Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Begónia hľuznatá – kráľovná tienistých balkónov a parapetov. Pestovanie a zaujímavé odrody

28.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/simona pavan). Hľuznaté begónie sú nádherné rastliny, ktoré zaujmú nápadnými farebnými kvetmi husto rastúcimi na zelených stonkách. Tešia sa veľkej obľube a s obľubou...

28.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/simona pavan).

Hľuznaté begónie sú nádherné rastliny, ktoré zaujmú nápadnými farebnými kvetmi husto rastúcimi na zelených stonkách. Tešia sa veľkej obľube a s obľubou sa pestujú v nádobách na balkónoch, terasách alebo okenných parapetoch. Ich veľkou výhodou je nielen dlhotrvajúce kvitnutie, ale aj schopnosť nasadzovať puky pri obmedzenom slnečnom svetle. Ako pestovať hľuznaté begónie? Na ktoré odrody si dať pozor?

Hľuznaté begónie s visiacimi stonkami možno pestovať na tienistých miestach.
Foto: shutterstock/simona pavan

Hľuznatá begónia (Begonia x tuberhybrida) – kráľovná tieňa

Hľuznatá begónia (Begonia x tuberhybrida) je jednou z mnohých nádherných kvitnúcich rastlín. Je zaujímavé, že na rozdiel od druhov, ako je begónia vždykvitnúca alebo kráľovská, sa vo voľnej prírode nevyskytuje. Je to šľachtiteľsky vytvorený hybrid druhov vyskytujúcich sa vo voľnej prírode. Táto mimoriadne krásna hľuznatá begónia sa dá úspešne pestovať v zemi v domácej záhrade ako jednoročná rastlina, hoci oveľa častejšie sa vysádza do kvetináčov, aby sa stala ozdobou balkónov a terás.

Tento druh zaujme pôsobivo dlhým a bohatým kvitnutím. Ak má hľuznatá begónia zaručené optimálne podmienky na pestovanie, kvitne nepretržite od mája až do októbra. Kvety sú v mnohých intenzívnych a pútavých farbách. V závislosti od odrody môžu byť hľuznaté begónie biele, krémové, žlté, ružové, červené a dvojfarebné. Navyše rôzne druhy týchto rastlín môžu mať kvety s rôznym vzhľadom (plné, poloplné a jednoduché). Niektoré majú hladké okvetné lístky, zatiaľ čo iné majú zvlnené alebo zubaté okvetné lístky. V závislosti od odrody majú kvety priemer 5-20 cm.

Existuje mnoho odrôd hľuznatých begónií, ktoré sa líšia svojím habitusom. Niektoré majú previsnuté stonky, zatiaľ čo iné majú vzpriamené stonky. Sú pokryté kopijovitými listami na krátkych stopkách. Listy aj stonky hľuznatých begónií sú mäsité a krehké, a preto sú náchylné na poškodenie.

V záhrade môžete pestovať hľuznaté begónie, ale len sezónne.
Foto: shutterstock/Ihor Hvozdetskyi

Hľuznatá begónia je rastlina, ktorá zdobí parapety alebo domáce priestory po väčšinu sezóny. Kvitne na miestach, kde má obmedzený prístup k dostatku slnka. Na takomto mieste sa oplatí pestovať najmä hľuznaté begónie. Aké ďalšie druhy týchto rastlín si môžete vybrať?

Odrody hľuznatej begónie

Hľuzovité begónie sa vyskytujú v niekoľkých typoch, ktoré sa líšia vzhľadom a majú mierne odlišné požiadavky. Do záhrady alebo do kvetináča môžete vysadiť veľkokveté, strednokveté a drobnokveté begónie. Môžete si vybrať aj rastliny s kaskádovitými, visiacimi stonkami, ktoré vyzerajú krásne v závesných kvetináčoch. Každý typ týchto kvetov má svoje zaujímavé odrody. Ktorým sa oplatí venovať osobitnú pozornosť?

  • begónia hľuznatá Illumination Apricot Shades – jej visiace stonky sú posiate marhuľovými kvetmi;
  • begónia hľuznatá Soft Orange – má kaskádovité a oranžové kvety;
  • begónia hľuznatá Splendide Flamenca – jej kvety pripomínajú malé pastelové ruže.
Hľuznaté begónie sa vyskytujú v mnohých krásnych farbách.
Foto: shutterstock/supawat bursuk

Pestovanie hľuznatých begónií

Hľuznatá begónia nepatrí medzi mrazuvzdorná rastlina, takže slovenskú zimu v zemi neprežije. To však nič nemení na tom, že ju môžete úspešne pestovať ako sezónnu rastlinu v záhrade alebo v debničkách či kvetináčoch na balkóne a terase. Odrezky týchto rastlín nájdete v záhradných centrách od začiatku mája. Vonku ich však vysádzajte až po skončení jarných mrazov. Na čo myslieť pri pestovaní hľuznatých begónií? Tu je niekoľko cenných rád.

  • Pôdaľahká a vzdušná pôda, ktorá nepodporuje stagnáciu vody okolo koreňov. Dobre funguje napríklad zmes univerzálnej pôdy a rašeliny. Substrát by mal byť úrodný.
  • Poloha – väčšina hľuznatých begónií rastie rada v polotieni a najlepšie tam kvitne (veľkokveté, strednokveté a previsnuté begónie). Pre malokveté begónie však nájdite slnečné miesto, pretože v tieni uhynú.
  • Zalievanie – tento druh begónie by sa mal zalievať systematicky, ale mierne. Množstvo vody by sa nemalo preháňať, pretože to vedie k hnilobe hľúz a koreňov. Pri starostlivosti o rastlinu by ste tiež nemali zabúdať na postrek jej listov alebo kvetov. Ak hľuznatá begónia trpí nedostatkom vody, ovisne a listy ochabnú.
  • Hnojenie – tieto rastliny potrebujú ďalšie živiny na intenzívne kvitnutie. Odporúča sa hnojiť ich viacživinovými prípravkami určenými pre kvitnúce druhy. Dodržiavajte dávkovanie odporúčané výrobcom hnojiva.

