28.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mirko Graul).
Zemiaky sú veľmi cennou zeleninou. Ak sa podáva správnym spôsobom, dodáva telu cenné živiny a nemá nepriaznivý vplyv na postavu. Čo sa nedá kombinovať so zemiakmi? V mnohých domácnostiach sa jedlá zostavujú nesprávne a odtiaľ pochádza zlá povesť tejto zeleniny.
Samotné zemiaky sú nízkokalorickým doplnkom jedla. V 100 g surovej zeleniny nájdete len 75 kcal, čo je v porovnaní s kašou alebo ryžou skvelý výsledok. Dajú sa z nich pripraviť chutné jedlá, ale určitým kombináciám sa musíme vyhnúť, ak sa chceme starať o svoje zdravie a postavu.
Čo nemôžete kombinovať so zemiakmi? Z týchto dvojíc vám narastie pneumatika na bruchu
Zemiaky môžu byť súčasťou zdravej stravy, ale všetko závisí od toho, ako sú podávané. Niektoré kombinácie majú negatívny vplyv nielen na vašu postavu, ale aj na vaše zdravie. Zemiaky pečené v rúre alebo na pare nebudú mať vysoký obsah kalórií, ak ich budete jesť sólo alebo so zeleninou. Akým kombináciám by ste sa mali vyhnúť?
- Zemiaky + živočíšne bielkoviny. Ak je váš tanier často plný zemiakov, mletého mäsa a mletých výrobkov, nečudujte sa, že sa vám nedarí schudnúť. Takáto kombinácia zaručene spôsobuje tráviace problémy a spomalený metabolizmus. Ak k tomu pridáte mastné omáčky, prispejete k zvýšeniu hladiny cukru v krvi a nadprodukcii inzulínu.
- Zemiaky + trans-tuky. Do tejto kategórie patria vyprážané hranolčeky a hranolky. Tieto výrobky majú nielen vysoký obsah kalórií, ale trans-mastné tuky sú veľmi škodlivé aj pre zdravie srdca a krvného obehu.
- Zemiaky + soľ. Dlho sa nevedelo, že veľké množstvo soli je škodlivé. Pri varení zemiakov máme často tendenciu presoliť ich. Maskujeme to napríklad tým, že si pripravíme pyré. Konzumáciou jedál s veľkým množstvom tohto korenia si môžeme vyvolať hypertenziu a iné zdravotné problémy.
VAROVANIE! Samotné zemiaky majú pomerne vysoký glykemický index, takže ľudia s poruchou metabolizmu cukru by mali byť obzvlášť opatrní. Glykemický index sa dá znížiť spracovaním, napríklad pečením v rúre alebo varením v obale.
Ktoré výrobky by sa nemali kombinovať? Existuje niekoľko nepriaznivých kombinácií
Pri tvorbe jedál nesmieme zabúdať, že nie je dôležité len to, čo jeme, ale aj to, ako to jeme. Niektoré, dokonca aj tie najzdravšie produkty sa v určitých kombináciách nemusia hodiť k sebe. Najčastejšou chybou, ktorú robíme, je konzumácia uhorky s paradajkou. Tým sa pripravujeme o prospešný vitamín C, ktorý v takejto kombinácii oxiduje. Pijete radi čaj k raňajkám? V poriadku, len sa uistite, že v ňom nie sú mliečne výrobky. Uhorky v náleve znížia vstrebávanie vápnika, horčíka alebo železa. Ak často konzumujete ryby, mali by ste vedieť o nepriaznivej kombinácii so slnečnicovým olejom. Mastné kyseliny v oboch produktoch sa navzájom vytláčajú, a ak nie je zachovaný dobrý pomer medzi omega-3 a omega-6, neguje to priaznivé účinky rýb na naše zdravie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov. Stratia svoje najcennejšie vlastnosti
Kombinácie potravín, vďaka ktorým priberiete. Vyhnite sa takýmto dvojiciam
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.