29.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Fuzull Hanum).
Koľkokrát ste sa zamýšľali nad tým, koľko chemikálií a konzervačných látok je v tom, čo jeme? Ak ste to aspoň raz urobili, musíte vyskúšať domáce dobroty, ktoré sú v obchodoch. Takto si môžete byť istí tým, čo jete. Naplňte svoju pivnicu týmito pohármi a užívajte si zdravé chute po celý rok.
Kečup je neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál, od hamburgerov po hranolky, ale väčšina verzií dostupných v obchodoch obsahuje veľa cukru, soli a konzervačných látok. Preto čoraz viac ľudí hľadá zdravšie alternatívy. Domáci kečup je ideálnym riešením. Nielenže umožňuje kontrolovať zložky, ale poskytuje aj chuť, ktorú v hotových výrobkoch ťažko nájdete. Výroba vlastného kečupu nie je vôbec zložitá a konečný výsledok je lahodný.
Domáci kečup sa navyše dá pohodlne skladovať v pohároch počas celej zimy, takže je ideálny na chladnejšie mesiace, keď sú čerstvé suroviny menej dostupné. Stačí niekoľko jednoduchých krokov a môžete si vytvoriť verziu, ktorá bude vyhovovať vašim vlastným chuťovým preferenciám.
Recept na domáci kečup
Ingrediencie:
- 2 kg paradajok
- veľká cibuľa
- 2 lyžice masla
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička soli
- 3 PL jemného cukru
- pol šálky vína alebo jablčného octu
- 3 kusi nového korenia
- 3 bobkové listy
- pol čajovej lyžičky mletej pálivej papriky
- lyžička sušenej bazalky
Spôsob prípravy:
- Paradajky sparíme a potom ošúpeme. Necháme ich vychladnúť a nakrájame na štvrtiny.
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
- Do väčšieho hrnca pridáme maslo, rozpustíme ho a orestujeme na ňom cesnak a cibuľu.
- K orestovanej zelenine pridáme nakrájané paradajky. Pridáme bobkový list a nové korenie. Nakoniec prisypeme cukor, soľ, mletú pálivú papriku a sušenú bazalku a dôkladne premiešame. Všetko necháme prikryté a varíme na miernom ohni asi 30 minút. Ak je kečup po tomto čase riedky, varíme ho o niečo dlhšie.
- Po tomto čase odstránime z omáčky bobkové listy a nové korenie. Rozmixujeme na hladkú pastu.
- Kečup nalejeme napríklad do sklenených nádob, pevne uzavrieme a vložíme do chladničky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Urobila som nezvyčajný kečup, pretože nebol vyrobený z paradajok. Chuť tejto zeleniny ma prekvapila
Cuketový kečup: Zdravá a chutná alternatíva k paradajkovej omáčke
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.