Starostlivosť o begónie hľuznaté

  • Strihanie – Hľuznaté begónie nemusíte strihať, ale môžete odstrániť kvitnúce kvety. To ju povzbudí k tvorbe ešte farebnejších púčikov.
  • Mrazuvzdornosť a prezimovanie – táto rastlina nemôže prezimovať vonku. Ak sa chcete tešiť z jej krásy aj v nasledujúcej sezóne, musíte jej hľuzy vybrať zo zeme a uložiť ich do piesku alebo pilín vo svetlej miestnosti, kde sa teplota pohybuje okolo 7-10 °C. Na jar begóniu opäť zasaďte.
  • Rozmnožovanie – Tento druh begónie sa najľahšie rozmnožuje delením hľúz skoro na jar (od februára do marca) alebo odrezkami. Niektorí sa rozhodnú pre výsev semien.
  • Choroby a škodcovia – hľuznaté begónie môžu napádať múčnatky alebo pleseň sivá. Niekedy ich tiež napádajú škodcovia, najmä vošky, nosániky, múčnatky a strapky.
Begónia hľuznatá sa vyznačuje mäsitými stonkami, hustými, kopijovitými, vrúbkovanými listami pokrytými riedkymi chĺpkami.
Foto: shutterstock/artpritsadee

Hľuznatá begónia patrí medzi krásne rastliny, ktoré kvitnú mnoho mesiacov. Nie nadarmo sa jej hovorí kráľovná tienistých záhrad a balkónov – väčšina odrôd sa v takýchto podmienkach ukáže v plnej kráse.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Begónie na balkón? Budú perfektne fungovať pod jednou podmienkou!

Uskladnite begónie takto cez zimu a budúci rok budú bujne kvitnúť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

V akej spoločnosti by ste mali vysádzať hortenzie? Takýto sused je zárukou dlhého kvitnutia a hojnosti kvetov

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Flower_Garden). Čo zasadiť do spoločnosti záhradnej hortenzie? Túto otázku si kladie mnoho ľudí pri navrhovaní svojej záhrady. Ak snívate…

Kedy je najlepší čas na prerezávanie levandule? Vždy strihajte týmto spôsobom a bude krásne a zdravo rásť

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Proxima13). Správny rez levandule môže výrazne ovplyvniť jej rast a zdravie. Kedy levanduľu prerezávať a ako to robiť, aby…

Nezabudnite na toto ošetrenie na jeseň. Čučoriedka sa vám v budúcom roku odvďačí bohatými plodmi

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vladdon). Čo robíme s čučoriedkami na jeseň? V tomto ročnom období potrebujú kríky špeciálnu starostlivosť, aby sa dobre pripravili…

Vyrábam lacné domáce hnojivo pre fikusy. Rastlina rastie pred vašími očami

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olenaduygu). Niekedy sa stáva, že sa stav fikusu zhorší. Jeho rast je spomalený a listy žltnú a usychajú. V…

Vaše orchidey môžu kvitnúť dlhé roky. Všetko, čo musíte urobiť, je starať sa

04.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alie04). Orchidey sú krásne exotické rastliny, ktoré zdobia domáce parapety. Ich nápadné a pestré kvety môžu lahodiť oku aj…

Auto Trendy

Michael Jordan si doprial jedinečný model Pininfarina Battista

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Battista Targamerica, ktorý ste videli na Monterey Car Week, skončil v rukách bývalého basketbalového šampióna NBA. Jeho hodnota je viac ako 2 900 000 €

Manhart MHXM 900: Divoký pánsky butik na kolesách

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Tuner dodáva kolosu M 900 k a 1 200 Nm Je to jeden z najvýkonnejších, najimpozantnejších a najvýkonnejších modelov v programe BMW: XM. Najvyššia verzia…

Kórejský Hyundai Inster sa pripravuje na jazdu v teréne

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Objavujú sa špionážne fotografie variantu XRT modelu Casper, malého elektrického mestského crossoveru predávaného v Soule a okolí Malý kórejský Hyundai Casper, predávaný a známy v…

Spoločnosť Changan je pripravená vstúpiť do Európy koncom roka

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Changan je jedným z čínskych výrobcov automobilov „veľkej štvorky“. Výrobca so sídlom v Čchung-čchingu, ktorý bol založený v roku 1990 a je kľúčovým hráčom…

Volvo pripravuje desať nových vozidiel do roku 2026

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zoznam zahŕňa elektrický crossover EX60, sedan ES90 a nový plug-in hybridný crossover s dlhým dojazdom. V celosvetovom meradle plánuje Volvo počas nasledujúcich ôsmich rokov uviesť…

Renault predstavuje koncept Emblème - vozidlo, ktoré znižuje emisie CO2 až o 90 %

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Renault zverejnil prvé fotografie konceptu Emblème, ktorý je víziou značky, ako znížiť emisie CO2. Aby spoločnosť Renault dosiahla čisté nulové emisie uhlíka do roku 2040…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov