29.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/5PH).
Figový džem je jedinečný produkt, ktorý sa v poslednom čase stáva čoraz populárnejším. Vyniká svojou jedinečnou chuťou a hojne sa využíva pri varení. Figový džem je známy aj pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Prečo sa oplatí po ňom siahnuť? Na to Vám odpovieme.
Figový džem je skvelým doplnkom mnohých sladkých aj slaných jedál. Hoci sa zdá, že ide o exotický produkt, chutný figový džem si môžete pripraviť aj sami vo vlastnej kuchyni. Ako si pripravíte chutný figový džem? Odporúčame.
Figový džem – aké živiny sa v ňom nachádzajú?
Figový džem má nielen mimoriadne bohatú a aromatickú chuť, ale obsahuje aj mnoho cenných živín. Vlastnosti fíg sa oceňujú už od staroveku. Figy obsahujú širokú škálu živín. Okrem iného obsahujú vlákninu, ktorá zlepšuje tráviace procesy v tele, ako aj vitamíny (vitamín A, K, C, vitamíny skupiny B) a minerálne látky (železo, vápnik, draslík, horčík).
Okrem toho figy obsahujú antioxidanty (vrátane flavonoidov a polyfenolov), ktoré neutralizujú voľné radikály a chránia bunky pred škodlivými účinkami oxidačného stresu.
Figový džem – zdravotné výhody pravidelnej konzumácie
Pri pravidelnej konzumácii má figový džem množstvo zdravotných výhod. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje figový džem tráviaci systém, zabraňuje zápche a podporuje pravidelnú stolicu. Figový džem má priaznivý vplyv aj na fungovanie imunitného systému. Vitamíny obsiahnuté vo figách (najmä vitamín C a A) podporujú organizmus v boji proti infekciám.
Pravidelná konzumácia figového džemu má tiež mnoho pozitívnych účinkov na kardiovaskulárny systém. Draslík obsiahnutý vo figách reguluje parametre krvného tlaku a antioxidanty zasa môžu prispieť k zníženiu hladiny cholesterolu a zníženiu rizika aterosklerózy.
Figový džem – recepty a tipy na jeho výrobu
Ako si sami pripravíte figový džem? Recepty na chutný figový džem nie sú zložité, ale stojí za zmienku, že tento výrobok nie je taký obľúbený ako iné ovocné zaváraniny, ktoré si pripravujeme doma.
Na prípravu chutného figového džemu budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 1 kg zrelých fíg
- 500 g cukru
- šťavu vytlačenú z jedného citróna
Spôsob prípravy:
- Figy dôkladne umyte, aby ste odstránili všetky nečistoty.
- Ovocie nakrájajte na menšie kúsky, napríklad na štvrtiny.
- Figy vložte do veľkého hrnca, pridajte cukor a citrónovú šťavu.
- Obsah hrnca dôkladne premiešajte a priveďte do varu.
- Varte na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí a ovocie sa nezačne rozpadávať.
- Keď je fíkový džem dostatočne hustý, prelejte ho do pohárov, ktoré ste si predtým pripravili.
- Poháre s figovým džemom otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Môžete pasterizovať, ale nie je to potrebné.
Figový džem zo sušených fíg s pridanou vanilkou
Za vyskúšanie stojí aj ďalší recept, a to na džem zo sušených fíg s prídavkom vanilky. Na prípravu tejto pochúťky budete potrebovať len niekoľko ingrediencií.
Potrebujete:
- 500 g sušených fíg
- 300 g cukru
- 1 liter vody
- 1 tyčinku vanilky
Spôsob prípravy:
- Sušené figy dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste ich zbavili všetkých nečistôt.
- Ovocie nakrájajte na menšie kúsky, potom ho vložte do hrnca a zalejte vodou. Nechajte namočené aspoň niekoľko hodín.
- K namočeným figám pridajte cukor a vanilku.
- Zmiešajte a dajte variť na stredný plameň. Varte, kým sa cukor úplne nerozpustí a fíkový džem nie je dostatočne hustý. Na dosiahnutie hladšej konzistencie môžete použiť mixér.
- Horúci džem zo sušených fíg a vanilky prelejte do sterilizovaných pohárov.
- Pevne uzavrite a otočte hore dnom, kým džem nevychladne.
Figový džem – k čomu sa hodí?
Ako sa má podávať figový džem? K čomu sa hodí a s akými chuťami sa najlepšie kombinuje? Je to veľmi všestranný výrobok, pretože jeho použitie v kuchyni je veľmi široké. Džem sa výborne hodí na prípravu domácich koláčov a dezertov, napr. ako vrstvený koláč. Je ideálny aj ako nátierka na čerstvý chlieb.
Výrobok sa hodí aj k slanejším príchutiam. Hodí sa k pečenému mäsu a paštétam a je tiež výborným doplnkom domácej syrovej tabule.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vyplavia z tela usadeniny a postarajú sa o srdce. Výhody, ktoré prináša ich konzumácia
Obsahujú jednoduché cukry, železo a draslík. Zjedzte dve, posilníte sa na celý deň
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.