27.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Taras Grebinets).
Je ťažké si predstaviť každodenné varenie bez paradajok. Nehovorím len o paradajkovej polievke, ale aj o rôznych omáčkach, konzervách a samozrejme šalátoch. Dnes sa však zameriame na paradajkové produkty a konkrétnejšie na passatu. Je taká chutná, že Taliani možno neveria, že takáto pochúťka nepochádza z ich vlastných rúk.
V lete vyrábame paradajkové konzervy. Najčastejšie je to passata, teda paradajkový pretlak s prísadami, pripravený na použitie až po zahriatí. Recept je taký jednoduchý, že ho zvládne každý a chutí tak dobre, že si recept bude pýtať každý. Ako si vyrobiť domácu paradajkovú passatu? Na ingredienciách tu záleží. Paradajky sa oplatí dochutiť, aby chutili ako talianska nonna.
Paradajková passata – recept na najlepšie konzervy
Ingrediencie:
- 5 kg paradajok, najlepšie šťavnatých a mäsitých,
- 2 plné polievkové lyžice soli,
- lyžica granulovaného cesnaku,
- kopcovitú lyžicu bazalky alebo oregana.
Paradajková passata – príprava:
- Začnite oparením paradajok. Potom ich olúpte a nakrájajte na kúsky. Vložte do hrnca, najlepšie s hrubým dnom. Varte ich na miernom ohni, kým sa nezačnú rozpadávať. Semená môžete odstrániť vopred, ale nie je to potrebné.
- Keď sa paradajky začnú rozpadávať, pridáme soľ, cesnak a vybrané bylinky. Varte ďalších 10 minút, občas premiešajte. Nezabudnite vyskúšať, či je dostatok soli a korenia.
- Paradajky rozmixujte tyčovým mixérom do hladka. Nemusí to byť jednotné – ešte lepšie je, ak kúsky paradajok zostanú nerozmixované.
- Pripravte čisté a sterilizované poháre. Potom do nich nalejte passatu a pevne uzatvorte. Vložte poháre do hrnca a naplňte ich vodou do úrovne približne 3/4. Pasterizujte asi 10 minút.
Takúto passatu môžete pokojne skladovať v pivnici alebo na inom chladnom a tmavom mieste až rok. Pamätajte, že po otvorení môže byť nádoba passaty len skladovaná štyri dni, aby sa zabezpečilo, že sa nepokazí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na málo slané a kyslé. Pripravte vatikánske uhorky a zamilujete si ich chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.