29.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Catherine_P).
Sezóna fazule je v plnom prúde, takže po nej radi siahame aj na večeru. Netreba veľa, aby bola chutná pre všetkých v dome. Stačí ju poliať maslom a strúhankou a všetci si s chuťou oblizujú prsty. Niekedy si môžete všimnúť zmenu farby na strukoch. Môžete jesť fazuľu s hnedými škvrnami?

Foto: shutterstock/Catherine_P
Zelená fazuľka je chúlostivá zelenina, ktorá reaguje na tepelný stres zmenou farby. K tomu zvyčajne dochádza pri teplotných výkyvoch, preto môžeme často vidieť škvrny na zle uskladnených strukoch v chladničke. Je takáto zelenina vhodná na konzumáciu?
Kedy je fazuľa zhnitá? Dávajte si pozor na zmenu farby
Zelená fazuľa sa počas tepelného šoku pokryje malými nepravidelnými škvrnami. Po zmrazení stráca chuť a stáva sa lepkavou. Opačnou situáciou je zaváranie zeleniny. K tomu môže dôjsť, keď sa príliš dlho skladuje v plastovom vrecku. Ak ju rýchlo neskonzumujete, rýchly rast baktérií vedie k jej pokazeniu. Keď spozorujete pleseň a ucítite charakteristický nepríjemný zápach, zbavte sa zeleniny.
Ak na zelenej fazuľke spozorujete hnedé a striebristé sfarbenie, v žiadnom prípade ju nedávajte do hrnca. Je možné, že ju napadlo koreňové háďatko, ktoré je bežným škodcom pri pestovaní tejto zeleniny. Stromčeky napadnuté jeho výkalmi nie sú vhodné na konzumáciu. To isté platí aj pre svetlohnedé škvrny obklopené vodnatým okrajom – Hnedá bakterióza. Ak na fazuli spozorujete uvedené príznaky ochorenia, vyhoďte ju do koša.

Foto: Shutterstock/Arina P Habich
Aký je najlepší spôsob skladovania zelenej fazule? Udržať ju dlhšie čerstvú
Najlepší spôsob skladovania zelenej fazuľky je v chladničke. Oplatí sa však postupovať správne, aby ste neprispeli k jej znehodnoteniu. Ak má vydržať niekoľko dní, neumývajte ju a uistite sa, že sú struky suché. Nadmerná vlhkosť by mohla viesť k tomu, že zelenina splesnivie. Struky vložte do plastovej nádoby vystlanej papierovou utierkou. Nezatvárajte pevne veko, pretože zelenina potrebuje prístup vzduchu. Nádobu vložte do zásuvky chladničky, kde je najlepšia teplota na skladovanie zelenej fazuľky, a skonzumujte ju do 4 – 5 dní.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako sa mrazí zelená fazuľka? Nezabudnite na dôležitý krok a budete si ju pochutnávať po celý rok
Nezmeškajte termín zberu zelenej fazuľky. Úroda bude veľká a pevná
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.