28.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotosDo).
Nápad na večeru z cukety? Naozaj nemusíte hľadať fantastické recepty. Najlepšie a najchutnejšie sú rýchle a jednoduché jedlá s touto zdravou zeleninou. Pozrite sa, čo je najlepšie pripraviť z obľúbenej cukety, aby ste si vychutnali jej skvelú chuť a zdraviu prospešné účinky.
Cukety sú veľmi jednoduché na prípravu a predovšetkým neuveriteľne chutné. Môžete ich pripraviť na mnoho rôznych spôsobov podľa toho, na čo máte chuť. Zoznámte sa s najjednoduchšími a najrýchlejšími, ale zároveň mimoriadne výživnými jedlami z cukety.
Vyprážaná cuketa bez obalu je najrýchlejšie pripravené jedlo z tejto zeleniny. Občerstvenie alebo príloha k večeri
Vyprážaná cuketa je jedným z najrýchlejších spôsobov prípravy jedla z tejto zeleniny. Príprava chutných plátkov trvá len 20 minút. Umytú cuketu nakrájajte na plátky hrubé približne jeden centimeter a potom ju posypte soľou, korením a obľúbeným korením. Plátky opečte na panvici s trochou oleja a často ich otáčajte. Keď zmäknú, poukladajte ich na tanier. Sú ideálne ako občerstvenie alebo príloha. Ak však chcete pripraviť cuketový pokrm ako hlavné jedlo, skúste pripraviť chrumkavé placky.
Chrumkavé cuketové placky: perfektný nápad na rýchlu a chutnú večeru. Potrebujete len cibuľu a korenie
Ak máte cukety trochu viac a máte chuť na konkrétny pokrm, skúste si pripraviť chrumkavé placky. Budete na to potrebovať celozrnnú múku, jedno vajce, dve lyžice mlieka, cibuľu, cuketu a korenie a olej. Na začiatok nasypte tri polievkové lyžice múky do misky a zmiešajte ju so soľou a koreninami. Po chvíli do stredu rozbite jedno vajce a zalejte dvoma lyžicami mlieka. Keď ste dosiahli jednotné cesto, pustíte sa do zeleniny. Cuketu umyjte, osušte a ošúpte a spolu s cibuľou ju nastrúhajte na jemnom strúhadle. Po odkvapkaní prebytočnej vody všetko pridajte do cesta a dôkladne premiešajte. Vytvarované placky vložte na panvicu s rozpáleným olejom a z oboch strán ich niekoľko minút opekajte. Hotové chrumkavé placky môžete podávať so smotanou alebo obľúbenou omáčkou.
Sladkokyslá cuketová omáčka alebo lahodný kečup. Táto príloha je ideálna na sendviče
Málokto vie, že z cukety sa dá pripraviť aj zdravý domáci kečup. Táto sladkokyslá omáčka je ideálna na hlavné jedlá, šaláty a sendviče. Na jej prípravu potrebujete štyri cukety, pol kilogramu cibule, dve polievkové lyžice soli, pol šálky cukru, dve nádoby paradajkového pretlaku, 125 mililitrov jablčného octu a obľúbené korenie. Zeleninu ošúpte a odstráňte semienka, potom ju nastrúhajte. To isté urobte aj s cibuľou. Zmiešajte jednu s druhou, pridajte soľ a vložte do chladničky na noc.
Na druhý deň vložte cuketu a cibuľu do hrnca, pridajte cukor a nechajte variť, pričom občas premiešajte. Po tomto čase pridajte ocot a korenie a varte ešte štvrť hodiny bez pokrievky. Nakoniec prilejte paradajkový pretlak a prikryté nechajte variť posledných päť minút. Vypnite varič a rozmixujte mixérom. Hotovú omáčku nalejte do zaváracích pohárov a uzavrite. Zaváraniny pasterizujte v rúre vo vriacej vode. Váš domáci kečup je hotový. Teraz si ho môžete vychutnávať aj počas celej sezóny.
Redakcia vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo pripraviť z cukety? Nie placky a nie polievku. Tento recept je lepší ako uhorky
Objavte recept na grilovanú cuketu, ktorá sa určite stane stálicou vášho grilovacieho menu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.