30.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/New Africa).
Existuje veľa receptov na paradajkové konzervy. Najčastejšie sa rozhodujeme pre pretlaky, koncentráty a passaty (paradajkové pyré), menej často pre paradajkové šťavy. Dnes však pre vás máme recept na paradajky v pohároch, ktoré môžu chuťovo konkurovať najlepším nakladaným uhorkám. Ich príprava je jednoduchá a na každej oslave zmiznú ako prvé.
Paradajky v tejto verzii zametajú prach spod komody ako usilovná dievčina (alebo usilovný mladý muž). Sú vynikajúce a výborne sa hodia ku každej večeri, najmä k mäsu. Paradajkové „uhorky“, o ktorých je tento recept, sú dokonalou prílohou k steakom, grilovanej krkovičke a klobásam a fantasticky sa hodia na zahryznutie pri stretnutiach väčších skupín. Ako ich pripravíte? Vysvetlíme vám to – nejde o žiadne zázraky.
Paradajky v nádobe na zimu. Ako pripraviť najlepšie paradajky, „uhorky“?
Ingrediencie:
- 1 kg malých paradajok (môžu to byť cherry paradajky),
- niekoľko strúčikov cesnaku (do každej nádoby dajte 3),
- bobkové listy (2 na jednu nádobu),
- nové korenie (3 na jednu nádobu),
- zrnká korenia (5 na jednu nádobu),
Zalievanie:
- 4 šálky vody,
- 3 šálky cukru (ja zvyčajne pridávam menej, ale v pôvodnom recepte sú tri),
- 1 šálka octu,
- 2 PL soli.
Nakladané paradajky – ako na to:
- Pripravte si čisté, „vypálené“ poháre a na dno každého pohára vložte cesnak a korenie v správnom množstve.
- Paradajky umyte a ošúpte stopky. Potom vložte zeleninu do pohárov. Nemusia byť príliš tesne usporiadané – nesmú byť pokrčené.
- Pripravte marinádu. Do hrnca nalejte vodu, pridajte ocot, cukor a soľ. Dôkladne premiešajte a priveďte do varu.
- Horúci nálev nalejte do pohárov a pevne uzavrite. Nechajte vychladnúť.
- Teraz je čas na pasterizáciu. Pripravte si veľký hrniec a dno vyložte utierkou. Vložte doň poháre a zalejte ich vodou približne do 3/4 výšky.
- Priveďte do varu a varte približne 10 minút. Potom nechajte úplne vychladnúť.
Takto pripravené poháre s nakladanými paradajkami premiestnite na chladné a suché miesto, najlepšie s obmedzeným slnečným žiarením. Najlepšie sa hodí pivnica alebo špajza, ale môžu to byť aj kuchynské skrinky. Nezabudnite, že po otvorení by sa poháre mali skladovať v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zaváranie paradajok je veľmi jednoduché a prekvapivo rýchle na prípravu. Hodia sa aj v zime
Paradajky do pohárov na zimu, teda na výber. Je to zdravé, chutné a originálne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.