29.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arthur Linnik).
Pečené zemiaky sú chutné, no veľa ľudí má problém s ich prípravou. Buď sú suché ako čips, zvonku spálené a zvnútra nedopečené, alebo ich pečenie trvá večnosť. Svetoznámy šéfkuchár však prezradil spôsob, ako urobiť zemiaky vždy chutné.
Dokonalé pečené zemiaky sú tie, ktoré sú zvonka chrumkavé a vnútri mäkké. Ukazuje sa však, že nič nie je zadarmo a kým to zjeme, musíme vynaložiť určité úsilie. Tu je návod, ako na to.
Ako pripraviť dokonalé pečené zemiaky? Slávny šéfkuchár prezrádza svoje triky
Kto z nás nemá rád chrumkavé zemiaky pokryté zmesou korenia? Ako ich však pripraviť doma, aby splnili naše očakávania? Heston Blumenthal, ktorý je šéfkuchárom v Spojenom kráľovstve a riadi reštaurácie ocenené hviezdičkou Michelin, sa rozhodol podeliť o tieto poznatky. Povieme vám, na čo si treba dať pozor.
V prvom rade Heston Blumenthal prezrádza, že kým sa pustíme do pečenia zemiakov, mali by sme ich asi 20 minút povariť. Vďaka tomu teplota v rúre ovplyvní len ich chrumkavosť.
Po druhé, ak pečieme nové zemiaky, nemusíme ich šúpať. Oplatí sa to však urobiť v prípade starých zemiakov. Po umytí šupky ich však môžete hodiť do hrnca, aby uvoľnili chuť.
Podľa jeho názoru je dôležité aj to, čo používame na pečenie zemiakov. Odporúča sa použiť kovový plech na pečenie, nie sklenenú misu. Kov lepšie vedie teplo, takže naše pochúťky rýchlejšie zhnednú.
Pečené zemiaky – aké korenie a prísady použiť?
Pečené zemiaky musia byť správne okorenené, aby boli chutné. Soľ je podľa mňa len začiatok. Ako však zostaviť dokonalú zmes korenia? V prvom rade nemôže chýbať sladká a pálivá paprika. Skvele poslúži aj tymian. Ak máme radi bylinkové chuťové tóny, môžeme použiť aj provensálske bylinky.
S čím podávať zemiaky? Budú perfektným doplnkom večere – pečeného mäsa alebo rezňov. Môžete ich však jesť aj samotné. Ak zvolíme druhú možnosť, môžeme ich podávať s jogurtovou omáčkou alebo tzatziki.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Paradajkový pretlak – recept mám z babkinho zošita. Jej kľúčom k úspechu sú špecifické paradajky
Robím ho každú nedeľu. Pridám toto ovocie a koláč zmizne ešte do večera
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.