodu
Ingrediencie:
- 1 veľká tekvica, najlepšie s hmotnosťou o niečo vyššou ako kilogram,
- 2 mrkvy,
- 1 veľká cibuľa,
- plná polievková lyžica omáčky sriracha,
- cca 2 l zeleninového vývaru alebo čistého bujónu,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžice syra feta,
- soľ, korenie, štipka sladkej a údenej papriky,
- podávame s krutónmi, slaninovými lupienkami alebo vyzretou klobásou.
Tekvicová polievka – ako ju pripraviť:
- Začnite tým, že upečiete tekvicu. Nakrájajte ju na kúsky a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov, kým tekvica nezmäkne. Potom oddeľte dužinu od tvrdej šupky. Dávajte pozor, aby ste sa nepopálili.
- Pripravte si hrniec a zohrejte v ňom lyžicu masla a lyžicu olivového oleja. Potom pridajte nakrájanú cibuľu a nakrájanú mrkvu a restujte, kým cibuľa nezosklovatie. Potom pridajte nasekaný cesnak a smažte asi 2 minúty.
- Osmaženú zeleninu zalejte vývarom, pridajte opečenú tekvicovú dužinu, syr feta a omáčku sriracha a varte na strednom plameni, kým sa syr úplne nerozpustí. Dôkladne premiešajte a rozmixujte ručným mixérom.
- Teraz je čas na dochutenie. Podľa chuti pridajte soľ, korenie a sladkú a údenú papriku. Pridajte aj štipku muškátového orieška a varte ďalších 5 minút. S korením buďte opatrní – omáčka je pomerne pálivá.
Takúto polievku môžete podávať pri akejkoľvek príležitosti, dokonca aj v horúcom lete. Hodí sa na každodenný obed alebo večeru, ale aj ako ukážkové jedlo na rodinných oslavách. Aj vás teší, že tekvica je teraz ľahko dostupná v našich obchodoch? Ja som nadšená.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cuketová krémová polievka. Moja teta mi poradila, čo pridať, aby bola lepšia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.